Het introductiemoment werd ingeleid door o.a. Ingabill Gimbler Berglund die als specialisatie anesthesie heeft gestudeerd en ook in dit beroep uitoefent. Hier zijn het de gespecialiseerde verpleegkundigen die mensen in slaap doen voor een operatie, een groot verschil tegenover België. Tevens is ze als internationaal docent verbonden aan een universiteit in Australië, waar ze binnenkort naartoe gaat. Daarnaast is ze ook actief in China waar ze een project voor kinderen heeft opgestart en samenwerkt met De Verenigde Naties. Margareth Bjorkland heeft onderzoek gedaan naar autisme en een doctoraat behaald aan de universiteit van Göteborg. Zoals reeds vermeld zijn Zweedse docenten en professoren zeer actief op verpleegkundig gebied. In Stöckholm is er een groot medisch centrum gespecialiseerd in spoedhulp.Na het kennismakingsmoment werd ons het volledige programma voorgesteld met de te verwachten objeciteven en taken die we moeten inleveren. Deze noemen in het Engels ‘assignements’.De introductie die 2 volle uren duurde – met een ‘Fika’ moment van 20 minuten – werd afgesloten met danspasjes.
02/03/2016
De eerste officiele schooldag is een feit! De inhoud van de lessen ging over het reflecteren. In het algemeen was er veel interactie. Er werd nagedacht en er werden onderling ervaringen gedeeld van hoe men persoonlijk de reflecteringsmomenten ervaart.In de namiddag werden de danspasjes van de introductielessen ingeruild voor een intensieve training CPR, iedereen kreeg een pop en dvd om naar te kijken en diende de instructies in de video te volgen.
03/03
In de voormiddag kregen we les over de verschillende ziektes overal in de wereld, met vergelijkingen tussen de rijkere landen ten opzichte van de armere landen. Het was heel interessant om te zien hoe dezelfde ziekten toch anders voorkomen. Een voorbeel was dat bij ons hart en vaatziekten een belangrijke doodsoorzaak was, terwijl dit in Afrika duidelijk minder is.
In de namiddag kregen we een gastdocente vanuit Tanzania. Ze was verpleegkundige en leerkracht gespecialiseerd in preventie van HIV/aids. Daar ging de les dan ook over. Het was eens leuk om van iemand anders ( die er dagelijks mee te maken heeft) te horen hoe het zit met hun eigen HIV/AIDS preventie. De leerkracht heeft het vrij basis gehouden, maar toch hebben we er een lesje uit geleerd. Hoe zij op hun manier omgaan met kunstvoeding is een goed voorbeeld.
Dit was zo ongeveer ons eerste week les.