Stage lopen in het ISL

 

Context: ISL is een wat atypische stageplek voor de stage met internationalisering. Het is een school die privéonderwijs aanbiedt, op een inclusieve manier. De school richt zich op mensen die dikwijls tijdelijk verblijven in België en hun kinderen de kans willen geven om hun scholing te starten of verder te zetten in het Engels. Voor vele van deze gezinnen is de moedertaal echter niet Engels. Er zijn gezinnen uit Bulgarije, Oekraïne, Japan, India, Italië, noem maar op! Dit maakt dat ik met veel verschillende gebruiken en talen in aanraking kom. De kinderen die nieuw zijn op de school spreken dikwijls weinig tot geen Engels.

Taak als ergo: Wat doe ik nu precies op deze school? Ik werk heel zelfstandig, dat vind ik zalig maar dit is ook een uitdaging. Het is aan mij om in samenspraak met de directrice en de leerkrachten te kiezen welke kinderen ik kan ondersteunen via mijn ergotherapeutische insteek. Tijdens mijn eerste weken heb ik veel geobserveerd in verschillende klassen. Zo kon ik identificeren welke kinderen eventuele leermoeilijkheden en leerkansen vertoonden. In samenspraak met de school koos ik om enkele leerlingen intensiever te begeleiden. In mijn geval zijn dit een stuk of vijf leerlingen variërend van vijf tot acht jaar oud. Ik voorzie wekelijks een planning waarbij ik voor elk van de kinderen één of meerdere momenten van begeleiding voorzie. Deze begeleiding kan individueel en buiten het klaslokaal zijn, maar ook individueel binnen de klas of in groep buiten de klas en in groep binnen de klas. Verder werk ik soms algemeen klas ondersteunend, hierbij weet ik op voorhand niet wie ik zal begeleiden maar gaandeweg de les help ik de leerlingen die hulp kunnen gebruiken.

Activiteiten: Voorbeelden van sessies met kinderen zijn: krullenbol, schrijven in rijst, vormen herkennen en leggen, wiskunde oefeningen rond tellen, subitizeren, seriatie, … Verder voorzie ik ook enkele grof motorische activiteiten waarbij ik bijvoorbeeld enkele Sherbourne technieken gebruik, of werk aan samenspel op de speelplaats, enzovoort.