Werkveldervaring

Masku Neurologisch revalidatie centrum (stageplaats Elodie)

Sorry voor de late post, ik had het nogal druk!  Maar bij deze wat uitleg over Masku:

Masku is een Neurologisch revalidatiecentrum dat zich enkel focust op de revalidatie van patiënten met neurologische aandoeningen. Het centrum is gespecialiseerd in het geven van professionele hulp aan patiënten met neurologische aandoeningen zoals:

  • MS (50% van de patiënten in Masku hebben MS)
  • Hersenbeschadiging
  • CVA
  • CP
  • Parkinson
  • Ataxie

Aanvraag revalidatie Masku (Finland):

Het revalidatieproces start bij het publieke gezondheidscentrum van de patiënt. (In Finland is elke burger verplicht om naar het gezondheidscentrum van zijn eigen stad te gaan, vandaaruit wordt de burger verdergelopen of doorgestuurd naar een specialist of een universitair ziekenhuis indien nodig.) De dokter (van het gezondheidscentrum van de patiënt) maakt een revalidatieplan en stuurt dit samen met een aanvraag voor revalidatie naar Kela (het sociaal verzekeringsinstituut van Finland). Wanneer de patiënt ervoor gekozen heeft om zijn revalidatieperiode in Masku uit te voeren, maakt Masku een client-centred revalidatieprogramma gebaseerd op de standaarden van Kela en op het revalidatieplan van de patiënt. Dit hele programma wordt dan opnieuw naar Kela gestuurd en Kela beslist of ze dit programma al dan niet accepteren (voor terugbetaling). Wanneer dit dan geaccepteerd wordt, wordt geaccepteerde programma terug naar Masku gestuurd voor de revalidatie van start gaat.

Revalidatieproces in Masku.

De patiënt wordt doorheen het revalidatieproces begeleid door een interdisciplinair team dat bestaat uit:

  • dokters
  • neurologen
  • psychiaters
  • logopedisten
  • diëtisten
  • ergotherapeuten (1 hoofdergotherapeut en 3 ergotherapeuten )
  • fysiotherapeuten
  • sociaal werkers
  • verpleegsters
  • zorgkundigen
  • sportbegeleider
  • zweminstructeur
  • vrijetijd begeleiders

Het team en de patiënt werken samen om de belangrijkste doelen te vinden die resulteren in het behalen van de wens(en) van de patiënt. Dit gebeurt via een soort kleine vergadering waarbij het interdisciplinair team samen met de patiënt doelen vastleggen via de “goal attainment scale”. De goal attainment scale kan gebruikt worden om doelen concreter te maken voor zowel de patiënt als voor het multidisciplinair team, het kan op het einde van de revalidatie periode ook gebruikt worden als evaluatiemethode. Elk doel wordt opgesplitst in vijf scores van -2 tot +2. Wanneer de patiënt de verwachte verbeteringen behaalde tijdens zijn revalidatieperiode wordt dit gescoord als 0. Wanneer de patiënt betere verbeteringen behaalde dan wordt dit gescoord als +1 (beter dan verwacht) of +2 (veel beter dan verwacht). Wanneer de patiënt niet verbeterde wordt dit gescoord als -1 (slechter dan verwacht) of -2 (veel slechter dan verwacht. Er wordt gescoord op basis van de ervaringen van de patiënt, de patiënt beslist dus zelf over de behaalde score.

Voorbeeld goal attainment scale (GAS):

+2 I’m able to transport a heavy object with my left arm while I’m standing without taking any kind of support.

+1 I’m able to transport a heavy object with my left arm while I’m standing without taking support but someone is supervising.

0 I’m able to transport a heavy object with my left arm while I’m standing with taking support.

-1 I’m able to transport a heavy object with my left arm while I’m sitting

-2 I’m not able to transport a heavy object with my left arm while I’m sitting.

Na de opstelling van de GAS-doelen, focust het team op het verbeteren van de functionele zelfstandigheid, cognitieve en executieve functies en de mogelijkheid om ADL-activiteiten te ondernemen die hun participatie in de gemeenschap bevorderen. Naast dit alles biedt Masku ook vrijetijdsactiviteiten aan individueel en in groep voor patiënten zodat zij tijdens hun verblijf ook hun hobby’s kunnen blijven uitvoeren.

De therapieën die ik heb mogen bijwonen gingen vaak door in de ergo-ruimte, ergo-keuken, gym of in gemeenschappelijke ruimten.
De ergo-ruimte is de plaats waar de patiënten een afspraak hebben met de ergotherapeuten. Hier vinden ook de meeste therapieën of adviesmomenten plaats. In de ergo-ruimte is er heel wat ergotherapeutisch materiaal te vinden voor het trainen, stimuleren van sensoriek, fijne en grove motoriek, visio-motoriek, geheugen, taal, … . Er zijn ook heel wat hulpmiddelen aanwezig die dienen als voorbeeld voor de patiënt, de patiënt kan het hulpmiddel uittesten en eventueel ook aankopen indien hij dit wil. In de ergo-ruimte is er ook een opbergruimte voor verschillende rolstoelen en rolstoelmateriaal aanwezig. Er staan een elektrische scooter, twee soorten elektrische rolstoelen en verschillende soorten manuele rolstoelen. In deze kamer staan ook de rolstoelkussen in verschillende soorten, maten en gewichten. Daarnaast zijn er ook nog hoofdsteunen, armsteunen, ….  In Finland is het ook de taak van de ergotherapeut om zelf aanpassingen te doen aan de rolstoel, daarom staat er ook reparatiemateriaal voor de rolstoel in deze kamer.

De ergo-keuken is niet specifiek aangepast aan personen met een rolstoel, dit omwille van de overtuiging dat de meeste mensen thuis ook geen aangepaste keuken hebben en dus ook moeten leren om in een gewone keuken zo zelfstandig mogelijk te zijn. In de keuken is er ook een opbergruimte aanwezig waarin verschillende werkstoelen en hulpmiddelen staan die je in een keuken kan gebruiken.De gym wordt het vaakst gebruikt door de fysiotherapeuten maar af en toe maken ook ergotherapeuten gebruik van deze gym voor het trainen van oog hand coördinatie en kracht (soms in samenwerking met een fysiotherapeut).Naast deze ruimtes is er ook nog een zwembad waar de patiënten tijdens fysiotherapie of tijdens hun vrijetijd kunnen komen aqua-gymmen of zwemmen.

Wat heb ik geleerd in Masku?

Mijn stage in Masku duurde 8 weken, in deze weken heb ik heel wat geleerd. Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb was wat de taken van een ergotherapeut zijn in het revalidatieproces van neurologische aandoeningen. In Masku was dit bijvoorbeeld:

  • Samen met de patiënt de ergo-doelen bepalen
  • Afnemen van sensorische en motorische hand en arm assessments
  • Therapie geven om de vinger, hand en arm functies, evenwicht, … te verbeteren
  • Therapie geven om de cognitie te verbeteren
  • Advies geven over hoe een patiënt bepaalde activiteiten op een betere manier kan uitvoeren
  • Advies geven voor de meest gepaste hulpmiddelen en voor de meest gepaste rolstoel (Wandelstokken behoren in Finland tot fysiotherapie).
  • Patiënten helpen met papierwerk voor de aanvraag of vervanging van hulpmiddelen en persoonlijke assistenten.
  • Aanpassingen van rolstoelen
  • Begeleiden van vrijetijdsactiviteiten waarbij vingermotoriek wordt gebruikt

Ik heb ook geleerd welke assessments er werden gebruikt voor het evalueren van de verschillende functies (sensoriek, motoriek) van de vingers en handen in Masku. De verschillende assessments in Masku waren:

  • Nine Peg Hole test (FM test)
  • Box and Block test (GM en FM test)
  • Purdue pegboard test (FM test)
  • Minnesota Manual Dexterity Test (oog-hand coordinatie and GM test)
  • Moberg Pick Up Test (FM en stereognose test)
  • Jamar Dynamometer Test and Pinch Test (kracht tests)
  • Semmes-Weinstein Monofilaments Test (sensoriek test)
  • Grooved Pegboard Test (visuele en FM test)

Enkele van deze assessments, zoals Nine Peg Hole test, the Box and Block test, the Pinch Test and the Semmes-Weinstein Monofilaments Test, heb ik zelf mogen afnemen bij zowel mijn volgpatiënt als bij andere patiënten.

Daarnaast waren er ook heel veel MS patiënten aanwezig in Masku waardoor ik ook heel wat meer ben te weten gekomen over MS; de symptomen en wat een ET kan betekenen voor iemand met MS. Ik heb verschillende dingen gezien in praktijk die ik voordien nog niet zag zoals, ataxie, spastische hand, tremor, … . Het belangrijkste wat ik geleerd heb i.v.m. MS is dat elke MS patiënt anders is en anders evolueert. Ze hebben elk hun eigen symptomen en hebben ook nood aan een eigen individueel therapie proces dat gebaseerd is op de behoeften en de persoonlijkheid van de patiënt.

 

Het laatste dat ik in Masku geleerd heb zijn de verschillende delen van een rolstoel en hoe ik de meest gepaste rolstoel kan adviseren aan een patiënt.

Ik heb geleerd dat een correct aangepaste rolstoel een zeer positieve invloed kan hebben op de zelfstandigheid en het comfort van een rolstoelgebruiker. Een rolstoel bestaat uit heel wat delen die op een bepaalde manier kunnen aangepast worden. In Finland worden deze aanpassingen door de ergotherapeuten zelf gedaan. Dankzij Masku heb ik geleerd hoe ik de armleuningen en de rugleuning op een correcte manier kan aanpassen. Het meest belangrijke bij het aanpassen van de rolstoel is dat de patiënt ioch comfortabel moet voelen in zijn/haar rolstoel.

Ik heb dus heel wat geleerd over ergotherapie binnen de neurologische revalidatie. Ik heb verschillende pathologiën en hun symptomen beter leren kennen en ik heb ook geleerd hoe ik deze als ergotherapeut het best kan behandelen. Ik heb ook wat meer geleerd over het Finse gezondheidszorgsysteem en over hoe groot de invloed van Kela is op therapieplannen, rolstoelen en hulpmiddelen.

foto’s zijn voor later! 

Groetjes,

Elodie