Stage + kerstmis

Miriwhe,

 

Op het einde van onze vakantie hebben we kennis gemaakt met het team van vleugels van hoop. Het was een aangename kennismaking en hebben veel gesprekken kunnen voeren. We werden uitgenodigd om samen met hen iets te gaan drinken en hebben er een heel gezellige avond van gemaakt met een potje uno! Op 5 januari zijn we uitgenodigd voor een etentje met het ganse team. Dan komen ze voor 1 dag terug naar Cyangugu en kunnen we op deze manier afscheid van hen nemen. We willen hen ook bedanken voor alle moeite die ze voor ons hebben gedaan!

 

Na een deugddoende vakantie zijn we deze week van start gegaan met het tweede deel van onze stage in Afrika. We hebben meteen kennis kunnen maken met de eerste echte vroedvrouw die ze hier hebben aangenomen. Ze werkt op een andere manier, waar wij ons beter kunnen in vinden en het was een fijne kennismaking. Je merkte wel dat ze ons wou uithoren of we bepaalde zaken wisten maar gelukkig konden we goed op haar vragen antwoorden. Het begint meer en meer op de werking van thuis te lijken, enkel met een pak minder materiaal voor handen.

Het was een vrij rustige week en hebben ons overdag bezig gehouden met de prenatale consultaties. Ondanks dat het rustig was deze week, hebben we toch goed kunnen lachen. Op een bepaald moment kwam een verpleger met een houten penis naar Charlotte en ze moest deze vasthouden. We vragen ons nog steeds af wat zijn bedoeling hiermee was, maar we lagen beide in een deuk van het lachen. Soms kunnen ze met vreemde dingen afkomen waarna we naar elkaar kijken en spontaan moeten lachen. Aan gevoel voor humor heeft men hier zeker geen gebrek en dat maakt het werken hier aangenaam!

Op het verlos was het deze week weer heel rustig. Deze week zijn er drie vrouwen bevallen en hierdoor heeft Liesa haar 40ste bevalling binnen gehaald. Binnenkort kunnen we het nieuwe jaar dus ingaan met een gerust hart en hopelijk nog heel veel bevallingen en leerervaringen. Op stage zijn we een heel goed team. Als de ene hecht zal de andere assisteren en omgekeerd. Tijdens de bevalling is dit net hetzelfde, de ene voert de bevalling uit en de andere assisteert. Er is steeds een verpleegkundige aanwezig, maar we werken steeds met ons twee zelfstandig samen! TOPTEAM!

 

Doordat het zo rustig was hebben we deze week voor de eerste keer geholpen bij de postnatale consultatie. Het is volgens ons de eerste keer dat ze dit hebben uitgevoerd en dit is te danken aan de nieuwe vroedvrouw. We hebben de hartslag beluisterd met een stethoscoop, reflexen getest en een volledige postnatale controle kunnen uitvoeren bij de pasgeborenen. Heel leerrijk!!!

 

Ook hebben we op onze eigen manier kerst gevierd, met zoals Jezus zei “brood en wijn”. We hebben deze  feestelijke dag net als thuis afgesloten met de nodige cadeau’s. Dit met dank aan onze vriend, familie en aan elkaar!!

Tot snel,FB_IMG_1451055174695 FB_IMG_1451055165880 FB_IMG_1451055162798 FB_IMG_1451055159660 FB_IMG_1451055152072 FB_IMG_1451055148629

Charlotte en Liesa