Tweede week in Kaapstad

Tijdens onze tweede week op de Vista Nova school werden nog een aantal assessment afgenomen. We hebben de VMI en TVPS kunnen observeren en verbeteren. Verder bestond onze taak uit het volgen van de eerste therapiesessies van het schooljaar, onder andere individuele therapieën. Er werd gewerkt op bimanuele vaardigheden, basale concepten zoals links-rechts integratie, visuele perceptie (vorm constante, FAP,…), schrijfvaardigheden en sensomotorische vaardigheden.

We hebben voor de eerste keer een groepstherapie (sensory group) moeten voorbereiden en leiden zonder begeleiding van de ergotherapeut. Het waren kinderen tussen 4 en 5 jaar. Dit vonden we spannend en stressy. We hadden op voorhand aan de leerkracht gevraagd om het materiaal klaar te leggen zodat we onmiddellijk aan onze therapie konden beginnen. Maar dit verliep niet zoals gepland. Toen we in de klas aankwamen om onze therapie te geven, stond geen enkel materiaal klaar en moesten we zelf nog alles klaarzetten en gaan halen. Al bij al hebben we het tot een goed einde gebracht. De kinderen hebben zich geamuseerd en vonden het spijtig dat het over was.

Naast het verbreden van onze ergotherapeutische kennis, leren we ook veel bij over de Zuid-Afrikaanse cultuur. Zo werd er een verjaardagsfeestje gehouden voor een leerkracht. Hierbij feliciteerden haar collega’s haar door een kus op de mond te geven. Dit vonden we HEEL HEEL HEEL raar!! We dachten dat het een uitzondering was, maar vandaag hebben we hetzelfde meegemaakt. Ondertussen zijn we dit al gewoon 🙂

Tijdens ons weekend hebben we vrijdag het centrum van Kaapstad verkend.  We zagen heel veel armoede dit in tegenstelling tot de wijk waar we verblijven. Zaterdag werd dit contrast duidelijker. We waren onderweg naar een wijngaard voor een winetasting in Stellenbosch. Bij het verlaten van Kaapstad zagen we naast de snelweg heel veel krottenwijken (Townships) waarbij mensen hun huis bouwen met houten planken en metalen platen. Het is vooral de zwarte bevolking die daar woont terwijl in onze buurt/gemeente vooral blanke mensen verblijven. Dit is duidelijk nog een overblijfsel van de apartheidsperiode.

Afbeeldingsresultaat voor townships south africa  

Deze week krijgen we onze volgpatiënten toegewezen en andere kindjes die we zullen behandelen. Verder hebben we onze wekelijkse sportsessie in de VN High school en onze zwemsessies op de primary school.

Groetjes en tot snel 🙂