Geriatrie: week 2

Hej alle!

Mijn tweede week stage zit erop! Het was weer een interessante en leerrijke week. Op maandag heb ik 2 handelingsassessments afgenomen. Dit handelingsassessment wordt gedaan door middel van een ochtend-ADL om verschillende cognitieve en fysieke functies in kaart te brengen. Na dit handelingsassessment kunnen we doelen opstellen die we willen bereiken tijdens hun opname.

Vervolgens hebben we op dinsdag met dezelfde patiënten een ADL-training uitgevoerd om fysieke en cognitieve vaardigheden terug te trainen zoals het voor de opname was. Hierdoor kunnen patiënten terug naar huis gaan zonder iets aan hun dagelijks leven te moeten veranderen. Als het niet lukt om de vaardigheden terug te trainen wordt er een plan opgesteld die naar de gemeenschap wordt gestuurd. In dit plan kan geschreven worden dat de patiënt bijvoorbeeld hulp nodig heeft met medicatie inname, klaarmaken van maaltijden … Hier kan ook in geschreven worden of er een hulpmiddel aangekocht moet worden, zoals bijvoorbeeld een rollator. In de namiddag kregen we de kans om de MOCA-test te oefenen. Dit had ik al geleerd in België, maar de Deense studenten zagen dit voor de eerste keer. We hebben de test afgenomen in groepjes van 2.

Op woensdag kreeg ik de tijd om aan mijn presentatie te werken over een patiënt die ik behandeld heb. Dit wordt gedaan volgens het klinisch redeneren dat gebruikt wordt in Denemarken. Het klinisch redeneren bestaat uit 3 componenten, namelijk:

  • Procedureel redeneren: medische diagnose, pathologisch referentiekader, assessments en welke therapie je hebt uitgevoerd en waarom heb je dit gekozen?
  • Interactief redeneren: therapeutische aanpak en observaties
  • Conditioneel redeneren: ethische dilemma’s, ergotherapeutische rollen en sociale context van patient in kaart brengen

 

Vrijdag was een drukke dag, omdat niet alles verliep zoals gepland. Het was voor mij en mijn mentor chaotisch, maar we zochten constant naar oplossingen in plaats van stil te blijven staan. Mijn mentor was blij dat ik samen met haar naar oplossingen aan het zoeken was. Een ergotherapeut moet flexibel kunnen zijn, want er bestaat altijd een kans dat niet alles volgens plan gebeurt.

Vi ses, og pas på dig selv