Lesweek 2

08 maart 2016

Vandaag kregen we les van Professor Verpleegster Margareth. Iedere keer start ze haar les met een vast ritueel. Dit ritueel  wordt toegepast in nurse-gymnastiek, zo ook vandaag. De muziek met de danspasjes zorgen voor positieve energie in de klas. Na de geleverde prestaties herinnerde ze ons eveneens aan een belangrijke dag! Die dag heet: “Internationale Vrouwendag”.

Al snel volgde er gesprekken over de waarde en de betekenis die we gaven aan deze dag. Inderdaad u hoort het al, het was geen standaard les. Het was een les waarin communicatieve skills en samenwerking werden getraind. Tussendoor kwamen ook de de ernstige richtlijnen van de WHO en topics als gelijkwaardige en betaalbare zorg, betaalbaar medicatie , global infectious diseases, UHC en  Human resource development aan bod.

Het meest integrerende topic was een les in nederigheid en respect. We dienden recht te staan en respect te tonen voor de reportage die beelden toonde over hulpverleners die aan het werk zijn voor UNHCR in een vluchtelingenkamp te Jordanië. Na het bekijken van de reportage werd iedereen stil, hoewel we eigenlijk al stil waren terwijl de professor aan het woord was. Ze doorbrak uiteindelijk de stilte met de vraag waarmee ook de wereldpolitiek geconfronteerd wordt, namelijk: “Wat is het verschil tussen een refuge en een migrant”? Er werd echt wel stilgestaan bij deze problematiek. Uiteindelijk was er een student die het heel mooi verwoorde : “vluchtelingen komen in land met enkel de kleren aan waarmee ze vertrokken waren; dat is alles wat hen nog rest… “

 

9 maart 2016: “With courage let us all combine”.

Wat zou er gebeuren er als men kon rondwandelen in een ziekenhuis en de gedachten of gevoelens van iedereen kon lezen? Of beter nog, wat als we de gebeurtenissen en zaken die een zekere impact hebben gehad op het persoonlijk, familiaal of professioneel leven van een persoon konden ervaren alsof het de onze waren? Eigenlijk is reflecteren op zich iets speciaals. Men staat stil bij de gebeurtenissen die zich afspelen en men gaat er op een andere manier aandacht aan geven of een ander perspectief zoeken om er naar te kijken.

De quote van Martin Luther King “Our lives begin to end the day we become silent about things that matter” was een inspiratie voor onze Professor Margareth en beaamt het reflecteren van ons handelen en nieuwe inzichten verkrijgen.

Soms kunnen schokkerende gebeurtenissen ons dwingen om gewild of ongewild stil te staan bij de impact ervan en er kunnen zich ethische dilemma’s in ons hoofd afspelen. Onze taak als verpleegster is om over de patiënt te waken en als een pater familias te handelen.

In de namiddag kregen we onze eerste praktijkles hier in Zweden. Een herhaling van subcutane en intramusculaire inspuitingen. Bij de intramusculaire inspuitingen was er een verschil. Ze prikken de naald in het buitenste bovenste kwadrant van de bil, ze aspireren en dan draaien ze de naal om nog eens te aspireren. Dit doen ze om er zeker van te zijn dat je niet in een ader of vene zit.

10 maart

In de ochtend kregen we les over seksuele gezondheid van de vrouw. Zowel over de seksuele productiviteit, de seksuele gelijkheid en seksuele voorlichting. We hebben dan gepraat over welke groepen moeten ‘vechten’ om hun rechten te krijgen in de seksualiteit. die groepen zijn vooral: mensen met een beperking, jongeren, transgenders, mensen met een andere seksuele voorkeur, ouderen,…

In de namiddag was het weer tijd voor praktijk. Het was herhaling van het plaatsen van een perifeer infuus en een bloedafname.IMG_20160310_142746[1] IMG_20160310_144056[1] received_1213344238676533[1] FB_IMG_1457529953413[1]