Marie in Santiago De Compostela, Spanje

Mijn stageplaats

Het centrum Terapia Ocupacional Infantil (TOIS) werd in januari 2017 opgericht door Dr. Berta Gándara als een ruimte, met als doel de ontwikkeling en beroepsprestaties van kinderen te verbeteren en zo zowel hun levenskwaliteit als die van hun families te verbeteren. Het eerste centrum opende zijn deuren in 2017 in A Coruña en sinds 2021 bieden ze hun diensten ook aan in Santiago de Compostela.

TOIS streeft naar verbetering van de zintuigelijke en motorische ontwikkeling, waarbij ze door middel van sensorische integratietherapie de juiste uitdagingen voor elk kind stimuleren. Ze zetten zich in voor een gezinsgerichte praktijk, met geïndividualiseerde interventies waarbij de sterke punten gebruikt worden om de uitdagingen te overwinnen. Dit wordt gedaan in overeenstemming met de behoeften van elk kind en zijn of haar familie. Ze hechten veel waarde aan de actieve deelname van het gezin tijdens het hele therapeutische proces: het beoordelen, het opstellen van de doelen en de interventies.

Een individuele beoordeling is de basis voor elke interventie. Hun doel is om elk kind te begrijpen binnen zijn of haar natuurlijke context. Daarom analyseren ze zowel de sterke punten als de moeilijkheden die de participatie kan beïnvloeden. Dit doen ze aan de hand van gestandaardiseerd materiaal, gestructureerde klinische observatie, observatie tijdens spel, familie interviews en interviews met professionals en mensen rondom het kind. Hun klinische sessies zijn gebaseerd op de interne motivatie van het kind, rekening houdend met de meest geavanceerde en actuele kennis op het gebied van neurowetenschappen en Ayres Sensory Integration (ASI). Het is een therapeutisch model dat hun in staat stelt om de sensomotorische ontwikkeling van kinderen beter te begrijpen.

Het team in Santiago de Compostela bestaat uit drie ergotherapeuten. Ze worden voortdurend bijgeschoold en organiseren ook opleidingen voor andere professionals uit de sociale en gezondheidszorg. Denk hierbij aan andere ergotherapeuten, logopedisten, psychologen, kinesitherapeuten, etc. In het centrum begeleiden ze kinderen die problemen ondervinden in hun dagdagelijkse handelingen, al dan niet geassocieerd met een klinische diagnose bijvoorbeeld ASS, ADHD, DCD, prematuriteit, genetische veranderingen, etc.