Subh Holi! (gelukkig nieuwjaar)
3 dagen voor het Holi Phagwa, doet men de Holika verbranding (ook al is die hier de avond voor het holi-feest). Bij deze verbranding planten ze een plant/ boom 1 maand voor het feest. Op de avond van de verbranding bouwen ze hier dan een brandstapel rond en steken ze het ritueel in brand.
Het verhaal rond deze verbranding gaat als volgt: ooit heerste er in India de demonenkoning Hirayashap. Iedereen was bang voor hem. Hij behandelde zijn volk dan ook heel slecht. Deze koning had een zoon, Prahalad. Hij was de enige die de koning niet aanbad. Hij aanbad Vishnu, de beschermgod van het heelal en het welzijn van de mensen. Hij wilde tegen de koning in opstand gaan en zo onstond er oorlog tussen de vader en zijn zoon. De zus van de koning, Holika (die ze dus elk jaar vebranden), had een plan bedacht om Prahalad te doden. Ze ging samen met hem een brandstapel beklimmen om Vishnu te aanbidden. Echter was Holika een heks. Zij overleefde de brandstapel niet. Prahalad daarentegen wel. Vishnu verscheen in een gedaante als half leeuw half mens en verscheurde de demonenkoning. Om de overwinning van het goede op het kwade te vieren, steken ze elk jaar een brandstapel aan.
Na de verbranding is er een feest met drankjes, hapjes, toneel en muziek. Iedereen, ook wij, is welkom tijdens het feest.
Holi Phagwa is een hindufeest. Het is het bekende kleurenfestival. Iedereen bestrooid elkaar met gekleurd poeder. Men viert het nieuwe jaar en het begin van de lente. Het is de eerste dag na de volle maan van de hindumaand Chaitre. Met het poeder beeld men op een symbolische manier uit dat iedereen gelijk en evenwaardig is.
Elke kleur heeft ook een betekenis. Zelf hebben we roze, wat staat voor liefde, vriendschap, verzoening, geluk en harmonie. Paars staat voor spirituele kracht en hogere niveau’s. En tot slot blauw, wat de kleur is van de ziel en staat voor genezing, idealisme en bescherming.
Wij vieren dit 2 keer. 1 keer op school met de kinderen. Echt een top ervaring. En op 2 maart zelf in de palmentuin.
Alvast een foto voor en na de viering op school.
Het feest zit er op. Hier onder nog enkele sfeerbeelden van het holifeest.
We zijn enkele kennissen tegen gekomen. Hier boven zie je ons met ons huisgenootje, en de 2 dames die later er bij zijn gekomen zijn Dianne en Marian (vrijwilligster bij Tyltyl). We kwamen ook heel toevallig 2 dames tegen die we hebben leren kennen in Bigi Pan. Zij zaten vast in Suriname doordat ze geen kaart voor gele koorts hadden. Geluk bij een ongeluk noemen ze dat dan!
Zo zie je maar weer hoe klein de wereld is!
Happy Holi allemaal!
CharEva