Bezoek aan Universiteit in Wroclaw

DONDERDAG 14 MAART 2019

Hallo iedereen,

Vandaag konden we uitslapen omdat we onze wekker wat later hebben kunnen zetten. Normaal staan wij op rond 6:50 maar vandaag werd dit 8:00. Ellen heeft beter geslapen en Alien slaapt hier altijd heel goed. Ze zal haar bed hier nog missen!

Vandaag hebben we een universiteit in Wroclaw bezocht, genaamd: Akademia Wychowania Fizyncznego. Om 11:00 werden we ontvangen door Dr. Dorota Wojtowicz, een collega fysiotherapie van Agnieszka onze stagementor. Zij is een zeer sympathieke vrouw en gaf ons uitleg over de werking van de opleiding fysiotherapie, maar eveneens de ‘plaats’ die ergotherapie inneemt in de sociale structuren van de gemeenschap. Zij wist ons te vertellen dat ergotherapie nog een onbekend beroep. Een voorbeeld hiervan is dat de Poolse bevolking eerst zelf hun problemen willen oplossen, zonder steun of hulp van buitenaf. Hun mindset hierover is nog in verandering. Dit gaat samen met de verandering die de Overheid aanbrengt in dit land. Ze proberen ergotherpie evenwaardig op te stellen, gelijk aan andere paramedische beroepen. Op die manier komt de bevolking méér en méér in aanraking met ergotherapie, en krijgen ze een beter beeld dat ergotherapie een meerwaarde kan zijn.

Nadien kregen we een rondleiding van twee laatstejaars studenten fysiotherapie, super leuke madammen. Zij wisten veel over de cultuur van Wroclaw, het onstaan van de universiteit, hoe de opleidingen financieel geregeld werd, welke sport er kan beoefend worden,… Ze wisten alles over het reilen en zeilen van hun school. Deze rondleiding nam 2 u in beslag. Vervolgens zijn we gaan eten (ergens in een bos) in een Italiaans restaurantje, er stond pizza op het menu. Nadien hebben we de metro genomen richting de binnenstad van Wroclaw, waar we in de plaatstelijke supermarkt (Biedronka) enkele inkopen hebben gedaan. Na 45 minuten wachten op onze ‘Anita’ aka ons busvervoer, dat slechts 4,50 sloty p.p. kostte, kwamen we terug aan in het weeshuis. Alien werkte haar stagerapportering af en ook werkte Ellen verder aan haar stagerapporting van deze stageperiode.

De treintickets richting Krakau zijn gereserveerd en betaald, nu enkel onze valiezen nog en we kunnen vertrekken op cirytrip. Dit zijn de laatste dagen met ons drietjes, Alien vertrekt zondagmiddag naar luchthaven van Warschau om haar vriend op te halen. Zij zullen nog een kleine week Warschau verkennen.

We houden jullie verder op de hoogte,

Do widzenia,

Ellen & Alien