De eerste dagen!

Hallo iedereen! Het internet werkt hier zeer traag dus het is moeilijk om dingen te uploaden of door te sturen! Even een kort overzichtje van onze week!
Vrijdag, De rit van Kigali naar Cyangugu duurde 6 uur maar we hebben van elke seconde genoten! Het uitzicht was gewoon prachtig en we hebben zelfs enkele aapjes kunnen spotten! Eenmaal aangekomen werden we zeer goed opgevangen door de zusters en mochten we ALWEER onze voetjes onder tafel schuiven! Verder hebben we nog een rondleiding gekregen in Centre du Santé waar we stage zullen lopen!
Op zaterdag hebben de twee studenten uit Zwitserland ons wat onder hun hoede genomen. We zijn iets in de buurt gaan drinken en daar hadden we een prachtig uitzicht op het kivumeer!! S’avonds zijn we ook nog iets gaan eten in Kamembe. Hier zijn we geraakt met een mototaxi. Het is slechts 10 minuutjes rijden.. Maar wat een avontuur.
Op maandag zijn we na heel wat gedoe voor ons visum toch kunnen beginnen aan de stage. Het is echter heel moeilijk om te communiceren met de patiënten en kraamvrouwen aangezien ze enkel Rwandees spreken. Met de zusters en verpleegsters praten we Frans en een beetje Engels en zij vertalen alles voor ons. We proberen zo snel mogelijk de woordjes op te pikken maar het is erg moeilijk!
Op de materniteit is er eigenlijk niks te doen.. Op maandag was er een vrouw binnen maar ze had geen contracties. Op dinsdag was ze er nog steeds en tegen de avond kwam de arbeid op gang. We hadden aan de verpleegster gevraagd om ons te bellen als de vrouw op 8 cm stond gedurende de nacht. Ze ging dit zeker doen! Toen we deze ochtend op de materniteit kwamen was ze reeds bevallen. De verpleegster was in slaap gevallen en pas wakker geworden als de vrouw riep dat ze moest persen. Geen tijd meer om ons te bellen dus.. Dat is Afrika zeker? Een beetje teleurgesteld begonnen we vandaag aan onze derde stagedag. Opnieuw was er geen dame binnen om te bevallen.. Dus werden we naar de prenatale consultatie gestuurd. Hier stond al een Rwandeese student waardoor wij eigenlijk gewoon moesten zitten en kijken. Zooo frustrerend. Plots werden we geroepen omdat er toch iemand op het verloskwartier was binnengekomen.. Een dame in volle arbeid joepie!! Toen ze op 7 cm stond zijn de weeën echter stilgevallen. Weer geen bevalling dus! Waarschijnlijk wordt ze naar het ziekenhuis doorgestuurd! Voor de rest zijn we nog even gaan kijken in het centrum voor gehandicapte kindjes. De dagen gaan zeer traag vooruit want we worden van hier naar daar gestuurd en als we vragen wat we kunnen doen dan zeggen ze dat we even moeten blijven zitten. We hopen dat er de volgende dagen meer te doen is want het is echt niet leuk zo! Duim mee met ons voor hopelijk binnenkort onze eerste bevalling!
Liefs,
Liesa en charlotte