Week 6: maandag 6 november tot en met donderdag 9 november 2017

Week 6 is goed verlopen, ik heb enkele positieve feedback gekregen over mijn inzet en motivatie. Dit maakt vorige week weer goed. Ik heb heel wat therapieën helemaal zelfstandig mogen uitvoeren.

Zo mocht ik een orthese maken voor een cliënt die helemaal geen duim oppositie had. (Foto: de orthese met de gaatjes) Er bestaan verschillende soorten materialen die gebruikt kunnen worden, met grote of kleine gaten, harde of zachte materiaal, flexibel, kleuren, diktes… Dit maakt het allemaal wat ingewikkeld. Ik heb ook een orthese voor mezelf gemaakt als oefening. (Foto: de licht roze orthese en moest nog bijgewerkt worden)

Verder mag ik ook de transferts begeleiden, zoals de transfert: zelfstandig, van rolstoel naar bed en terug van bed naar rolstoel. Ook de transfert van rolstoel naar het toilet, het uit- en aandoen van de broek en terug naar de rolstoel, mocht ik begeleiden.

Op de stageplaats is er ook een interessant computerprogramma, nl. E-link, waarmee de kracht in de handen proximaal en distaal geoefend kan worden door allerlei leuke computerspelletjes. De “computerspelletjes” worden aangepast door de ergotherapeut volgens de mogelijkheden van de cliënt.

Mijn stagementor werkt in het daghospitaal. De cliënten komen ambulant. Ze kunnen hun dagen kiezen wanneer ze op therapie willen of kunnen komen. De therapeuten proberen de planning van de cliënten zo op te maken opdat het voor elke cliënt, het beste uitkomt. Soms kan het wel voorvallen dat de cliënt een uur of zelf paar uren niks te doen heeft. In dat geval kunnen de cliënten aan de therapeuten vragen of ze een opdracht kunnen krijgen zodat ze alleen verder kunnen oefenen.

Er is ook een volgorde van therapeuten, met wie als eerste, de therapieën mag aanduiden op de planning van de cliënt, zoals APA (activité physique adaptée). Hier worden activiteiten in groep uitgevoerd en wordt er ongeveer een uur gewerkt. Deze discipline krijgt daardoor voorrang op de rest. De kinesitherapeuten krijgen dan weer voorrang, omdat ze soms specifieke materialen gebruiken voor de cliënten, die een volledig uur of meer in beslag neemt, zoals de Locomat. De ergotherapeuten daarentegen hebben maar een halfuurtje om hun therapie te geven. Hierdoor kan deze “gemakkelijker” geplaatst worden tussen 2 activiteiten in.

De verplaatsingen (met de auto of openbaarvervoer…) die de cliënten autonoom uitvoert om tot aan het hospitaal te geraken, worden volledig terugbetaald. Voor de cliënten die niet de mogelijkheid hebben om zelfstandig tot aan het hospitaal te komen, wordt de ambulance ingezet om ze te vervoeren van en naar de stageplaats.

De stageplaats heeft ook enkele verdiepen met bedden. Er zijn verschillende afdelingen: neurologische afdeling, amputaties, lombalgie, ontwaken uit de coma, post-operaties… De ergotherapeuten verdelen zich over de verschillende afdelingen. Deze cliënten verblijven in het hospitaal en kunnen in het weekend naar huis gaan als test. Deze cliënten zijn gemakkelijker in te plannen omdat ze in het ziekenhuis verblijven. Als het fysiek en cognitief mogelijk is kunnen de cliënten op eigen initiatief naar de therapielokalen begeven. De andere cliënten die rolstoelafhankelijk zijn en hulpbehoevend zijn om zich te verplaatsen of cliënten met cognitieve stoornissen, worden door de brancardiers naar de therapielokalen begeleidt. De brancardiers komen de cliënten weer ophalen om terug naar de kamer te gaan.

Alle cliënten hebben recht op een aantal therapieën per week per discipline, indien de therapieën voorgeschreven zijn door de dokter. 1 therapie wordt gezien als 30 minuten.