Week 2: Idea generating en pitchen

Hej!

De eerste week van de cursus is nu achter de rug. Vorige week hebben we data verzameld over onze casus waar onze opdracht over gaat. De volgende stap is nu idea generating en pitching.

Idea generating is een belangrijke stap in het proces om aan een goede oplossing te komen voor onze challenge. Dit kan op verschilende manieren worden gedaan. Mijn groep koos ervoor om dit te doen volgens de idee cirkels (zie foto’s). Bij deze methode schrijf je zoveel mogelijk oplossingen voor je probleem. Ookal zijn sommige ideeen niet realistisch of niet haalbaar op de korte periode die we hebben. Alle ideeën zijn welkom. Hierna teken je op een groot blad 3 cirkels. In de kleine cirkel wordt er ‘concrete‘ geschreven. Hier komen alle concrete ideeën die duidelijk en haalbaar zijn voor de challenge. De grootste cirkel is ‘wild‘. Hier worden alle wilde ideeën opgeschreven die onmogelijk zijn, maar wel een oplossing zouden kunnen zijn. Uiteindelijk heb je de middelste cirkel waar ‘crazy‘ ideeën worden geplakt. Dit is voor alle ideeën die niet wild en concreet zijn, maar er juist tussenin vallen.

Eens alle ideeën in de cirkels zijn geplakt is het de bedoeling om concrete ideeën wild te maken en omgekeerd. Hierdoor kan je nieuwe ideeën vinden waar je eerder niet aan hebt gedacht. Uit alle ideeën die we hebben gehad voor onze challenge zijn we geëindigd met 2 ideeën. Het eerste idee is om vrijwilligers in te zetten als contactpersoon voor de vrouwen van het centrum tijdens en na hun opname. Het tweede idee is het vinden van een PenPal voor de vrouwen. Dit is anoniem brieven of mails schrijven naar een andere persoon. Je kan in de brieven al je gedachten en gevoelens kwijt zonder dat iemand hier over oordeelt.

Nu is het tijd om over te gaan naar het pitchen van de ideeën. Dit deden we op vrijdag voor onze leerkracht en Michael. Michael is een manager bij Fablab in Odense. We gaan maandag naar Fablab om onze uiteindelijk idee bij hem uit te werken. Om een idee te pitchen kan je te werk gaan met volgende methode, namelijk: NABC.

N of Need –> Je legt in maximum 30 seconden uit wat je challenge is. Hier zeg je wie je doelgroep is, wat het probleem is en wat de vraag is van het bedrijf waarvoor je een oplossing zoekt.

A of Approach –> Hier leg je in maximum 1 minuut en 30 seconden uit welke oplossing je hebt gevonden. Je legt uit waarom je deze oplossing kiest en hoe je deze zal uitwerken. Het is ook belangrijk om mee te geven hoe het bedrijf het gaat kunnen gebruiken, hoeveel het zal kosten, hoelang het duurt …

B of Benefits –> Nadat je het idee hebt uitgelegd is het belangrijk om ook uit te leggen waarom jouw idee het beste is. Wat zijn de voordelen van jouw idee dat andere niet hebben? Waarom zou het bedrijf voor jouw idee kiezen? Dit leg je in maximum 1 minuut uit.

C of Competition–> Uiteindelijk is het ook belangrijk dat je aangeeft of er al andere alternatieven bestaan om jouw probleem op te lossen. Het is nu jouw taak om het bedrijf te overtuigen om toch voor jouw idee te gaan. Dit doe je door te vergelijken met de andere ideeën.

De pitch duurt maximum 4 minuten zodat je enkel de essentie uitlegt. Na onze pitch hebben we samengezeten met Michael en gaf hij feedback op onze oplossingen. Hij vond beide ideeen heel goed en wil ze samenbrengen in 1. Vervolgens zochten we samen naar wat we in het Fablab gaan doen op maandag aangezien we maar 1 dag hebben om alles te maken. De bedoeling is om maandagavond met een product naar huis te gaan. We gaan oftewel een brochure maken of website zodat vrijwillegers zich kunnen aanmelden om de vrouwen in het centrum te helpen. Hier wordt dan ook al informatie meegegeven wat hun taak (workload) zal zijn en wat er van hun wordt verwacht.

Volgende week zullen jullie het uiteindelijke product zien!

Farwel