Hallo iedereen!
Hier ben ik weer. Vandaag zal ik jullie wat meer informatie geven over een andere therapie die we hier hebben leren toepassen: elektrotherapie.
Elektrostimulatie omvat het stimuleren van zenuwvezels door elektrische impulsen die worden uitgezonden door elektroden. De elektrische impulsen die door de stimulatoren worden geproduceerd, zijn impulsen die veilig, comfortabel en effectief zijn en verschillende soorten zenuwvezels stimuleren: motorische zenuwen (om een spierreactie te stimuleren; elektrische spierstimulatie = EMS) en bepaalde soorten sensorische zenuwvezels (om een analgetisch effect of pijnverlichting te verkrijgen).
Stimulatie van motorische zenuwen
Het principe van elektrostimulatie reproduceert nauwkeurig het proces van een vrijwillige contractie. De stimulator stuurt een elektrische impuls naar zenuwvezels om ze te prikkelen. Deze prikkeling wordt vervolgens doorgegeven aan spiervezels en resulteert in een mechanische basisreactie. Deze spiertrekking / ’twitch’ is de basisvereiste voor spiercontractie. De spierreactie is in alle opzichten identiek aan het spierwerk dat door de hersenen wordt aangestuurd. Met andere woorden, de spier maakt geen onderscheid tussen een commando van de hersenen of de stimulator.
Programma-instellingen (aantal impulsen per seconde, contractduur, rusttijd, totale programmaduur) onderwerpen de spier aan verschillende soorten arbeid, afhankelijk van de spiervezel. De spierarbeid kan specifiek worden bepaald om het gewenste doel te bereiken: spierversterking, verhoogde bloedcirculatie, versteviging, …
Stimulatie van sensorische zenuwen
Het stimuleren van tactiele sensorische zenuwvezels blokkeert de overdracht van pijn naar het zenuwstelsel. Het stimuleren van een ander type sensorische vezel verhoogt de aanmaak van endorfine, waardoor de pijn vermindert. Met pijnstillingsprogramma’s kan elektrostimulatie worden gebruikt om acute of chronische lokale pijn en spierpijn te behandelen.
Contra-indicaties
Pacemaker, kanker, epilepsie, zwangerschap, kinderen
Extra aandacht besteden bij
Hyperalgesie, allodynie, kwetsbare huid / allergieën, oude osteosynthese
var LanguageMenu; var LanguageMenu_keys=[“ar”,”bg”,”ca”,”zh-CHS”,”zh-CHT”,”cs”,”da”,”nl”,”en”,”et”,”fi”,”fr”,”de”,”el”,”ht”,”he”,”hi”,”mww”,”hu”,”id”,”it”,”ja”,”tlh”,”ko”,”lv”,”lt”,”ms”,”mt”,”no”,”fa”,”pl”,”pt”,”ro”,”ru”,”sk”,”sl”,”es”,”sv”,”th”,”tr”,”uk”,”ur”,”vi”,”cy”]; var LanguageMenu_values=[“Arabic”,”Bulgarian”,”Catalan”,”Chinese Simplified”,”Chinese Traditional”,”Czech”,”Danish”,”Dutch”,”English”,”Estonian”,”Finnish”,”French”,”German”,”Greek”,”Haitian Creole”,”Hebrew”,”Hindi”,”Hmong Daw”,”Hungarian”,”Indonesian”,”Italian”,”Japanese”,”Klingon”,”Korean”,”Latvian”,”Lithuanian”,”Malay”,”Maltese”,”Norwegian”,”Persian”,”Polish”,”Portuguese”,”Romanian”,”Russian”,”Slovak”,”Slovenian”,”Spanish”,”Swedish”,”Thai”,”Turkish”,”Ukrainian”,”Urdu”,”Vietnamese”,”Welsh”]; var LanguageMenu_callback=function(){ }; var LanguageMenu_popupid=’__LanguageMenu_popup’;
var intervalId = setInterval(function () { if (MtPopUpList) { LanguageMenu = new MtPopUpList(); var langMenu = document.getElementById(LanguageMenu_popupid); var origLangDiv = document.createElement(“div”); origLangDiv.id = “OriginalLanguageDiv”; origLangDiv.innerHTML = “ORIGINAL: “; langMenu.appendChild(origLangDiv); LanguageMenu.Init(‘LanguageMenu’, LanguageMenu_keys, LanguageMenu_values, LanguageMenu_callback, LanguageMenu_popupid); window[“LanguageMenu”] = LanguageMenu; clearInterval(intervalId); } }, 1); ” title=””>