Verschillen met België

Hieronder enkele verschillen met België:

Veel buitenlandse termen worden over de hele wereld op dezelfde manier gebruikt, maar in het Frans klinken ze net iets anders. Vaak zijn dit tegenovergestelde afkortingen. Wij praten over een CVA (cerebrovasculair accident) terwijl zij over AVC praten.

Ook gaan ze hier niet stoppen voor voetgangers, maar zullen ze doorrijden. In de meeste landen, zoals België, stopt de chauffeur wanneer voetgangers wachten aan het zebrapad. Maar hier in Parijs stoppen automobilisten pas als voetgangers op het zebrapad staan. Dan heeft de bestuurder geen andere keuze dan te stoppen en kan hij dit niet verder negeren.

Hier in Parijs beginnen we te kussen voordat we iemand echt kennen. De Fransen zijn sociaal en kussen elkaar altijd als begroeting. Voordat je jezelf voorstelt, ga je elkaar twee kussen geven en daarna pas jezelf voorstellen.

Ook groeten we elkaar altijd bij aankomst en vertrek. De Fransen begroeten elkaar letterlijk altijd en overal. Waar je ook gaat, is het normaal om elkaar te begroeten. Je hoeft elkaar niet per se te kennen om ‘bonjour’ te zeggen. Er wordt zelfs verwacht dat je gedag zegt wanneer je de ruimte verlaat. Het wordt als onbeleefd gezien als je elkaar niet groet, dus dit zeker niet vergeten! Ik heb dit zeker al gemerkt in Parijs, ook geldt deze regel op mijn stageplaats.

U is de meest gebruikte aanspreekvorm in Parijs . Het is hier normaal om iedereen met u aan te spreken en het is zelfs not done om iemand met jou of jij aan te spreken. Vergeet deze regel zeker niet, want anders geef je niet bepaald een goede eerste indruk. Als iemand zegt dat je ze bij hun naam mag noemen, dan pas mag je de benaming aanpassen.

Een ander cliché over Parijs, is dat de Fransen geen haast hebben. Ze laten zich totaal niet opjagen en doen dingen niet gehaast. In het begin vond ik het een beetje wennen, want in België is dit helemaal niet zo, maar nu ben ik er reeds aan gewend.

Dit zijn enkele van de verschillen die ik hier al heb ervaren in vergelijking met België. Ik heb me er ook al helemaal aan aangepast. 😊