De reis

Het Vertrek (14/01/2017)

Na afscheid genomen te hebben van onze familie begonnen we samen aan ons Fins avontuur. Na onze eerste vlucht van Brussel naar Helsinki, moesten we nog één uur(!) wachten op onze volgende vlucht richting Turku, die nog zo een half uurtje zou duren.

Toen we in de luchthaven op zoek gingen naar een zitplaats om even te rusten, konden we maar geen plaatsje voor ons beiden vinden. In elke zithoek waren bijna alle plaatsen bezet door chinezen! Waren we nu aangekomen in China?!

 

In de luchthaven van Helsinki deden we meteen al een eerste bevinding. Het viel ons namelijk meteen op dat de communicatie hier anders lijkt te verlopen dan die die we in België gewoon zijn. Toen we immers een plaatsje gevonden hadden in een cafeetje, zagen we dat iedereen aan een apart tafeltje zat met een biertje voor hun neus. Er werd niet met elkaar gepraat, er werd voornamelijk op de gsm getokkeld. In België is er al snel contact met de andere cafégangers, ook al kennen we elkaar niet. Of dit werkelijk overal in Finland het geval is, zullen we nog moeten onderzoeken.

Aankomst in Turku

Bij aankomst in Turku zagen we meteen de tutors van Elodie; Venla en Johanna. Zij wuifden  ons meteen heel vriendelijk toe en boden meteen aan om te helpen bij het dragen van onze koffers. Na wat puzzelen met de koffers zijn we er in geslaagd om alles, inclusief onszelf, in de auto te krijgen. Klaar om naar Retrodom te vertrekken!

Toen we daar aankwamen zagen we de tutors van Tinneke; Sofia en Tiina. Zij boden meteen hulp aan bij het dragen van de koffers naar onze kamer op de vijfde verdieping.  Onze kamer heeft een gedeelde ingang met een gang waar je naar beide kamers kan. Deze zijn basic maar hebben alles wat we nodig hebben. De tutors gaven een korte uitleg en rondleiding. Het verschil tussen mijn (Tinneke) en Elodies tutors was meteen merkbaar. Mijn tutors (Tinneke) waren wat minder sociaal dan die van Elodie. Dit blijkt typisch Fins te zijn. Elodies tutors zeiden zelf  dat zij “The awkward social Fins” waren.

Na onze koffers uitgepakt te hebben, besloten we om kennis te maken met de rest van “The 5th floor”. Het blijken allemaal heel vriendelijke mensen te zijn. We hebben samen met hen de film ‘Sausage Party!’ gekeken. Moe maar voldaan zijn we daarna in ons bed gekropen.

Nieuwe dag, nieuw avontuur! (15/01/2017)

Goed uitgerust, besloten we Turku te verkennen. We besloten om als eerste de school te zoeken. Daarna zijn we de straten gaan verkennen. Wat ons opviel tijdens onze wandeling waren de appartementen. Die konden we terugvinden in grote aantallen, alleenstaande huizen zag je vrijwel niet. Daarnaast viel het ons ook op dat de hoofdwegen er net, sneeuwvrij bijlagen terwijl het bij de zijwegen alsook het voetgangerspad er toch nog veel sneeuw lag. Terwijl we verder wandelde viel het ons ook op dat er nergens op straat vuil te bespeuren was. Finnen lijken ons propere mensen. Terug op ons kot aangekomen, namen we wat tijd om ons op te warmen. Het was die dag namelijk – 6 graden.

Die avond was er een pannenkoekenavond met de studenten van “The 5th floor” gevolgd door een pokeravond. Op deze manier leerden we de andere studenten beter kennen.

Hei hei (tot de volgende keer)!