Werkervaring

Eerste week

De eerste week stond volledig in het teken van kennismaking en oriëntatie. Ik maakte kennis met de school, de werking en natuurlijk mijn collega’s (ergo)therapeuten. We bespraken de verschillende types pathologieën die we hier tegenkomen en doorliepen de diverse assessments en therapiematerialen. Ook het Wall-model kwam uitgebreid aan bod, wat een boeiende inkijk gaf in de manier waarop hier gewerkt wordt.

Daarnaast stelde ik mezelf voor aan het team en vertelde ik over mijn familie en vrienden. Het was fijn om deze persoonlijke connecties te maken. Later in de week kreeg ik de kans om tijdens de speeltijd de kinderen te observeren en te oefenen in het herkennen van de juiste pathologieën. Een leerzame ervaring die me hielp om mijn theoretische kennis in de praktijk te brengen.

 

Week 2

In de tweede week rondde ik de leerstof af en namen we de laatste details door. Op maandagmiddag gaf ik sportlessen aan de kinderen van de secundaire school, wat zowel leuk als uitdagend was! Ik kreeg ook mijn uurrooster, waarin al mijn individuele cliënten en groepssessies stonden ingepland.

Verder mocht ik meekijken bij verschillende ergotherapiesessies, wat me veel inzicht gaf in de praktische aanpak van mijn collega’s. Een hoogtepunt van de week was het geven van typelessen aan de oudste kinderen van de lagere school. Het was geweldig om hun enthousiasme te zien en hun vooruitgang van dichtbij mee te maken.

De week werd afgesloten met een sportdag op vrijdag. Samen met de ergotherapeuten hielp ik mee om de verschillende sportactiviteiten in goede banen te leiden.

 

Week 3

Langzaam maar zeker begin ik in een vaste structuur te rollen. Mijn dagen volgen een duidelijk ritme met vaste tijdstippen en een goed gevulde planning. Ik begeleid acht individuele volgcliënten en ondersteun bij maar liefst vijftien groepssessies in de klassen.

Deze week is ook de laatste kans om therapiesessies mee te volgen met de vier verschillende ergotherapeuten. Daarom benut ik elk vrij moment om dossiers van mijn volgcliënten door te nemen – een intensieve, maar noodzakelijke taak, aangezien deze vertrouwelijke informatie niet mee naar huis mag. Naast het verwerken van dossiers, stel ik ook doelstellingen op voor de kinderen en krijg ik de kans om onder toezicht mijn eerste assessment af te nemen: de Sensory-Motor Group Assessment. Een spannend moment, maar vooral een leerrijke ervaring!

 

Week 4

De start van de week staat nog in het teken van observeren en leren. Op maandag en dinsdag volg ik nog enkele therapiesessies en assessments mee, waarna woensdag volledig in het teken staat van de Eye Clinic Day. Op deze dag zorgen de ergotherapeuten voor een vlot verloop van het onderzoek, begeleiden we de kinderen van en naar de klas en houden we hen actief bezig terwijl ze wachten op hun beurt. Een dag vol organisatie en flexibiliteit!

Naar het einde van de week toe komt er steeds meer zelfstandigheid bij kijken. Ik mag mijn eigen sessies voorbereiden en uitvoeren, waarbij overleg en feedback een grote rol spelen. Dit vraagt veel energie en tegen het weekend voel ik me dan ook compleet leeggezogen door alle voorbereidingen, verantwoordingen en het constant spreken in een andere taal. Gelukkig is het weekend een moment om even op adem te komen en bij te tanken voor de volgende uitdagingen.

Ik kijk alvast uit naar wat de komende weken zullen brengen. Blijf zeker deze blog volgen voor meer updates over mijn avontuur in Kaapstad!