Vandaag (zaterdag 21 maart) gingen we voor een laatste keer naar Wroclaw! Ja ja, we hadden de stad nog steeds niet helemaal ontdekt en probeerden de laatste keer nog zo veel mogelijk sfeer op te snuiven en zo veel mogelijk te zien. Het was een dag met echt terrasjesweer! 😀 We bleven dan ook even ‘plakken’ op een leuk terrasje op de Rynek! Zalig zo in het zonnetje met onze smoothie. Bij de start van onze laatste week moesten we eens iets gezonds proberen… We gooiden onze eetgewoonten dan ook over een andere boeg. Byebye chocolademelk!

DSCF5527 DSCF5532

 

Op deze mooie eerste dag van de lente is het Wereld-Downsyndroom-dag. Niet voor niets vindt dit op deze dag plaats. Het syndroom van Down wordt namelijk veroorzaakt doordat er drie exemplaren zijn van het 21e chromosoom. Personen met het syndroom van Down worden dan in de kijker gezet. 🙂 Om aandacht te trekken voor deze aandoening wordt er gevraagd om op deze dag twee verschillende sokken aan te trekken. Zo gezegd, zo gedaan.

DSCF5525

Hiermee wil men vooral diversiteit positief benaderen, het is oké om anders te zijn! 😀 Gek genoeg was er op deze zelfde dag op het plein in de stad een fototentoonstelling over een andere aandoening. We verschoten even dat dit hier in Polen gedaan werd, aangezien dit niet zo vaak gebeurd en personen met een beperking hier niet vaak in het straatbeeld op te merken zijn.

DSCF5512

We hadden vandaag een bezoek gepland aan de ‘eilandjes’ van Wroclaw. Ze noemen Wroclaw niet voor niks het ‘venetië van Polen’. 🙂 Deze eilandjes zijn via allemaal kleine bruggetjes met elkaar verbonden, het was dan ook heel gezellig om hier met het mooie weer rond te lopen. Op één van de eilanden ontdekten we een festival! Zoals we in ons vorige bericht al vertelden, wordt de start van de lente hier stevig gevierd. Niet enkel in het weeshuis doen ze dit, ook in Wroclaw werd er stevig gevierd dat de winter eindelijk voor bij is. Op het eiland was er een gezellig en kleurrijk festival aan de gang met stevige muziek en veel leuke activiteiten! Zo werden er  verschillende activiteiten voor groot en klein georganiseerd zoals: koorddansen, jongleren, boogschieten, djembe spelen, sumo worstelen, stelten lopen, hoela hoepen, kindergrime, knutselen van lente-poppen en andere knutselwerkjes, frisbee, optreden op het groot podium,… Het was er heel druk!

DSCF5635 DSCF5640 DSCF5651

Tijdens dit festival werd er ook een specifiek ritueel uitgevoerd om de winter uit het land te verjagen en de lente welkom te heten. Ook hier hadden kinderen poppen van stro en papier gemaakt en versierd. In stoet met alle mensen aanwezig op het festival, stapten we samen naar de brug. Daar werd onder luid applaus de pop naar beneden in het water gesmeten, samen met nog andere knutselwerkjes van de kinderen, waar ze wegdreven met de stroming. Bye bye winter, Hallo lente! 😀 De Polen zijn hier blijkbaar heel blij dat de winter gedaan is, ze feestten dan ook de hele dag lekker verder met luide muziek. De Polen weten hoe ze moeten feesten. 😉

DSCF5657 DSCF5660

Bij het eerste ‘warme’ lenteweer hoort natuurlijk ook een lekker ijsje! We smulden van een heerlijk ijsje bovenop de slotjesbrug. Ja, ook hier in Wroclaw hebben ze een brug waar geliefden samen een slotje kunnen hangen. De andere Polen dachten hier duidelijk ook zo over, er ontstond dan ook een eindeloze lange rij aan het ijssalon!

DSCF5700

P.S.: Wij waren een beetje slimmer dan de massa in de rij, en vonden een ander ijsjeskraam met minder volk 😉

We sloten onze dag af met een tweede bezoek aan het aquapark hier in Wroclaw en gingen nadien nog voor een laatste keer gezellig eten in een restaurantje op de rynek van Wroclaw. 🙂

Do Widzenia!