Week 6: maandag 6 november tot en met donderdag 9 november 2017

Week 6 is goed verlopen, ik heb enkele positieve feedback gekregen over mijn inzet en motivatie. Dit maakt vorige week weer goed. Ik heb heel wat therapieën helemaal zelfstandig mogen uitvoeren.

Zo mocht ik een orthese maken voor een cliënt die helemaal geen duim oppositie had. (Foto: de orthese met de gaatjes) Er bestaan verschillende soorten materialen die gebruikt kunnen worden, met grote of kleine gaten, harde of zachte materiaal, flexibel, kleuren, diktes… Dit maakt het allemaal wat ingewikkeld. Ik heb ook een orthese voor mezelf gemaakt als oefening. (Foto: de licht roze orthese en moest nog bijgewerkt worden)

Verder mag ik ook de transferts begeleiden, zoals de transfert: zelfstandig, van rolstoel naar bed en terug van bed naar rolstoel. Ook de transfert van rolstoel naar het toilet, het uit- en aandoen van de broek en terug naar de rolstoel, mocht ik begeleiden.

Op de stageplaats is er ook een interessant computerprogramma, nl. E-link, waarmee de kracht in de handen proximaal en distaal geoefend kan worden door allerlei leuke computerspelletjes. De “computerspelletjes” worden aangepast door de ergotherapeut volgens de mogelijkheden van de cliënt.

Mijn stagementor werkt in het daghospitaal. De cliënten komen ambulant. Ze kunnen hun dagen kiezen wanneer ze op therapie willen of kunnen komen. De therapeuten proberen de planning van de cliënten zo op te maken opdat het voor elke cliënt, het beste uitkomt. Soms kan het wel voorvallen dat de cliënt een uur of zelf paar uren niks te doen heeft. In dat geval kunnen de cliënten aan de therapeuten vragen of ze een opdracht kunnen krijgen zodat ze alleen verder kunnen oefenen.

Er is ook een volgorde van therapeuten, met wie als eerste, de therapieën mag aanduiden op de planning van de cliënt, zoals APA (activité physique adaptée). Hier worden activiteiten in groep uitgevoerd en wordt er ongeveer een uur gewerkt. Deze discipline krijgt daardoor voorrang op de rest. De kinesitherapeuten krijgen dan weer voorrang, omdat ze soms specifieke materialen gebruiken voor de cliënten, die een volledig uur of meer in beslag neemt, zoals de Locomat. De ergotherapeuten daarentegen hebben maar een halfuurtje om hun therapie te geven. Hierdoor kan deze “gemakkelijker” geplaatst worden tussen 2 activiteiten in.

De verplaatsingen (met de auto of openbaarvervoer…) die de cliënten autonoom uitvoert om tot aan het hospitaal te geraken, worden volledig terugbetaald. Voor de cliënten die niet de mogelijkheid hebben om zelfstandig tot aan het hospitaal te komen, wordt de ambulance ingezet om ze te vervoeren van en naar de stageplaats.

De stageplaats heeft ook enkele verdiepen met bedden. Er zijn verschillende afdelingen: neurologische afdeling, amputaties, lombalgie, ontwaken uit de coma, post-operaties… De ergotherapeuten verdelen zich over de verschillende afdelingen. Deze cliënten verblijven in het hospitaal en kunnen in het weekend naar huis gaan als test. Deze cliënten zijn gemakkelijker in te plannen omdat ze in het ziekenhuis verblijven. Als het fysiek en cognitief mogelijk is kunnen de cliënten op eigen initiatief naar de therapielokalen begeven. De andere cliënten die rolstoelafhankelijk zijn en hulpbehoevend zijn om zich te verplaatsen of cliënten met cognitieve stoornissen, worden door de brancardiers naar de therapielokalen begeleidt. De brancardiers komen de cliënten weer ophalen om terug naar de kamer te gaan.

Alle cliënten hebben recht op een aantal therapieën per week per discipline, indien de therapieën voorgeschreven zijn door de dokter. 1 therapie wordt gezien als 30 minuten.

Oeps, wat vliegt de tijd!

Mijn excuses voor het weinige nieuws dat ik de laatste 2 weken heb laten weten, maar mijn stagerapport slorpt heel wat tijd op. bijkomend krijg ik opdrachten op de stageplaats en dit in een super druk werkrooster. Dit alles maakt het super interessant en ik leer enorm veel bij, maar dit ten nadele van mijn blog.

Maar hier toch een korte samenvatting:

– ik moest me verdiepen in verschillende pathologieën, de ene wat meer gekend als de andere. Bijvoorbeeld, DCTB (syndrome du défilé cervico thoraco brachial),  multiple sclerose, Stiffman Syndroom, poliomyelitis… Hierover moest ik de symptomen, de verschillende behandelingen en therapieën, diagnose… opzoeken.

– de ergotherapeuten stellen in het hospitaal Pierre Swynghedauw geen doelstellingen op, deze worden door de arts opgesteld. Tijdens het kennismakingsgesprek (/Bilan d’entree) gaan de ergotherapeuten wel na wat de doelen zijn van de cliënt waaraan hij wil werken. De doelen die overeenkomen met de doelen van de arts krijgen voorrang. Tijdens de synthese kan er steeds de nadruk gelegd worden, waarop de ergotherapeut specifiek moet werken.

– verschillende andere ergotherapeuten hadden mij ook graag betrokken bij therapieën met interessante pathologieën, maar ze hadden de mogelijkheid niet om dit te doen omdat mijn stagementor mijn werkrooster zo erg had gevuld.

deze week heb ik ook mijn eerste autostimulator mogen meevolgen. Het hospitaal beschikt over de auto-aanpassingen voor het besturen van de auto. 

– ik heb ook de opdracht gekregen om het verouderd “tactiel domino”-spel te vernieuwen. Dit heb ik na mijn werkuren uitgevoerd.

Mijn tussentijdse evaluatie

Vrijdag 27 oktober 2017 ging ik met veel stress naar mijn stageplaats, want vandaag zou ik mijn tussentijdse evaluatie krijgen.

Stress omdat tot dan alle andere stagiaires 1 voor 1 gebuisd werden. Voor mijn komst was er zelfs een stagiair die, na zijn tussentijdse evaluatie, geen stage meer wou lopen op de stageplaats omdat hij vond dat men onredelijk was. De studenten waarmee ik enkele keren ook buiten de werkuren mee op stap gingen waren net, met de hakken over de sloot geslaagd en 1 student (die alle therapieën overnam van haar stagementor) had op geen enkele competentie een voldoende.

Mijn stagementor stelde mij direct gerust toen ze zag dat ik stress had voor de evaluatie. Ze vertelde mij dat alle ergotherapeuten heel tevreden waren van mij. We hebben de evaluatiedocumenten overlopen, en ja, ik was super fier, ik had namelijk niks onder de score C!

De stagementor had de evaluatiedocumenten wel ingevuld met potlood en vertelde mij dat ze mij maandag alles ging overhandigen. Tijdens et weekend mocht ik genieten en een beetje rusten.

Maandag kreeg ik mijn evaluatiedocumenten en zonder deze na te kijken stak ik ze in mijn zak. ’s Avonds wou ik deze doorsturen naar mijn ouders, vriendje en docent en toen viel me pas op dat op de laatste pagina’s, verschillende scores veranderd werden naar lagere scores. Stomverbaasd was ik ervan!

Jammer genoeg heb ik deze week nog niet de tijd gehad om dit samen met mijn stagementor te bespreken. Ik heb ook het gevoel dat de sfeer tussen de stagementor en mezelf veranderd is. Ik doe nog steeds mijn uiterste best zoals gedurende mijn hele stageperiode maar ik heb het gevoel dat wat ik ook doe, niet voldoet aan haar wensen. Ik heb dit ook besproken met de andere nieuwe stagiaires (later geef ik wat meer uitleg over hen) en zij deelden hetzelfde gevoel.

Maar volgende week een nieuwe week, met nieuwe super leerrijke ervaringen!

Dag 20: Donderdag 19 oktober 2017

Ik mocht deelnemen aan de eerste “synthese”, de vergadering tussen de kinesitherapeut, verpleegster, arts en APA. Ik was super zenuwachtig naar hoe het ging verlopen en wat ik allemaal moest vertellen. Ik moest een korte samenvatting geven over de activiteiten of assessments die uitgevoerd waren de voorbije week, dit bij de verschillende patiënten. Er waren verschillende patiënten die ik niet had gezien, maar een ergotherapeut is zo vriendelijk geweest om een korte samenvatting te maken van elke patiënt die ik dan “gewoon” moest voorlezen. Het enige probleem was dat ik niet alle afkortingen begreep die hij gebruikte en sommige woorden kon ik moeilijk uitspreken. Alle aanwezigen zijn allemaal begripvol gebleven.

Alle patiënten kennen me ondertussen al, want als ik ergens passeer hoor ik de patiënten zeggen. “Kijk dat is de studente uit België, ze studeert in het Nederlands ergotherapie. Ze begrijpt heel goed Frans, maar ze heeft een accent!” of wanneer ze mij iets vragen en ik antwoord, is het “van welke regio bent u, want ik ken u accent niet?”

Dag 19: woensdag 18 oktober 2017

De patiënten kregen rugschool van mij. Ik kom vooral met patiënten met volgende pathologieën in contact voor rugschool; lumbago, hernia, multiple sclerose of patiënten die door een andere reden rugpijn ervaren. Verschillende basishoudingen werden geoefend door behulp van  kleine voorwerpen. Pas wanneer de patiënten de basishoudingen kennen, worden deze houdingen toegepast in dagdagelijkse situaties. Ook worden de reflexen achteraf geobserveerd. Ik gaf vooral de basishoudingen mee!

– chevalier servant: de voorwaartse uitvalstand
– front avant: de voorwaartse buigstand
– front laterale: de zijwaartse buig-strekbeweging
– balancier: golfersbeweging
– halterophile: bankhouding

Dag 18: dinsdag 17 oktober 2017

Mijn stagementor was niet aanwezig en er werd mij al direct meegedeeld dat ze er de hele week niet zou zijn. Door deze afwezigheid was het wat chaos in de planning van de ergotherapeuten want er waren ook 2 ergotherapeuten met verlof en dan nog mijn stagementor die afviel. De ergotherapeuten moesten hierdoor de grote groep patiënten over elkaar verdelen.

Dit gaf mij dan weer de mogelijkheid om meer zelfstandig activiteiten uit te voeren. Ik mocht intake gesprekken voeren bij nieuwe binnengekomen patiënten. Hierbij worden verschillende factoren nagegaan bij de patiënt, zoals de familiale situatie (getrouwd, samenwonend, kinderen…), de professionele situatie (welk werk wordt er uitgevoerd en of de patiënt arbeidsongeschikt is), hoe de patiënt zich verplaatst en of de patiënt een rijbewijs heeft, of de patiënt een operatie heeft gehad, pijn heeft en dan moet de patiënt de pijn aanduiden waar en een score geven op 10. 0 is weinig en 10 is veel pijn. Ook wordt genoteerd of dit in zittende toestand is of staand. De gewoontes van de patiënt, transfert bed, stoel, auto, toilet, bad en welke positie hierbij pijnlijk is, alsook de IADL’s (huishouden, koken, winkelen, was…)  worden nagegaan. Er wordt ook nagegaan of de patiënt links of rechtshandig is en wat zijn hobby’s zijn. Krijgt de patiënt thuishulp, kine… Ook wordt de thuissituatie opgevraagd (woont de patiënt in een appartement, huis, met trappen, lift, een douche of bad) en uiteindelijk wordt er gevraagd wat de patiënten belangrijke doelen vindt.

Ik heb ook de JAMAR-test mogen uitvoeren bij verschillende patiënten. De JAMAR is een voorwerp waarmee je de kracht van de hand en de vingers kunt meten in verschillende posities.

Dag 14: VRIJDAG 13! oktober 2017

Vandaag mocht ik meer zelfstandig werken met de patiënt met de handprothese. Eerst hebben we enkele oefeningen gedaan waarbij de patiënt een dop van tafel moest nemen. Hij gebruikte zijn handprothese en moest zorgen om de dop niet te verliezen. Ik had de patiënt zo gepositioneerd dat er geen lichtinval was en er geen andere patiënten op de achtergrond waren. Toen ik wou filmen was de batterij van de camera leeg en ondertussen kwam ook de orthopedist langs. Zonder zich voor te stellen, onderbrak hij het filmpje dat ik aan het maken was en vertelde de patiënt dat hij nu de handprothese terug wou. De patiënt evenals mezelf waren verschoten van zijn plotse verschijning en wat hij vroeg. Ik zei tegen de orthopedist dat we nog bezig waren met het laatste filmpje voor de argumentatie en dat ik dit graag af wou maken. De orthopedist maakte duidelijk dat hij weinig tijd had en dat we verder moesten doen. Onder de blik en de druk van de man hebben we het filmpje verder afgemaakt, maar de patiënt was nu minder geconcentreerd waardoor de oefening, die hij daarvoor minstens 20 keer goed had gedaan, nu niet meer lukte. Ondertussen kwam ook de stagementor er bij. Zij probeerde de orthopedist af te leiden, zodat hij niet aan de tafel bleef staan waar we het filmpje maakten, om zo de druk te verminderen. Uiteindelijk is het ons gelukt om een goed filmpje te maken. De orthopedist heeft de prothese meegenomen. Ook al was de interventie nog niet gedaan en had de patiënt nog een therapiesessie in de namiddag voorzien. De patiënt zou die dag ontslagen worden uit het ziekenhuis omdat er niet meer verder geoefend kon worden.  Ondertussen had een verpleegster ook een andere patiënt, achter de cliënt geplaatst in het beeld van de camera. Ik had dit pas achteraf gezien maar hier door zou het filmpje geweigerd worden, want er mogen geen derden gefilmd worden. Dit vond ik natuurlijk jammer, want het filmpje was een goed gelukt. Tijdens de bimanuele handeling had de patiënt de juiste krachtdosering gebruikt. Uiteindelijk heb ik het filmpje mogen meenemen naar mijn studio en in het weekend heb ik dit herwerkt, zodat de patiënten op de achtergrond niet zichtbaar meer waren en het filmpje alsnog gebruikt kon worden.

Anekdote van VRIJDAG 13de. Ik ben normaal gezien niet bijgelovig, maar na die dag toch een beetje. Ik ben opgestaan met minstens 8 muggenbeten, alleen al in mijn gezicht. Het jammere is dat ik hierop een allergische reactie krijg met grote rode gezwollen vlekken tot gevolg. De ergotherapeuten in het ziekenhuis adviseerden mij een product aan te brengen, dat ik moest gaan halen bij de apotheker.

Na mijn stage ben ik dus direct naar de apotheker gegaan, maar onderweg verloor ik mijn metrokaart (maandelijks abonnement). Ik heb minstens 5 keer al mijn zakken leeggemaakt en opgeruimd, maar zonder resultaat: mijn kaart was echt kwijt. Ik wou mijn mama bellen om haar op de hoogte te brengen, maar toen zag ik dat ik een berichtje op facebook had gekregen van een onbekende persoon, die mijn kaart had gevonden. Super blij, stuurde ik dat we ergens moesten afspreken zodat ik mijn kaart zou kunnen recupereren. Gelukkig was het niet te ver weg en als het meisje me zag toekomen, kwam ze zelf naar me toe en zei: alstublieft en ze ging weer verder. Verbaasd over wat er allemaal op korte tijd was gebeurd, had ik haar niks aangeboden om haar te bedanken. Dit vind ik achteraf gezien wel jammer want dit was echt lief van haar.

Aangekomen in mijn studio, begon ik met het eten te maken. Iets in mijn pan is blijkbaar beginnen branden en heel mijn studio was gevuld met rook. Zo erg zelf dat mijn brandalarm er door afging. Snel op een stoel gesprongen heb ik de batterij er uitgehaald zodat de buren zich geen zorgen hoefden te maken.

En zo zag mijn vrijdag de 13de eruit, veel opwindingen maar uiteindelijk is alles op zijn pootjes terecht gekomen.

 

Dag 11: Dinsdag 10 oktober 2017

Samen met mijn stagementor, hebben we filmpjes gemaakt van de patiënt met een elektronische armprothese, terwijl deze bimanuele handelingen uitvoert. Dit filmpje, om aan te tonen en duidelijk te maken dat de patiënt een goede beheersing heeft en weet hoe de prothese werkt.  Het is een elektrische prothese waarbij er, door neurologische impulsen die de cliënt geeft, 4 basisbewegingen worden uitgevoerd: pincet-, drie- en vierpunts- en de cilindergreep. Waarbij de vingers en duim op hetzelfde moment bewegen. De patiënt moet steeds zelf de duim positioneren en of de juiste graad van de supinatie of pronatie van de voorarm regelen, om zo een voorwerp te kunnen manipuleren. De patiënt heeft ook een Ipod waarmee de prothese gelinkt is en waardoor hij 16 extra posities kan uitvoeren. Voorbeeld van een positie is: eerst dat de duim beweegt en daarna pas de wijsvinger. Op de Ipod kan de patiënt ook de gevoeligheid van de sensoren zien, die reageren op zijn neurologische impulsen. De sensoren kan de patiënt ook regelen. Heel indrukwekkend wat er nu allemaal al bestaat, maar het toont ook aan dat het heel ingewikkeld is voor de patiënt om al deze bewegingen te beheersen. Daarom ook dat de patiënt op reëducatie komt bij de ergotherapeut. De ergotherapeut leert samen met de patiënt de verschillende bewegingen kennen, die de prothese kan uitvoeren en dan worden ze toegepast in dagdagelijkse activiteiten. De ergotherapeut begeleidt de patiënt ook om hem de bewegingen zo natuurlijk mogelijk te laten uitvoeren, rekening houdende met een juiste lichaamshouding.

Dag 6: donderdag 5 oktober 2017

Vandaag woonde ik ook een “synthese” bij. Tijdens zo’n synthese worden alle patiënten van het dagziekenhuis (Hôpital du jour) één per één geanalyseerd. Bedenkingen en observaties worden besproken en een ontslagdatum wordt vooropgesteld. Dit gebeurt samen met de dokter, een verpleger, een kinesitherapeut, een ergotherapeut en een APA-begeleider.

Daarna werd rugschool gegeven aan 2 patiënten. De bankhouding, de zijwaartse buig-strekbeweging, de uitvalstand en de knielbeweging werd geoefend door de bewegingen in verschillende situaties uit te voeren. Ook werd gekeken hoe de verschillende transfers op een correcte manier uit te voeren. Eerst worden de technieken aangeleerd, daarna is het de bedoeling dat deze geautomatiseerd worden in alledaagse handelingen zoals bij het winkelen, het huishouden… Er wordt gekozen om therapie te geven aan 2 patiënten tegelijkertijd, zodat fouten verbeterd kunnen worden. De adviezen aan andere patiënten leren doorvertellen en mogelijke fouten leren verbeteren door andere mensen bezig te zien.

Ik heb ook mijn eerste therapie mogen geven aan een patiënt die zijn rechterarm geamputeerd werd tot voor het ellebooggewricht. De patiënt komt op therapie om zijn elektronische armprothese leren te gebruiken. De prothese kan 16 verschillende bewegingen uitvoeren en de patiënt moet leren wanneer best die of die beweging moet gemaakt worden. Ook maakt de ergotherapeut een argumentatie voor het behoud van de prothese voor de patiënt. Dit doet hij door de verschillende activiteiten te filmen om zo aan te tonen dat de patiënt de prothese kan gebruiken en hier ook een voordeel uithaalt. Bijvoorbeeld: smeren van een boterham, openen en sluiten van deuren, sluiten van knopen, sluiten van een rits, aan- en uitdoen van zijn broek… zijn prioriteiten voor de patiënt.

Ik kreeg de opdracht om de patiënt verschillende handgrepen te leren gebruiken en mocht gebruik maken van de verschillende materialen. Snel vond de patiënt de juiste stand om de pincetgreep, de 2-puntgreep en de 3-puntgreep uit te voeren, om een klein voorwerp van op een tafelblad vast te houden en hierbij de juiste krachtdosering te gebruiken. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend voor ons, maar vraagt heel veel energie, concentratie en doorzettingsvermogen van de patiënt. Check mijn eerste sessie!

’s Avonds was ik uitgenodigd door de andere stagiaires om samen de stad Lille nog eens te gaan verkennen. We liepen verloren, want dit was ook de eerste keer dat de andere stagiaires in Lille waren. Door de city tour (dag 2) kon ik al veel vertellen over de geschiedenis en de verschillende gebouwen. De stagiaires waren verwonderd van mijn kennis.
Zo zijn we in ‘la Librerie Le Furet binnengegaan’. Dit is de grootste boekhandel van Europa en bestaat uit 3 gebouwen, verdeeld over verschillende verdiepingen. Er zijn superveel boeken, allemaal in het Frans. Hier spendeerden we heel wat tijd en in de winkelstraat natuurlijk ook.
Iedereen had honger, maar toch bleven we rondlopen. Niet wetend waarom we zo lang wachtten volgde ik de stagiaires tot we aanschoven bij O’tacos (dit is ook in andere regio’s van Frankrijk te vinden) en ik zag dat het pas van 19u de deuren opende. Daarna viel het me ook dat al de winkels openbleven tot 19u en de restaurants pas opengingen vanaf 19u. Dit is een uurtje later dan dat ik gewoon ben thuis in Halle. Het was een gezellige avond en ik heb mijn eerste taco geproefd.

Dag 5: woensdag 4 oktober 2017

Vandaag was mijn stagementor niet aanwezig op de stageplaats wegens ziekte. Op mijn planning stonden enkele patiënten en ik mocht ook enkele assessments meevolgen.

Ik zou ook een patiënt observeren die geen specifieke hulp behoeft. Dat was niet erg want zo kwam ik in contact met het houtatelier. De ergotherapeut had voorbeelden van houtactiviteiten aan de patiënt gegeven en uiteindelijk heeft de patiënt deze (zie foto) creatie kunnen vormen in de vorige sessies, enkel door middel van gebruik te maken van een foto. Jammer genoeg is de patiënt niet komen opdragen. Ik heb wel wat rondgesnuffeld in het houtatelier.

Door de afwezigheid van de patiënt had ik tijd en kreeg ik de mogelijkheid om een andere patiënt te volgen bij een andere ergotherapeut. Deze oefende eenhandig een draagband te gebruiken. Dit kan op verschillende manieren zoals de typische Afrikaanse manier waarbij het kind, met het doek, op de rug gedragen wordt, of met een soort net (kind op de borst) en  de ‘moderne’ draaggordel (kind op de borst). Er werd geoefend en nagegaan welke de veiligste manier zou zijn voor het kind. De ergotherapeut heeft uiteindelijk de baby van de patiënt erbij gehaald om deze technieken met een echte baby te oefenen in plaats van met een pop.

Hierna zijn er opnieuw verschillende patiënten niet komen opdagen. Hierdoor heb ik, samen met een andere stagiaire, een rust orthese gemaakt. Dit is veel moeilijker dan het lijkt! Hier enkele foto’s van het ganse proces. De laatste foto zijn van de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden als orthese. Afhankelijk van waar ze voor moet dienen wordt een andere orthese gebruikt.