Stageweek 6 (week 7)

Dag allemaal!

Elke week geven Alison en ik samen groepstherapieën. Deze groepstherapieën bestaan omdat de ergotherapeuten ter plaatse niet genoeg tijd hebben om alle kinderen die het nodig hebben individueel te behandelen. Dit is een gevolg van de inclusiewet, die aangeeft dat kinderen met leerstoornissen een heel traject van bijkomende ondersteuning moeten doorlopen vooraleer ze kunnen doorverwezen worden naar een aangepaste schoolomgeving. Hierdoor komen vele leerlingen slechts op oudere leeftijd (8-9 jaar) terecht op de Vista Nova school. Omdat de ergotherapeuten voorrang moeten geven aan jongere kinderen met meer leer- en ontwikkelingsmogelijkheden, is er voor deze kinderen geen plaats voor individuele therapie. Zij komen op een wachtlijst terecht maar kunnen wel profiteren van de groepstherapieën.

De groepstherapieën die wij geven zijn: schrijfgroepen, fijnmotorische groepen, senso-motorische groepen, visuele perceptiegroepen en sensorische groepen. De schrijfgroepen gaan door in de grade 2 klassen, hier doen we voorbereidende en voortgezette schrijfoefeningen. Zowel in de fijnmotorische als de sensorische groepen werken we aan de handvaardigheden van leerlingen uit de grade 2 en 3 klassen. In de visuele perceptiegroepen werken we met de leerlingen aan hun visuele figuur-achtergrondperceptie, visuele vormconstantie, visual closure, visueel sequentieel geheugen, visueel geheugen, visuele spatiële relaties en visuele discriminatie. Deze groep is ook bedoeld voor leerlingen uit grade 2 en 3. Elke donderdag gaan we naar de jongste leerlingen van de school, de preprimary leerlingen, om op een speelse manier met hen te werken aan hun sensorische integratie.

Alison en ik hebben elk vier leerlingen waaraan we meermaals per week individuele ergotherapie geven. Elke leerling heeft zijn/haar individuele doelen en vraagt om een specifieke therapeutsche aanpak. Hierover meer in onze volgende (week)blog!

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *