Dag 3

Vandaag kreeg ik meer uitleg over de ‘Toolkit’ die de ergotherapeuten gebruiken in het woonzorgcentrum. Deze Toolkit wordt ook gebruikt in the College of Occupational Therapists. Deze is ontworpen om woonzorgcentra te helpen om nog meer de focus te leggen op de noden, wensen en levenskwaliteit van de bewoners. Eén van de ergotherapeuten heeft de hoofdverantwoordelijkheid over deze toolkit. Zij zorgt er voor dat het systeem geïmplementeerd wordt in de verschillende afdelingen van het woonzorgcentrum. Momenteel zit men in de audit fase (kijk foto).

Aan de hand van de toolkit gingen we ook een ochtendtoilet observeren. Nadien volgde er een overleg over mogelijke werkpunten. Deze werkpunten werden bepaald aan de hand van de observaties en criteria van de toolkit.

Op elke kamer hangt er telkens een blad met een kort overzicht van wie de bewoner is en wat zijn/haar wensen zijn. Dit is een handig hulpmiddel voor bijvoorbeeld nieuwe werknemers of wanneer er een bewoner nieuw is in het woonzorgcentrum (kijk foto).

In de namiddag nam ik deel aan een cursus rond rolstoel rijden en veiligheid. Dit was voor mezelf nog eens een goede opfrissing. Ik gaf samen met één van de ergotherapeuten uitleg aan vrijwilligers en andere medewerkers, over volgende zaken:

  • Hoe een transfer maken van de stoel naar rolstoel
  • Hoe drempels op en af gaan met een rolstoel
  • Hoe correct zitten en rechtstaan vanuit een rolstoel

Nadien volgde er ook een extra demonstratie over hoe men op een veilige manier in een busje vervoerd kan worden. Als laatste onderdeel van de dag kwam er een nieuwe bewoonster aan in het woonzorgcentrum. Het was de taak van de ergotherapeuten om de kamer van de bewoonster te controleren voor mogelijke valrisico’s. Er werd ook gevraagd naar de gewoontes en wensen van de bewoonster. Omdat zij een milde vorm van dementie heeft en al snel vergat waar haar alarm belletje was, kwam de ergotherapeut met een alternatief: Een sensor.

Deze sensor werd geïnstalleerd aan de rand van het bed. Van zodra de bewoonster ’s nachts uit haar bed komt, detecteert de sensor haar bewegingen en gaat er een alarm af in het bureau van de verpleging. Zo heeft de bewoonster de garantie dat er zeker een verpleegkundige langskomt wanneer ze ’s nachts opstaat.