Semaine deux

Bonjour chèrs lecteurs et chères lectrices,

Mijn tweede week begon met een kookactiviteit. Een patiënt deed boodschappen en maakte een lekkere tartiflette. De patiënt heeft brandwonden die hem een enorm jeukgevoel geven, vooral aan de onderste ledematen. Hierdoor voert de patiënt extreme bewegingen uit om het jeukgevoel tegen te gaan. Het doel van de boodschappen en de kookactiviteit:

  • De reacties van de winkelende personen ervaren
  • Zijn bezorgdheid over de reacties van de personen
  • Het jeukgevoel te verdragen

en was daarom een belangrijke opdracht voor de patiënt.

Woensdag had ik een huisbezoek om te kijken hoe we het huis van een patiënt met een bithalamus CVA kunnen aanpassen. De patiënt ziet twee beelden onder elkaar. Omdat deze patiënt een compensatiestrategie had gevonden, zijn er momenteel weinig beperkingen. Wij, de ergotherapeut en ik, zijn momenteel een adviesrapport aan het schrijven.

Ik ben ook begonnen met het geven van mijn eerste therapieën. Mijn eerste patiënt die ik behandelde, heeft een CVA rechts, met een hemiplegisch beeld links. De patiënt heeft een verminderde kracht, verminderde sensibiliteit, verminderde flexibiliteit van zijn linkehand en verminderde spierkracht in zijn linkerbeen. Wij als ergo’s werken vooral op de bovenste ledematen. Om te werken op de sensibiliteitsproblemen maakte ik gebruik van de sensibiliteitsbakken. Om te werken op kracht, gebruikte ik een groene wijsknijper. Er bestaan verschillende kleuren van wijsknijpers die elk hun eigen kracht hebben:

  • geel = minst kracht inzetten,
  • rood
  • groen
  • blauwe = meest kracht inzetten.

Om op kracht en de extensie van de vingers te werken,  plaatste de patiënt elastieken over een doos met zijn linkerhand. Eveneens gebruikte ik scratch materiaal, de patiënt moet een cilinder naar zich trekken en van zich afduwen.

Mijn tweede patiënt heeft eveneens een CVA rechts. Deze patiënt is voorbije week op maandag binnengekomen. Ik legde met hem meerdere assessments af. Namelijk dynanomether (om kracht te evalueren), “evaluation rapide des fonctions cognitives (alternatief van MMS), nine hole peg test (handigheid), Box and block test (grove handigheid en snelheid van beweging), “bilan gestuel global” (algemene gebaar), verschillende handgrepen uitvoeren en een algemene test van autonomie. De resultaten van de assessments waren dat hij een verminderde kracht heeft, hypestesie heeft aan de dorsale zijde van zijn linkerhand en een vermindering in zijn handigheid. De donderdag daarop volgend startte ik met zijn eerste therapie, waar we gewerkt hebben op kracht en sensibiliteit. 

Op dezelfde donderdag heb ik met een ander patiënt een meeting gedaan, waar ik vragen heb gesteld over zijn omgeving, zijn gewoontes van vroeger, zijn gewoontes van nu en zijn er moeilijkheden nu. In het centrum Bel-Air is het een gewoonte om als eerste contact opname een kennismaking gesprek te maken met de patiënt. Op basis daarvan kiezen ze welk soort assessments ze gaan uitvoeren. Van daaruit formuleren we onze doelen. Nadien wordt er een vergadering georganiseerd met alle discipline en wordt de behandeling volledig uitgeschreven.

Dit waren mijn hoogtepunten van mijn tweede week.

 

Groetjes

Aurore