Werkervaring

Een ervaring in het werkveld

Eerste weken:

Eerste week stagelopen op Fedasil, op voorhand veel stress maar vooral gezonde stress. Ondanks al op veel verschillende plaatsen stage gelopen te hebben, was er toch nog altijd stress, stress voor iets nieuw. Aangezien dit toch een totaal andere context is dan mijn eerdere stageplaatsen.

Iedereen kent het gevoel wel, de ochtend van de eerste stagedag de wekker veel te vroeg zetten, zodat je zeker op tijd bent (want je weet nooit wat er maar kan gebeuren waardoor je te laat zou komen op een eerste stagedag). De weg naar stage is zeer kort maar lijkt eindeloos, omwille van de duizenden vragen die in mijn hoofd omgaan en toch ook nog de kleine twijfels die aanwezig zijn. Eens aangekomen vallen alle twijfels weg, ik word ontvangen door een zeer warm team, waar iedereen zich persoonlijk komt voorstellen. Na een rondleiding en introducties word ik onmiddellijk meegenomen in het dagelijkse functioneren van Fedasil. Zo mag ik in de namiddag het sociale dienstoverleg en de animatievergadering volgen, hier kreeg ik eveneens de kans om mijn bachelorproef voor te stellen.

Ik doe niet enkel mijn buitenlandse ervaring in Fedasil maar ik werk hier ook mijn bachelorproef uit. Het Saahaba-spel, is een spel dat eerder ontwikkeld is voor een andere bachelorproef, gebaseerd op de spiritwijzer. Ik ga dit spel uittesten in Fedasil en opzoek gaan naar de andere doeleinden die bereikt kunnen worden met het spelen van het spel. Ook is het de bedoeling om een duidelijke handleiding te schrijven voor het spelen van het spel en aanpassingen/toevoeging door te voeren.

Ook het idee rond mijn bachelorproef werd zeer goed onthaald, alleen vonden enkele competitieve medewerkers het jammer dat het een spel zonder winnaar is.

Mijn eerste week was één grote ontdekkingsreis, zowel het gebouw en de ruimtes als de medewerkers als de bewoners. Na enkele dagen was het duidelijk dat ik met al mijn vragen bij de medewerkers terecht kan en dat ze er altijd voor openstaan om met alles te helpen. Ook het grootste deel van de bewoners zijn zeer open en zullen je altijd begroeten wanneer je door de gang loopt. Het moeilijkste in de eerste week (weken) was om af te wijken van de oppervlakkige gesprekken opzoek te gaan naar diepgang. Maar eens ze door hebben dat je hier voor langere tijd aanwezig zult zijn loopt dat wel los.

Na mijn eerste weken zijn er nog altijd veel dingen te ontdekken, maar er zijn ook al enkele aspecten duidelijk.  De bewoners hebben niet veel structuur dus het is leven en handelen in het moment. Afspraken maken en nakomen is hier zo goed als onmogelijk en een planning veranderd bijna iedere minuut. Eigenlijk krijg je het meeste gedaan door op de gang mensen aan te spreken en een gesprek te beginnen. Ook is het altijd leuk om een bepaalde activiteit met één persoon te starten en 10 minuten later zijn er vijf andere bewoners mee aan het doen.

Zo ben ik mijn eerste twee weken zonder verwachtingen op Fedasil begonnen maar met een zeer positief gevoel naar huis gegaan.