Werkervaring

Een ervaring in het werkveld

Vandaag heb ik mijn eerste stageplaats ontdekt. Ik start maandag 30 januari met mijn stage in het ziekenhuis l’Archet 1.

3 februari 2017
Mijn eerste week zit er eindelijk op, het weekend kan beginnen!

In het ziekenhuis van l’Archet 1 waar ik mijn stage loop zijn er 3 verschillende diensten namelijk een dienst volledige hospitalisatie, een dienst dagverblijf en een externe dienst waar enkel patiënten voor hun sessies komen en voor de rest zelfstandig thuis leven.

Deze week was een zeer zware week aangezien ze hier in Frankrijk toch wel veel van mij verwachten als studente ergotherapie. Ergotherapie hier is niet hetzelfde als in België. Vandaag heb ik wel veel therapieën gegeven gedurende de hele dag. De vorige dagen heb ik voornamelijk gekeken naar hoe de therapieën gegeven werden door de ergotherapeuten.
Volgende week ga ik nog meer therapieën mogen geven aan meerdere patiënten.

Alle begin is moeilijk en zwaar en ik hoop echt dat mijn 2de week stage nog beter zal verlopen dan deze week en dat ik met volle teugen kan genieten van deze buitenlandse ervaring!

Tot later, kusjes!

14 februari 2017
Vandaag zijn we dinsdag en ik heb mijn vrije dag. De 3de week is weer van start gegaan en ik heb al veel therapieën gegeven ondertussen. Op de foto’s kan je zien in welk lokaal ik en de andere 2 ergotherapeuten therapieën geven en ook de kast met al het materiaal in dat we kunnen gebruiken. Veel dus!
In dit ziekenhuis zijn er 3 verschillende diensten waar de ergotherapeuten patiënten behandelen met verschillende neurologische aandoeningen (CVA, Guillain Barré, tumoren die operatief verwijderd zijn geweest, hersentrauma’s,…). Er is een dienst dagziekenhuis, volledige opname  in het ziekenhuis en patiënten die extern komen om ergotherapie sessies te volgen.
De therapieën die hier gegeven worden verschillen niet heel hard van België maar er zijn zodanig veel pathologieën dit niet altijd even makkelijk zijn om te vertalen en te weten wat ze inhouden zodat ik therapieën kan geven. Ze zijn hier ook zeer medisch qua communicatie waardoor dit op zich al moeilijk is maar dan nog extra moeilijk in het Frans. Hier moet ik dus nog veel over leren.
Ook de uitwerking van de doelstellingen op ergotherapeutisch vlak is verschillend. Hier werken ze namelijk met korte, middelmatige en lange termijn doelstellingen terwijl wij in België meer op korte en lange termijn doelstellingen werken waarbij de nadruk niet ligt op de termijn zelf en hier wel.
Ik heb nu 3 patiënten die ik volledig op mij neem en waar ik dus ook al assessments heb moeten bij afnemen (wat niet zo makkelijk is in het Frans…) en hier moet ik dan ook therapieën aan geven.
Voor de rest moet ik mij hier toch wel zeker informeren en geef ik nu ook aan veel meer patiënten therapie aangezien 1 ergotherapeut momenteel een week vakantie heeft genomen en ik dus haar patiënten moet overnemen.
Ik ben wel al iets meer gemotiveerd begonnen aan deze 3de week stage waardoor ik mij ook iets beter begin aan te passen.

Nog 1 week en half en dan krijg ik al mijn eindevaluatie voor deze stage in dit ziekenhuis en dan verhuis ik naar mijn ander appartement om dan in het ziekenhuis Cimiez mijn stage van 1 maand te beginnen!
Dikke kussen, hier is het trouwens mooi weer deze week (17°C), tot snel!

14 februari 2017
Voila mijn stage van 1 maand in het ziekenhuis l’Archet 1 is gedaan. Ik heb hier veel geleerd gedurende deze maand stage. Nieuwe assessments, therapieën geven, verschillende pathologieën, enz.
Mijn evaluatie was (voor mij) goed en ik ben blij dat ik nu mijn bagage kan maken om naar mijn ander appartement te gaan in Nice om daar mijn stage van 1 maand in het ziekenhuis Cimiez verder te zetten!

4 maart 2017
Hallo iedereen!

Mijn eerste week stage in het ziekenhuis Cimiez is al voorbij. Ik heb veel gedaan deze week. De patiënten die ik behandel zijn meer patiënten die op de afdeling post CVA liggen, dit wil zeggen mensen met een CVA die nu verder moeten revalideren en behandeld worden om terug naar huis te kunnen keren.
Ik heb al verschillende assessments moeten afnemen bij 2 patiënten waarbij ik ook een dossier heb moeten opstellen met behandeldoelen enz. Ik heb ook een observatie uitgevoerd omtrent hoe iemand zijn/haar ochtendtoilet zelfstandig uitvoert en zich aankleed (ADL-training), ik heb individuele therapieën moeten geven aan patiënten, alles in de computer moeten zetten volgens codes van de behandeling, zelfstandig mijn weekplanning voor volgende week moeten maken volgens de patiënten die ik zelfstandig behandel, enz. Ik werk hier al zeer zelfstandig op deze stage. De ergotherapeute en ikzelf communiceren goed na de activiteiten en ik rapporteer ook telkens wat ik gedaan heb en hoe de patiënten het deden tijdens de therapieën. De ergo is ook tijdens een therapie komen kijken hoe ik het deed en heeft mij tips en verbeteringen gegeven omtrent passieve mobilisatie bij een persoon met spasticiteit in haar arm.

Ik hoop dat volgende week ook zo goed verloopt zoals deze week, dikke kus en tot binnenkort!

23 maart 2017
Hallo iedereen!

Vandaag was mijn laatste dag van mijn stage in het ziekenhuis van Cimiez in Nice. Ik vind het zeer spijtig dat mijn stage al voorbij is want zaterdag keer ik terug naar België…
Tijdens deze stage heb ik veel geleerd. Hier in Frankrijk is het zo dat de stagiaires zelfstandig moeten werken van dag 1 (planningen maken, intakegesprekken afnemen, assessments afnemen, eindbilans maken, in overleg met de cliënt en rekening houdende met de wens van de cliënt therapieën geven, enz.)

Ik heb hier zelfstandig leren werken tijdens deze stage. Ik moest verschillende intakegesprekken en assessments afnemen die ik in België nog nooit heb uitgevoerd tijdens een stageperiode. Ik heb ook een eindbilan moeten maken voor een patiënt van mij wat ik ook in België nog nooit in de praktijk heb uitgevoerd. Ergotherapie in dit ziekenhuis is gebaseerd op de autonomie van de patiënten en deze zo veel mogelijk te behouden na een CVA (zelfstandig en veilig transferts uitvoeren, zich verplaatsen, de capaciteiten die de patiënten nog hebben zoveel mogelijk aan te spreken en nadien ook een huisbezoek plannen om de terugkeer naar huis te bespreken met de cliënt en zijn/haar naasten.

Hier in Frankrijk zijn de intakegesprekken en assessments gebaseerd op de beperkingen van de patiënten waarbij een hele lijst van aspecten moesten onderzocht worden door de ergotherapeut voordat zij een therapie en doelstellingen kan opstellen. Dit was voor mij moeilijk aangezien ik dit nooit op deze manier heb gedaan. De mondelinge en schriftelijke rapportages waren voor mij ook nog een struikelblok aangezien hier alles in medische termen geformuleerd moet worden en dit juist zeer moeilijk is voor mij. Ook het synthetiseren van belangrijke of niet belangrijke informatie was voor mij een moeilijk punt.
Wat ik interessant en leuk vond aan deze stage was dat ik met patiënten heb gewerkt die verschillende pathologieën vertoonden wat zeer interessant is om in het praktijk mee te maken en met eigen ogen te kunnen zien aangezien dit toch wel verschilt met de theorie.

Op onderstaande foto’s kunnen jullie de kiné zaal en het klein ergotherapie lokaaltje zien. De therapieën worden gegeven in de kiné zaal, het ergotherapie lokaaltje of in de kamer van de patiënten. De therapieën werden individueel gegeven (wat goed was voor mijn persoonlijke doelstellingen die ik in het begin van deze stage heb opgesteld).

 

Bij het beëindigen van mijn stage heb ik iedereen bedankt aangezien het team heel sympathiek was en dat ik steeds vragen mocht stellen wanneer ik wou over de patiënten. Ik heb ook aan mijn patiënten die ik gedurende een maand behandeld heb afscheid genomen.

Dank aan iedereen voor deze ervaring en ik hoop tot binnenkort !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *