Last Day

De week is voorbij gevlogen. Vandaag vond er een workshop plaats over “Meals Matter”. Deze workshop was voor alle werknemers en vrijwilligers (die de tijd hadden) van het woonzorgcentrum. In deze workshop haalde men de belangrijkste zaken aan waarop men moet letten wanneer men aan maaltijd begeleiding doet. Tijdens de workshop was er ook een gedeelte waarbij we in duo’s elkaar moesten begeleiden tijdens het eten en drinken. Een extra uitdaging waren de simulatie brillen met een visuele aandoening (die gisteren ook gebruikt werden in de sessie rond valpreventie). De persoon die mocht eten of drinken kreeg een bril met een aandoening. Wanneer men iemand eten of drank gaf, moest men rekening houden met de zaken die we gezien hadden in de sessie. In de sessie waren ook aangepast bestek, borden, bekers en antislip matten aanwezig.

Ik heb een geweldige week gehad in Nightingale House. Ik ben zeer tevreden dat ik dit woonzorgcentrum heb gekozen voor mijn observatie stage.

 

Culture

Gedurende mijn week in Londen waren er een aantal zaken die me opvielen:

  1. Het zebrapad: Deze bestaan uit twee stippellijnen met in het midden telkens de boodschap ‘look left’ of ‘look right’. (kijk foto)
  2. De typische stijl van de huizen. Ik vond het zeer aangenaam om een wandeling te maken in deze mooie straten. Voor personen die moeite hebben met oriëntatie, is het wel een uitdaging, omdat alle straten hetzelfde lijken. (kijk foto)
  3. Ik kwam regelmatig verkeersborden tegen met de boodschap ‘Elderly people’. Ik vond dit wel leuk aangezien ik mijn observatiestage deed in een woonzorgcentrum. (kijk foto)
  4. één van de meest bekende, maar toch wel grote verschillen is het verkeer dat links rijdt. Ik vond het soms zeer verwarrend om me juist te verplaatsen in het verkeer. Ik ging elke dag te voet naar het woonzorgcentrum, waardoor ik dagelijks in het verkeer terecht kwam. Vooral in de ochtend en avondspits.

Dag 4

Vandaag nam ik deel aan een infosessie rond valpreventie. Deze sessie werd gegeven door het hoofd van het therapie team. Alle werknemers die de tijd hadden, mochten deelnemen aan de sessie. Deze begon met een Power Point presentatie over de verschillende oorzaken van een val en welke factoren, intrinsiek en extrinsiek, kunnen meespelen. De ergotherapeuten van Nightingale House spelen bijvoorbeeld een grote rol in de extrinsieke factoren, waaronder de omgeving van de bewoner. Zo zorgen zij er voor dat de kamer en verdere omgeving van de bewoner onderzocht is op valrisico’s voor ze arriveren in het woonzorgcentrum. De sessie eindigde met een praktisch gedeelte met een simulator. Dit was een doos met verschillende brillen die elk een visuele aandoening voorstelden. Elke deelnemer kreeg een bril. Met deze bril moesten we door de ruimte stappen met een loophulpmiddel. Dit was een goede oefening om te ervaren hoe een bewoner met een visuele aandoening zich voelt.

 

Dag 3

Vandaag kreeg ik meer uitleg over de ‘Toolkit’ die de ergotherapeuten gebruiken in het woonzorgcentrum. Deze Toolkit wordt ook gebruikt in the College of Occupational Therapists. Deze is ontworpen om woonzorgcentra te helpen om nog meer de focus te leggen op de noden, wensen en levenskwaliteit van de bewoners. Eén van de ergotherapeuten heeft de hoofdverantwoordelijkheid over deze toolkit. Zij zorgt er voor dat het systeem geïmplementeerd wordt in de verschillende afdelingen van het woonzorgcentrum. Momenteel zit men in de audit fase (kijk foto).

Aan de hand van de toolkit gingen we ook een ochtendtoilet observeren. Nadien volgde er een overleg over mogelijke werkpunten. Deze werkpunten werden bepaald aan de hand van de observaties en criteria van de toolkit.

Op elke kamer hangt er telkens een blad met een kort overzicht van wie de bewoner is en wat zijn/haar wensen zijn. Dit is een handig hulpmiddel voor bijvoorbeeld nieuwe werknemers of wanneer er een bewoner nieuw is in het woonzorgcentrum (kijk foto).

In de namiddag nam ik deel aan een cursus rond rolstoel rijden en veiligheid. Dit was voor mezelf nog eens een goede opfrissing. Ik gaf samen met één van de ergotherapeuten uitleg aan vrijwilligers en andere medewerkers, over volgende zaken:

  • Hoe een transfer maken van de stoel naar rolstoel
  • Hoe drempels op en af gaan met een rolstoel
  • Hoe correct zitten en rechtstaan vanuit een rolstoel

Nadien volgde er ook een extra demonstratie over hoe men op een veilige manier in een busje vervoerd kan worden. Als laatste onderdeel van de dag kwam er een nieuwe bewoonster aan in het woonzorgcentrum. Het was de taak van de ergotherapeuten om de kamer van de bewoonster te controleren voor mogelijke valrisico’s. Er werd ook gevraagd naar de gewoontes en wensen van de bewoonster. Omdat zij een milde vorm van dementie heeft en al snel vergat waar haar alarm belletje was, kwam de ergotherapeut met een alternatief: Een sensor.

Deze sensor werd geïnstalleerd aan de rand van het bed. Van zodra de bewoonster ’s nachts uit haar bed komt, detecteert de sensor haar bewegingen en gaat er een alarm af in het bureau van de verpleging. Zo heeft de bewoonster de garantie dat er zeker een verpleegkundige langskomt wanneer ze ’s nachts opstaat.

Dag 2

De dag start telkens met een briefing in het therapielokaal met het hele therapie team. Nadien mocht ik samen met een ergotherapeut langsgaan op de kamer van een bewoner, om een verhoogde toiletzitting uit te testen en te installeren. De transfer van en naar het toilet werd ook geoefend aan de hand van een nieuw loophulpmiddel. De bewoner kreeg hierbij uitgebreide instructies en demonstraties. Voor de toiletverhoging werden verschillende opties aangeboden en getest. De veiligheid en wens van de bewoner waren twee zeer belangrijke factoren in het keuzeproces.

In de namiddag mocht ik deelnemen aan een reminiscentie sessie op de dementie afdeling. Omdat wij, in België, ook aan reminiscentie doen vond ik het zinvol om één van deze sessies bij te wonen. In Nightingale House worden deze gegeven door animatoren. De ergotherapeuten zouden deze sessies ook graag geven maar dit is momenteel niet mogelijk wegens tijdgebrek. Tijdens de sessie zaten de bewoners in een kring rond een tafel. Men ging reminisceren aan de hand van een spel. Het spel was zo opgesteld dat iedereen om de beurt de kans kreeg om bepaalde verhalen te vertellen en herinneringen op te halen.

Dag 1

Vandaag vond de eerste kennismaking plaats met het multidisciplinair team, dat bestaat uit drie ergotherapeuten en drie kinesitherapeuten. Binnen dit team is er een zeer nauwe samenwerking. Ik kreeg vandaag de kans om de afname van een assessment bij te wonen. Tijdens de afname waren zowel een ergotherapeut als kinesitherapeut aanwezig. Dit verloopt zo bij de meeste afnames. Elke discipline heeft hierbij een eigen formulier/assessment dat de focust legt op verschillende aspecten. Zo focust de kinesitherapeut zich meer op het gangpatroon en het aanleren van het gebruik van loopmiddelen, terwijl de ergotherapeut andere zaken in kaart brengt:

  • Communicatie
  • Gemoedstoestand
  • Geheugen
  • Transfers
  • Veilige omgeving, valpreventie
  • Positionering
  • ADL

In het woonzorgcentrum is een therapielokaal aanwezig waar alle ergotherapeuten en kinesitherapeuten samen werken. Dit therapielokaal wordt wel voornamelijk gebruikt door de fysiotherapeuten. De ergotherapeuten werken vaak op de verschillende afdelingen of op de kamers van de bewoners. De ergotherapeuten geven ook regelmatig sessies omtrent:

  • Correcte houding
  • Rolstoel training
  • ….

In de komende dagen ga ik ook een aantal van deze sessies bijwonen.

Aankomst Londen

Vandaag, op 12 Januari 2019, ben ik gearriveerd in Londen.

Vanaf maandag begint mijn observatiestage in het woonzorgcentrum Nightingale House. Gedurende één week ga ik in dit woonzorgcentrum een aantal zaken in kaart brengen/observeren die nuttig zijn voor mijn professionele ontwikkeling als ergotherapeut.