Nieuws

Een nieuwe week vol avontuur

Moi (hey)!

Aangezien we deze week nog geen les hadden, besloten we om zoveel mogelijk tijd te besteden aan het verkennen van Turku en het maken van verschillende uitstappen, nu dat we nog konden.

 

Maandag

Maandag kregen we wat meer info over onze lessen en over onze stageplaatsen. Elodie zal acht weken stage volgen in “Masku”, dit is een revalidatiecentrum voor personen met neurologische aandoeningen. Tinneke zal op drie plaatsen stage volgen, één week in Toimintaterapia Oikokujalla, vijf weken in Kunnonkoti en nog twee weken in Kotikunta. De eerste stageplaats is een praktijk van een zelfstandige ergotherapeute die zich richt op sensorische problemen bij kinderen. Zij werkt voornamelijk met dieren tijdens haar therapieën omdat die de interesse van de kinderen opwekt. Op de tweede stageplaats zal ze zich vooral richten op het bieden van advies rond het thema “Het ergotherapeutisch gebruik van een escaperoom bij jongvolwassenen met een mentale beperking. Over de laatste stage moet Tinneke nog informatie ontvangen vanuit onze Finse universiteit.

Na dit alles boden Elodies tutors aan om ons een rondleiding te geven in het centrum van Turku, ook wel ‘Kauppatori’ genoemd. Door middel van een gezellige wandeling door Turku kregen we de belangrijkste punten (en bars 🙂 ) te zien. Daarnaast hebben ze ons ook geholpen bij het aanvragen van een fölli-kaart (busabonnement). Na deze drukke dag besloten we om de dag op z’n Fins af te sluiten met een lekkere ‘kahvi latte’ (kahvi = koffie). Blijkbaar zijn Finnen echt wel verzot op koffie, ze zijn namelijk de nummer 1 koffiedrinkers in de wereld. Elodies tutors namen ons mee naar een gezellig koffiehuisje in het shoppingcenter genaamd ‘Hansa’. Nadat we elkaar wat beter leerden kennen, besloten Elodies tutors om ook Tinneke te ‘adopteren’. Dit omwille van de weinige betrokkenheid van Tinnekes tutors.

 

Dinsdag

De volgende dag besloten we om wat tijd te nemen voor het in orde maken van het nodige papierwerk en het plannen van enkele uitstappen. Na al dit harde en langdurige werk, was het tijd om eens wat inkopen te gaan doen. Na een lange zoektocht naar een supermarkt, kwamen we uiteindelijk aan bij de Lidl. We kozen ervoor om onze eerste overlevingsingrediënten te kopen in deze winkel omdat dit volgens onze kotgenoten de meest prijsvriendelijke winkel in deze buurt is. Overlevingspakket; brood, fruitsap, melk, Nesquick, eitjes, hesp, Philadelphiakaas en boter. Als afsluiter van onze dag speelden we nog een partijtje “Pasta poker” met de mensen van de “Fifth Floor”.

 

Woensdag

Op woensdag hadden we een bezoek gepland naar Turku Castle. Op weg naar het
kasteel zagen we de Turku Cathedral en besloten we ook daar eens een kijkje te gaan nemen. Na wat rondgekeken te hebben, deden we ook nog een kaarsje branden in de cathedraal voor een goed verloop van onze week. Na dit bezoek gingen we verder op weg naar Turku Castle. Dit kasteel is één van de oudste gebouwen in Finland en was dus zeker de moeite waard om eens te bezichtigen. Het kasteel werd gebouwd in de 13de eeuw en heeft doorheen de jaren dienst gedaan als een verdedigingsbasis, een gevangenis en een paleis. Vandaag is het kasteel een museum en een bekende toeristische attractie.

 

Vervolgens gingen we ook nog eens een kijkje nemen aan de haven omdat dit op wandelafstand van het kasteel lag. Tijdens de wandeling naast de haven zagen we een groot kunstwerk in de vorm van een margriet. Dit kunstwerk werd gemaakt tijdens een kunstevenement in 2011. We gingen op de foto met het werk en trokken terug richting Turku. Dit was het einde van onze dag.

 

Donderdag

Aangezien we onze starters package (een pakket met bestek en kookgerei) in orde moesten maken op campus Rehtorinpellonkatu (een campus waar we nog niet geweest waren) gingen we dit op deze donderdag doen. Onze tocht naar deze campus verliep echter niet zoals gepland. Omwille van openbare werken moesten we een andere weg nemen dan voorzien. Hierdoor waren we het noorden even kwijt en liepen we verloren. Bij de aankomst bleek dat het kantoor reeds gesloten was, blijkbaar hadden we dus heel wat tijd verloren. Ons kaarsje van in de kathedraal heeft deze keer duidelijk niet gewerkt! L Niets aan te doen! We vertrokken terug richting ons kot.

Later die avond werd er een Finnish challenge georganiseerd door een studentenvereniging die zich focust op uitwisselingsstudenten. Hier konden we andere uitwisselingsstudenten leren kennen en konden we ook wat typische Finse activiteiten uitvoeren zoals boot tossing, ice hockey en het proeven van enkele Finse delicatessen. Deze challenge werd gevolgd door een door de universiteit georganiseerd feestje om de nieuwe uitwisselingsstudenten te verwelkomen. Samen met wat studenten van ons kot en onze tutors maakten we er een onvergetelijke avond van.

 

Vrijdag

Toen we de volgende dag in de late ochtend naar buiten keken waren we dolgelukkig. Het had gesneeuwd! 🙂 Dit was de eerste verse sneeuw die we zagen sinds we hier aankwamen. Na een laat ontbijt gingen we op aanraden van een andere student naar een wat verder gelegen sauna. Ook deze keer ging onze reis naar deze bestemming niet zoals gepland. We namen in het centrum de bus richting de sauna maar vergaten aan welke halte we moesten afstappen. De buschauffeur wist niet of er al dan niet een sauna in de buurt was dus hij kon ons niet verder helpen. Toen we uiteindelijk aan de eindhalte aankwamen besloten we om terug te keren naar het centrum en onze halte opnieuw op te zoeken in de buswinkel aangezien we nog geen mobiel internet hadden op dat moment. Deze keer waren we wel zo slim om de halte op te schrijven. We namen dus opnieuw de bus richting de sauna. Bij het afstappen aan de juiste halte bleek dit echter de vorige eindhalte te zijn van onze vorige bus. Oh ja, we waren vorige keer aan de juiste halte afgestapt en zijn dus voor niets terug gekeerd naar het centrum.

Aangekomen in de sauna merkten we op dat er heel wat volk aanwezig was. Dit Fins cliché blijkt dus waar te zijn. Na enkele minuten kregen we het al moeilijk in de sauna en moesten we even wat verkoeling zoeken. Zoals de Finse traditie voorschrijft gingen we ook eens gaan ice dippen om onszelf wat af te koelen. Aangezien de sauna gelegen was aan het strand ging het icedippen dus door in de zee. Als niet ervaren ice dippers bleven we één seconde tot aan onze schouders in het water en kwamen we meteen weer uit het water om zo weer richting de sauna te lopen. De Finnen vonden dit duidelijk grappig en zwommen rustig verder in het voor ons IJSKOUDE (!) water. We herhaalden dit proces sauna en icedippen enkele keren. Op een uurtje hadden wij verschillende keren nood aan wat verkoeling terwijl de Finnen rustig bleven zitten in de sauna.

Toen we terug kwamen op ons kot gingen we voor de eerste keer de was doen. Voor we deze uitdaging aangingen, schakelden we beide een hulplijn in (de mama’s!). Na een korte uitleg gingen we de uitdaging aan. We staken de was in de wasmachine en hoopten op een goede afloop. Misschien werkt ons kaarsje van in de kathedraal deze keer wel?

Wat doe je om de avond te vullen wanneer het net gesneeuwd heeft? Sneeuwmannen maken! Samen met de andere studenten van ons verdiep maakten we drie grote sneeuwmannen. Dit was de perfecte teambuildingsactiviteit die ervoor zorgde dat we elkaar nog wat beter leerden kennen.

Na dit moment van ontspanning keerden we terug naar de wasmachines. Bij het uithalen van de was bleek het kaarsje van in de kathedraal niet gewerkt te hebben voor Elodie. Blijkbaar zat er tussen de handdoeken nog een wollen trui. Deze trui was na het wassen net iets kleiner geworden dan voorzien. Ach ja, meer plaats in de valies bij het terugkeren naar huis … 🙂

 

Zaterdag

Tijd voor een uitstap: Helsinki! We trokken er samen met twee andere studenten van de ‘Fifth Floor’op uit. Zij waren reeds in Helisinki geweest en boden ons een rondleiding aan. We kwamen met de Onnibus (reisbus) aan in Helsinki en besloten om meteen eens een kijkje te gaan nemen in de ‘Kampin kappeli’ (de kapel van de stilte). Dit is een protestantse kapel die volledig uit hout bestaat. Het was een zeer eenvoudige kapel maar oogde zeer mooi. Ook de rust die je in deze kapel kon vinden was fenomenaal.

Als volgt bezochten we de ‘Temppeliaukion kirkko’ (de Rots kerk), dit is ook een protestantse kerk. De rotsen vormen de muren van de kerk en het dak bestaat uit een koepel van glas en koper, dit samen maakt de kerk zo uniek. Ook hier was heel wat rust te vinden.

Daarna besloten we even een pauze te nemen in onze religieuze toer. We bezochten de haven waar we een gezellig marktje ontdekten. Dit marktje was duidelijk gericht op toerisme, je kon er Finse specialiteiten proeven en wat souvenirs uit Helsinki kopen.

Na een hapje te eten zetten we onze religieuze toer verder. Toen we de ‘Helsingin tuomiokirkko’ (Helskini kathedraal) wilden binnen gaan, werden we tegengehouden. Blijkbaar was er net een trouw aan de gang waardoor we niet binnen mochten.

Dan maar naar de andere dichtbij gelegen kathedraal, de “Uspenskin kathedraali”. Deze kathedraal heeft als bijnaam “Supuli kathedraali” (de ajuinenkathedraal) omdat de punten op het dak op ajuinen lijken. Deze kathedraal zou de grootste orthodoxe kathedraal zijn van West-Europa. Toen we binnen kwamen vond er net een viering plaats die we even volgden. Daarna keken we wat rond en besloten we onze toch verder te zetten.

Via de Alexanderinkatu gingen we op weg naar de ‘Helsingin kaupunki”(het stadsmuseum van Helsinki). De Alexanderinkatu (weetje: Katu = straat) is een bekende winkelstaart van Helsinki. Het stadsmuseum van Helsinki nam ons mee in een tocht doorheen de tijd. We leerden de geschiedenis van Helsinki kennen op een zeer interactieve manier. Zo maakt het museum gebruik van geuren die oude ervaringen oproepen, authentieke Finse kledij dat je mocht passen, muziek uit het verleden en een virtual reality ervaring. Ook deze dag sloten we op een traditionele wijze af, met een ‘Kahvi Latte’.

Zondag

We sloten de week af met een gezamenlijk kuismomentje van de ‘Fifth Floor’ gevolgd door een zeer gezellige brunch. Morgen beginnen we beide aan onze stage. Spannend! 🙂

 

Näkemiin (Tot ziens)!