Afscheid van urgentni en uitstap Mostar

Dag allemaal!

Deze week namen we afscheid van de spoeddienst. Het was een interessante stageperiode, waarbij we veel geleerd hebben. Zo zagen we meerdere pathologieën, nl. breuken, grote wonden en cardiale en pulmonaire ziektes. We zijn goed ontvangen geweest door het verpleegkundig team en de artsen. Ze stonden altijd klaar om op onze vragen te antwoorden. Iedereen sprak hier dan ook een woordje Engels, waardoor de taalbarrière minder groot was als op onze vorige stageplaats.

We hebben leren werken met de middelen die ze hier voorhanden hadden. Wat duidelijk veel minder was dan in België. Al het materiaal wordt hier geteld en over elke handschoen die ze hier gebruiken, wordt nagedacht. Dat doet ons toch wel stilstaan bij de luxe die we thuis hebben. Anderzijds behelpen ze zich wel met het materiaal dat beschikbaar is. Hier hebben we enorm veel respect voor. Toen de CT-scanner kapot bleek te zijn, moesten ze zich beredderen met een MRI, echo en RX om toch de nodige beelden te krijgen. Bij niet acute patiënten werd geopteerd voor een transport naar Sarajevo ( 2 uur heen en terug).

ECG

ECG

Reanimatieschema

Reanimatieschema

Tamara, onze lieve hoofdverpleegkundige

Tamara, onze lieve hoofdverpleegkundige

IMG_5215 IMG_5214

Buiten de schooluren nam Mirza, onze stagebegeleider, ons mee naar Mostar. Samen met twee medestudenten verpleegkunde Lejla en Harris, verkenden we de oude stad. Het was een heel erg warme dag, waardoor we vooral veel naar afkoeling zochten op terrasjes. We bezochten de oude brug ‘Stari Most’, UNESCO werelderfgoed. Het uitzicht in de stad en vooral de weg ernaartoe, was weeral adembenemend. Maar dat zijn we hier ondertussen wel al gewoon :). Bosnië-Herzegovina is een prachtig land!

Stari Most

Stari Most

IMG_5097 IMG_5101 mostar 2 mostar 3 IMG_5107 IMG_5156

Na het bezoek aan de brug, lasten we een Turkse koffiepauze in op geheel traditionele wijze.

IMG_5117

Omdat we nu eenmaal echte vrouwen zijn, konden we het niet laten om de souvenirwinkeltjes even van dichterbij te bekijken. Bij deze zijn de eerste souvenirs een feit !

IMG_5076 IMG_5074

Het was een fijne dag, waarbij we weeral heel wat hebben afgelachen (Bosnian people are crazy people… But Belgian people too 😉 )

Op de brug worden in de zomer duikevenementen georganiseerd. Al staat er altijd een duikploeg klaar om de toeristen te animeren voor geld. Zo hadden we het geluk dat een groep Duitse toeristen 50 euro over had om één van de duikers te zien springen. Waar wij natuurlijk met plezier naar keken ;).

IMG_5201 mostar 4

Op de terugweg naar huis hebben we enkele stops gemaakt om foto’s te trekken van het mooie uitzicht.

IMG_5170 IMG_5168 063 mostar vf mostar 1

We hebben een toffe week achter de rug! Dinsdag was Zenica nog de warmste stad in Europa (32.5 graden) =puffen en blazen in ons klein kamertje. Helaas hebben we na het warmte-onweer van gisteren een regenachtig weekend voor de boeg. Gelukkig staat er vanaf maandag weer goed weer op de planning. Wat goed uitkomt voor onze eerste week op intensieve zorgen. We kijken er in ieder geval al naar uit!

Tot snel! Kusjes en veel knuffels!

Lisa&Nisa

mostar 6

IMG_5089 IMG_5085 IMG_5082

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *