LSS #2

Ik besef me dat ik alweer 3 weken in Mumbai ben. De eerste week was surrealistisch. Zoveel nieuwe indrukken, alles is anders. Ik denk dat er geen manier is om je voor te bereiden op een land als India. De collega’s van LSS zijn zeer vriendelijk en behulpzaam, eigenlijk zoals iedere Indier die ik tot nu toe ben tegen gekomen. Iedereen is bereid je te helpen, en daarbij knikken ze van links naar rechts met hun hoofd ipv naar beneden naar boven. Iets wat je gek genoeg snel overneemt.Er gaat hier geen middag voorbij zonder dat we Chai en chipati delen met elkaar. Het is voor mij een groot genoegen om de Indiase keuken te leren kennen, maar geregeld scan ik mijn eten nog op bepaalde pepertjes…

Doordat we met de mobiele kliniek steeds naar verschillende locaties gaan in Mumbai, kom ik op plekken waar je anders niet zo snel komt. De slums zijn anders dan ik me had voorgesteld: het is nog groter. Alleen al in de Devahari slum wonen 10x zoveel mensen als in heel Brussel. In de slums zijn allemaal verschillende buurtjes, die ik nu begin te begrijpen. Moslims, Hindu’s en Christenen wonen vaak, in vrede, met elkaar. Vandaag liet Ramesh me zien hoe je elektriciteit jat van de overheid en dat doorkoppelt naar de buurt waarin je woont. Zeer interessante les…zal het misschien eens proberen in Brussel :).  Binnen in de slums barst het van de recycling business, vooral in plastic en aluminium. Zo zijn er ook smeltovens in de slums waar ze aluminium smelten en terug gieten (op slippers!) in mallen waarna ze het aan fabrieken verkopen. Dit levensgevaarlijke werk doen ze voor 100 tot 150 rupee per dag. Ondanks de leefomstandigheden lachen mensen, zijn zeer vriendelijk en gastvrij. Kinderen worden naar school gebracht en pa gaat werken… Overal wordt me Chai aangeboden en zijn mensen net zo nieuwsgierig als ik. Vaak willen ze ook op de foto, de meesten hebben de nieuwste smartphones. Over contradicties gesproken…

Met wat gasten die ik heb ontmoet in het hostel van IIT, gaan we s avonds vaak naar het strand of naar Powai Lake. Vaak met de lokale trein. We hebben een keer de fout gemaakt om tijdens de spits de trein te pakken. Ik heb me toen met alle kracht de trein in moeten duwen om er niet half uit te hangen. Dat leek me toch een slecht plan voor een onervaren treinreiziger… Dat was gelukt en heb vervolgens mogen genieten van 40 minuten klem staan (ik kon me letterlijk niet meer bewegen). Ik heb deze treinrit meer lichamelijk contact van Powai naar Bandra dan in een jaar in Brussel. Maar het is het allemaal waard, heel prettig om een soort van frisse lucht te krijgen, minder getoeter te horen, uitzicht te hebben en te ontspannen met een Kingfisher! Gelukkig zijn er nog oases van rust in een stad als Mumbai.

Markt in Sion

-de markt in Sion, dicht bij het kantoor.

sunset Powai lake

-zonsondergang bij Hostel no.12, Powai Lake

foto 3

-strand ter hoogte van Breach Candy

foto 2

-tempel in Matunga

foto 1

-favoriete plek in Bandra

 

 

Foto’s #2

 

VerpleegdossiersDe kast in het Maa Hospital (Chembur) met alle (geordende) verpleegdossiers. In India worden formulieren en papiertjes niet snel weggegooid, dus het was nog een hele uitdaging om hier iets ordelijks van te maken.

image (5)

Afgelopen dinsdag heb ik een dag mogen mee kijken op de Intensive Care. Zoals je kan zien op de foto was dit in een ziekenhuis dat wordt gefinancieerd door de overheid. Ik zag deze mysterieuze deur naast de deur van de IC…

image (4)

Deze auto heeft 4 ramen en een uitlaapklep en die worden volop benut. Voorin zit de arts die in een uur tijd soms wel meer dan 50 patienten ziet. Achter hem zit een collega die 20 rupees (0,30 cent) ontvangt van de patient. Hiervoor krijgt de patient o.a. medicatie voor een week en opvolging van de arts. Vanuit de achterklep wordt de medicatie uitgedeeld (enkel dermatologische medicatie, geen lepra of TB medicatie, daar zijn de DOTS centra voor). De andere ramen dienen voor opvolging en registratie.

image (2)

In een ziekenhuis gelegen aan de buitenkant van de Dharavi slum, had ik de eer om een kattengeboorte mee te maken! Bijzondere ervaring..

image (3)

Ik heb getwijfeld of ik deze foto met jullie zou delen…maar dit is de toilet voor het personeel 🙂

image

LSS #1

Eerste week zit er op! LSS werkt 6 dagen per week, dus dat is even wennen.

Iedere morgen pak ik de rishkwa (tuk tuk) naar het hoofdkantoor, en vanuit daar vertrekken we naar een locatie. Vaak bezoeken we twee locaties op een dag.

De werkzaamheden bestaan uit sputum stalen (“smears”) verzamelen, wondzorg bij lepra patienten, stapels verpleegdossiers uitpluizen, medicatie uitdelen (MDT) etc. Verpleegdossier

Ervaring

Lok Seva Sangam is een NGO dat zich richt op de behandeling, educatie en preventie van lepra en TBC. Het team bestaat uit 3 fysiotherapeuten, 3 verpleegkundigen en 10 paramedische verzorgers. Vanuit het hoofdkantoor vertrekken we dagelijks naar een andere slum, soms 2 per dag. Het is ingrijpend om te zien. De patienten komen naar de mobiele kliniek met hun schriftje (verpleegdossier), en krijgen de hulp die ze nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld lepra wondzorg zijn, nieuwe medicatie, opvolging, sputum controle, educatie. Alles gebeurd door elkaar en met elkaar, wat natuurlijk ook veel vraagtekens oproept bij de intake van nieuwe TB patienten.

Verblijf

Ik verblijf op het IIT Complex (Indian Institute of Technology), in Powai. Dit is redelijk ver van het kantoor van LSS waarvan we dagelijks vertrekken. Daarom neem ik dagelijks de rikshaw (tuc tuc). Op de afstand na heeft het IIT comlex ook wat voordelen, zoals zeer goedkope goede Indiase maaltijden (4x per dag), sportvelden, zwembad… Het is nu nog wat afwegen of ik iets anders kan vinden in de buurt van LSS, of leer genieten van de dagelijkse rikshaw tour.

De reis

Dinsdag iets na 18u eerst naar Londen om vervolgens over te stappen naar Mumbai. Voorspoedige reis gehad. Kan zelfs zeggen dat het eten in het vliegtuig lekker was. En dit alles onder het genot van de nieuwste films. Woensdag om 11u aangekomen, visumcontrole check, pre-paid taxi genomen naar IIT complex waar ik de aankomende tijd zal overnachten. De eerste rit in Mumbai zal ik niet snel vergeten, met alle nieuwe geuren, drukte en continue getoeter.