A+I multidisciplinair centrum

Meelopen met Claudia in A+I multidisciplinair centrum voor mensen met een beperking (A=appredir, I= inclusie)

Claudia, ergotherapeute, 51, van origine Colombiaanse, uitgeweken naar de VS en nadien naar Tenerife. Woont hier inmiddels bijna 5 jaar met haar dochter van 17.

Ze had een eigen bedrijf opgezet: ‘Neuro Family’, in het zuiden van Tenerife. De financiële en algemene werk druk was te groot waardoor zij besloot een stap terug te doen en als werkneemster te gaan werken bij A+I. Nu kan zij zich weer focussen op de essentie van ergotherapie. Ze voelt zich nu beter met deze nieuwe regeling.

De Multifunctionele centra zijn enkel open buiten schooluren. Dit wil zeggen, van 15:45 tot 19:45. Dit is anders dan bij ons, waar kinderen uit school worden gehaald om therapie in een MFC te volgen en nadien terug te worden gebracht naar school. Claudia kan daarom geen volle dagen werken – waardoor ze parttime in de psychiatrie werkt als ergo.

Claudia is bijkomend geschoold in Sensory integration van Ayres. Ze heeft twee zaaltjes waarin ze werkt; een met rekken en hangende doeken, schommels, touwen, etc. En één met speelgoed en zachte muren.

Bij een therapie met een kindje met autisme in het zaaltje met de rekken werd er eerst ‘rondgedraaid’. Na het ronddraaien in de hangmat controleerde Claudia nadien eerst of het kind last had van nystagmus vooraleer verder te spelen. De vorige keer zou het kindje namelijk hebben overgegeven na die ervaring. Inmiddels is het kindje eraan gewend en gaat dat goed.

Claudia vertelde dat er onderzoek is naar kinderen met autisme in de Canarische eilanden. Blijkbaar worden er hier veel meer kinderen met autisme geboren dan op het Spaanse peninsula. Hoe zou dat komen? Misschien meer onderlinge relaties (dichter bij elkaars genenpoel). Ik ga haar nog vragen om het de details van het onderzoek.

Alleszins, hierom is er in Tenerife een grote vraag naar ergotherapeuten met specialisatie in autisme.

Om in het zuiden te kunnen werken moeten de therapeuten ook Engels kunnen spreken, en ook om deze reden zijn er daar ergotherapeuten gevraagd. De gemiddelde Canario spreekt enkel Spaans.

Tenerife is administratief centrum van de Canarische Eilanden -> met het grootste (soms enige echte) aanbod van uitgebreide ergotherapie. Dit is jammer. Ik vind Tenerife namelijk over het algemeen nogal druk en heb zelf een voorkeur voor het groene, niet-toeristische eiland La Palma. Helaas word er op La Palma weinig ergotherapie aangeboden…