Straatrondes

Bij DoucheFLUX doe ik mee aan de straatrondes 2keer per week, waarbij we daklozen ontmoeten die hulp nodig hebben. Tijdens de straatrondes hebben we geen specifiek materiaal nodig. We kunnen morele of materiële steun verlenen tijdens deze moment. De materiële steun die we aanbieden hangt af van wat ze graag willen. Hier enkele voorbeelden van wat we geven: koffie, thee, soep, tandborstel, tandpasta, kam, nagelknipper, douchegel, creme enz.  De morele steun die een ergotherapeut kan verlenen is bijvoorbeeld glimlachen, met hen communiceren, hen helpen, advies geven, naar hun verhaal luisteren, kijken naar hun wensen en noden enz. Kortom, straathoekwerk staat voor het creëren en aanhalen van banden.

         

Tijdens de merode zien we diverse groepen mensen op straat. Sommige slapen in groepen en in tentes. Anderen slapen liever in de metro, samen met hun dieren. Vaak maken ze een eigen “woning”. Ze gebruiken materiaal die ze op straat vinden. Er is ook een ander soort groep, de mensen die gewoon op doorreis zijn. Zij verblijven overdag op straat of in de metro en bedelen. Daarna gaan ze terug naar hun woning.

Het weer speelt ook een grote rol tijdens de straatrondes. We komen minder mensen tegen wanneer het regent. Dit is wel spijtig, omdat je als ergotherapeut weinig mensen kan begeleiden en helpen.

Tijdens de straatrondes heb ik een enorm bijdrage als ergotherapeut. Ik zorg ervoor dat ze verkrijgen wat ze graag wensen. Sommige hebben ook vragen, een vraag die ik heb gekregen is dat iemand ziek was en niet goed wist waar hij naartoe moest gaan. Ik heb hem dan een flyer gegeven, met daarop een adres van een gratis dokter.

Hier onder vinden jullie enkele beelden: