Laatste dag, laatste berichtje

Hej!

Op dit moment schrijf ik dit bericht aan de Gate op de luchthaven van Kopenhagen. Inne en ik zitten hier wel wat kou te hebben, maar we bijten door!

Vanmorgen zijn we niet zo vroeg moeten opstaan, na het laatste in de valies te steken, ons klaar te maken en te ontbijten, zijn we vertrokken richting het station. Ook nu zijn we weer wat verloren gelopen, maar jaja die vriendelijke Denen stonden weer klaar om ons te helpen! Na een kleine 5 minuten stappen, een trein en bus te nemen, kwamen we toe aan de Metropol.

Metropol is een hogeschool waar men ook ergotherapie aanbiedt. Deze hogeschool is een paar jaar geleden (net zoals Odisee) samengevoegd geweest met een andere hogeschool/universiteit. Deze campus zag er echt nog redelijk nieuw uit.

We werden rondgeleid door mevrouw Rasmussen, zij is een van de leerkrachten van ergotherapie en zorgt ook voor de erasmusstudenten. Zij heeft ons kort rondgeleid in het gebouw en heeft ons ook enkele lokalen getoond. De lokalen waar de studenten hoorcolleges krijgen lijken echt op aula’s van de universiteit. Daarnaast bestaan hun lesuren maar uit 45minuten en 15 minuten pauze. Op dit moment blijkt het een grote groep van het 3de jaar een 70 tal studenten(!).

Op het eerste zicht was er niet zoveel verschil in leslokalen tussen Odisee en Metropol… tot we meegenomen werden naar het aparte(!) praktijkgebouw. Dit gebouw bestaat uit drie verdiepen. Het eerste verdiep is voor de ergotherapeuten, het tweede voor de fysiotherapeuten en het derde voor de verpleegkunde studenten en de andere richtingen. Op de gelijkvloers waren ze ook nog bezig een extra lokaal te installeren voor de verpleegkundigen en vroedvrouwen.

Hier in Metropol werken ze echt helemaal anders dan bij ons, hun praktijklokalen zijn echte namaaksituaties van een keuken, woonkamer en slaapkamer en ze hebben ook nog twee verschillende snoezelruimtes. De docenten vinden het belangrijk dat de studenten zo realistisch mogelijk leren te werken (zie foto’s). Daarnaast werken ze hier ook met bodysuits om de simulaties voor studenten zo realistisch mogelijk te maken. Inne en ik mochten beide een bodysuit aan, hiermee kregen we het gevoel hoe het was om als een oudere ( 65+) met oogproblemen te zijn. Dit was voor ons een heel andere ervaring en we begrepen echt wel dat dit een groot pluspunt was voor de studenten om zich zo te kunnen inleven.

Ze leren hier ook de studenten met robots werken en met robot armen, dit is heel belangrijk voor later in het werkveld.

Enkele grote verschillen met ons in Belgie:  hier worden de studenten betaalt om naar school te gaan (ze moeten wel nog betalen voor hun boeken), de studenten mogen pas op stage gaan als ze slagen voor hun theorie examen en hun praktijk examen. Studenten werken hier mee aan grote onderzoeken en nemen hier ook actief in deel.

Er werd ons wel verteld dat ze het spijtig vonden dat er nog niet zoveel uitwisselingsstudenten van Odisee naar daar waren gegaan (deels ook omdat alle lessen in het Deens zijn), maar dat ze graag zouden hebben dat er misschien eens een uitwisseling bij docenten zou kunnen zijn (docenten we moesten jullie dit vragen 🙂 ).

Na al deze informatie gekregen te hebben (dit was echt veel) kregen Inne en ik nog de kans om de bibliotheek te bekijken (deze was wel kleiner dan bij ons) en mochten we daar ook onze lunch nuttigen (sandwiches met zalm).

Inne en ik vonden dit een heel eye-opening en mindblowing ervaring, de twee scholen verschillen zoveel van elkaar, dit terwijl het allebei om ergotherapie gaat. We zijn wel tot de conclusie gekomen dat we graag de oefenlokalen van Metropol hebben, maar nog steeds onze lessen. We hebben deze indruk de laatste dagen gekregen dat wij toch wel wat meer thema’s zien en leren dan de Denen. Ook gaan wij op thema’s dieper in dan hen.

Dank voor het lezen en volgen van onze blog! we hopen dat jullie ervan genoten hebben, wij allesinds toch. We willen ook onze ouders en docenten danken voor deze prachtige kans dat we gekregen hebben.