‘Fieldwork’ met Bella Health

 

                                                                                                                                                                                                    IMG_1798

 Bella Health biedt educatie en gezondheidszorg aan vrouwen en kinderen met weinig financiële middelen. Door middel van het aanbieden ven reproductieve gezondheidszorg poogt de organisatie het aantal zwangerschappen, abortussen, miskramen, … te beperken. Met een mobiele kliniek gaat de organisatie iedere dag op pad naar Slums, Urban Ghetto’s, of gewoon kleine landelijke dorpjes waar betaalbare en goede gezondheidszorg niet voorhanden is.

 

DSCF5362

IMG_1694

De kliniek installeert zich zowat overal: op de binnenplaats van een private woning, op een schoolplein, …
De omgevenden komen geregeld een kijkje nemen naar wat er precies gebeurd.

DSCF5381

DSCF5368

 

 

DSCF5302Elke week gaat Bella Health naar dezelfde plaats. Dit zorgt voor continuïteit in de zorg voor de patiënten. Doordat wij iedere week op hetzelfde moment komen kunnen de patiënten zich daar ook op voorbereiden. De ene week komt de vrouw alleen, de andere week komt ze met al haar zussen en schoonzussen. Door aankondiging van onze aanwezigheid in de moskee in het ene dorp, of door middel van mededeling huis aan huis in het andere dorp, word de doelgroep naar de mobiele kliniek gelokt, waar chronologisch een aantal stappen worden doorlopen.

 

 

Eerst moeten de patiënten langs de administratieve post. Rani noteert de naam van de vrouw, haar leeftijd, haar lengte,  haar gewicht, haar scholingsgraad, haar job -huisvrouw is de standaard-, de naam van haar echtgenoot, zijn scholingsgraad en zijn job. Rani noteert hoeveel zwangerschappen de vrouw doormaakte, hoeveel miskramen, abortussen, neonatale sterften, kindersterften, dood geboren kinderen,… en natuurlijk ook hoeveel levende kinderen ze heeft. Haar laatste menstruele periode word genoteerd en er word nagegaan of zij anticonceptie gebruikt, welke, en wat de voorkeur van anticonceptiemiddel is, moest ze de keuze krijgen. Ter aanvulling word hier genoteerd welke medicatie zij neemt. Tenslotte word aan de vrouw gevraagd of zij een kinderwens heeft, dit zal bepalen of aan de vrouw word aangeraden anticonceptie te gebruiken.

In het geval dat een kind langskomt word een groeicurve bijgehouden.

DSCF5312

Nadat de patiënten bij Rani langsgaan worden de vitale parameters genomen. Bloeddruk, temperatuur, saturatie, ademhaling, pols. Afwijkende waarden worden omcirkeld.

IMG_1692

Wachtend op het bezoek bij de arts word educatie gegeven.

Dit is meestal de job van Rachid of Sunmala, de opvoeders van het team. Elke maand worden er twee thema’s behandeld. De thema’s die aan bod komen zijn o.a.: Antibiotica, borstvoeding, hoge bloeddruk, menstruele cyclus, reproductieve anatomie, menstruele hygiëne, roken, anticonceptie, …

Nadien wachten de vrouwen en kinderen hun beurt af in of naast de ambulance.

Het bezoek bij de Arts – de reden van ieders komst

IMG_1787

Rosalia doet wat ze kan. Veel mogelijkheden heeft ze echter niet om testen uit te voeren. Een bloedstaal of Pap-test door het labo laten analyseren kost gemiddeld 600 roepies, wat de meeste van onze patiënten niet betalen kunnen. Deze tests worden dan ook vaak overgeslaan bij het bepalen van de diagnose. De diagnosen betreffen bijgevolg voornamelijk symptomen: hoofdpijn, gastrische pijn, gewrichtspijn, overgeslagen maandstonden, vd: vaginale afscheiding, PID: ontsteking t.h.v. het kleine bekken,…  Dit maakt dan ook dat eerder symptomen dan onderliggende oorzaken worden behandeld. Testen die wel frequent worden uitgevoerd zijn Hb-sneltest, glycemie-bepaling, paravaginaal manueel onderzoek, palpatie. De testen uitvoeren is gewoonlijk de taak van Geeta, tegenwoordig is het ook de mijne.

IMG_1780

Geeta

Een zwangere vrouw krijgt van de Arts een opvolgingsformulier betreffende de evolutie van haar zwangerschap. word genoteerd: LMP, of de zwangerschap gepland was, of anticonceptie werd gebruikt, de resultaten van de aangeraade echo (extern, in een Hospitaal), de data van de toegediende tetanusvaccins (dit zijn de enige vaccins die in deze kliniek worden toegediend). De positie van de baby in de buik, de leeftijd van de zwangerschap, de verwachte bevallingsdatum,… en er word een Prenatale Risico Assesment gedaan o.b.v. reproductieve antecedenten, geassocieerde aandoeningen en elementen betreffende de huidige zwangerschap. De arts bepaald wanneer de zwangere vrouw de volgende maal op bezoek moet komen en iedere keer worden een aantal zaken nagekeken: vitale parameters + Hb + foetale beweging + oedeem + het hartritme van de foetus+ de buikomtrek+…

 IMG_1815Na het medisch onderzoek gaan de patiënten, met hun door de arts met medicatie aangevulde formulier, naar Lila. Lila geeft de medicatie aan de patiënten en legt hun kort uit wat ze wanneer moeten nemen. Ook dit is nu één van mijn taken geworden. Mijn beste Hindi word bovengehaald wanneer ik probeer duidelijk te maken wat ’s ochtends,’s middag’s of ’s avonds moet worden ingenomen, wat voor en wat na de maaltijd. Denkende dat de patiënten dit na een uur toch weer vergeten zijn heb ik de kleurpotloden geïntroduceerd. Patiënten krijgen nu ook een tekening mee naar huis: groen, wit en roos ’s ochtends, wit ’s middags en roos en wit ’s avonds. Net zoals al de rest in India is ook de medicatie bijzonder kleurrijk 😉

 

Overmedicatie is naar mijn gevoel een erg groot probleem hier. Ongeveer 2/3 van de patiënten verlaat het terrein van de kliniek met antibiotica. bv. de meeste vrouwen hebben VD: vaginal discharge. Gebaseerd op wat deze vrouwen zeggen word er antibiotica voorgeschreven. Er word jammer genoeg niet doffice gecheckt of deze antibiotica noodzakelijk is, aangezien handschoenen weleens worden vergeten, en PAP-tests te duur zijn.

DSCF5331

 

Na dit alles blijven de meeste dorpelingen hangen rond de ambulance. Voor vele vrouwen geeft onze aanwezigheid een bezigheid gezien de meesten -alsin zo goed als allen- huisvrouw zijn. Het feit dat zij met hun kinderen kunnen komen maakt dat zij niet snel weer naar huis moeten om voor hun kinderen te zorgen. in en rond de ambulance word gegeten, gedronken, borstvoeding gegeven,…

  IMG_1806

‘altijd’ is hét geschikte moment voor Chai…

IMG_1713

3 generaties in Lower Dakrani

IMG_1750

vrouwen doen de was in Lower Dakrani

DSCF5381

op het schoolplein in Upper Dakrani. Iedereen is nieuwsgierig.

IMG_1752

wandeling in de velden in Lower Dakrani

 


About evacorbiaux