Week 1 & 2

Vooraleer ik begin over mijn ervaring binnenin het LDC Het Forum wil ik nog even mijn excuses aanbieden voor de late start van mijn blog. Ik zal even kort vermelden hoe de afgelopen 2 weken waren voor mij.

De eerste week was vrij boeiend voor mij aangezien ik in een setting terecht kwam waar geen ergotherapeut aanwezig is. Hierdoor was het een zoektocht welke rol ik kan vervullen binnenin het centrum. Aangezien ik op stage zit in Brussel, wordt er veelal Frans gesproken. Dat was en is nu nog steeds een uitdaging voor mij aangezien ik geen Frans spreek (behalve hetgeen wat ik geleerd heb op school). Tijdens die eerste week heb ik vooral kennis gemaakt met de mensen die naar het centrum komen zodat ik in zekere mate met een ergo bril kon kijken welke betekenis ik kan geven aan die mensen. Elke woensdag en vrijdagnamiddag worden er beweegactiviteiten gegeven door de mensen zelf. Dit bestaat onder andere uit ‘stretch gym’ en ‘Qi gong’. Ik heb meegedaan aan beide activiteiten en ik kan zeggen dat de stretch gym toch serieus vermoeiend is, zo vermoeiend dat ik nog amper kon stappen de volgende dag. Die les wordt gegeven door een senior van 60+ jaar oud, dus dat zegt wel veel over mij. Tijdens de eerste week heb ik vooral meegeholpen in de keuken, want er werden maaltijden voorbereid voor de internationale vrouwendag. Die dag werd goed gevierd met veel sfeer en werd er veel gedanst.

Na die eerste week had ik wel een goed zicht hoe alles verloopt in het centrum. Stuk voor stuk fijne mensen, zowel het personeel als de senioren die langskomen voor sociaal contact of om een maaltijd te consumeren. Toch twijfelde ik nog welke rol ik zou kunnen opnemen binnen deze setting.

Tijdens de tweede week ben ik meer op zoektocht geweest wat ik eventueel zou kunnen doen. Ik had in totaal 6 ideeën opgeschreven, maar aangezien de tijd beperkt is, heb ik een keuze gemaakt tussen 2 topics. Enerzijds werk ik met mijn volgcliënt op het zoeken naar vrije tijdsbesteding en meer sociale contacten te creëren binnenin zijn omgeving. Anderzijds werd er een vraag gesteld om een checklist te creëren wie nog recht heeft op thuislevering van middagmaaltijden. Tijdens de hevige Corona periode werden de maaltijden aan huis geleverd, maar sinds kort worden de maaltijden terug gegeven in het centrum. Er zijn nog mensen die mobiel genoeg zijn om hun maaltijden te consumeren in het centrum, maar toch opteren ze voor thuislevering. Door het opmaken van een checklist kan er gekeken worden wie mobiel genoeg is en om ze zeker te stimuleren om naar het centrum te komen.

Het verdere verloop van de tweede week is rustig gegaan. Ik voel mij zeer goed op deze stageplek en ik kijk ernaar uit hoe de volgende dagen gaan zijn.