Kopenhagen is ook Hygge

Hej

Wat valt er op in Kopenhagen? Iedereen lijkt hier zo relaxed. Iets waar we in België nog iets van kunnen leren is de organisatie van het openbaar vervoer. Dit is zo goed georganiseerd! Om ergens op bezoek te gaan is het heel makkelijk met het openbaar vervoer en hoeven we niet lang te zoeken hoe we ergens moeten geraken. Ook heb je maar 1 pasje nodig waar geld op staat dat bij het begin en einde van de reis gescand moet worden. Dit pasje is zowel voor de trein, bus als metro. Ook staat er aan elke bushalte een aftelklok dat zegt hoe lang je op de bus, trein of metro moet wachten. Dit is echt een luxe in vergelijking met België.

Hier heerst ook een echte fietscultuur. Het lijkt hier wel het station van Gent, maar dan in heel Kopenhagen. Overal waar je kijkt zie je fietsen staan of zijn er mensen aan het fietsen. Ook in het koude en regenachtige weer zie je heel wat mensen op de fiets.

Over de gezondheidszorg in Denemarken, zijn we vandaag te weten gekomen dat er een grote verandering aan de gang is de laatste 10 jaar. De liberalen zijn meer en meer aan de macht en zouden de gezondheidszorg willen veranderen naar een Amerikaans systeem. Ook krijgen studenten hier een bedrag om te gaan studeren en op kot te gaan. Rika (van de Sputnik school) zei dat toen zij ging studeren, dit bedrag genoeg was om van te leven en de huur van haar kot te betalen. Dit bedrag werd elk jaar steeds minder en minder waardoor het nu niet meer mogelijk is om hiervan te leven. Wel is het nog steeds zo dat iedereen dat in Denemarken studeert, een bedrag krijgt. Wel moeten ze zelf voor hun schoolboeken en -materiaal betalen.

Vandaag hebben we ook onze eerste echte Deense maaltijd gekregen. De gastvrijheid wordt hier wel heel hoog in het vaandel gedragen en dat is merkbaar. Maandag hebben we een stuk taart gekregen en thee, vandaag hebben we thee gekregen, fruit en een warme maaltijd. De warme maaltijd bestond uit varkensvlees, groenten (wortelen en nog andere niet-geïdentificeerde groenten) en gebakken aardappelen met een sausje. De eerste keer dat we een warme maaltijd aangeboden kregen.

Chiara gaat de cultuur nog verder uitzoeken en uitdiepen.