2de bezoek: St Patricks

Vandaag zijn we naar ons tweede bezoek geweest. De doelgroep in het ziekenhuis was psychiatrie. We hebben de bus genomen naar St Patricks, de buschauffeur heeft ons laten weten waar we er af moesten. Iedereen is hier zeer vriendelijk en behulpzaam. We waren een half uur te vroeg aan het ziekenhuis maar we zijn ons toch al gaan aanmelden. In het ziekenhuis werd ons verteld dat Enda zich ziek had gemeld, de manager van de afdeling ergotherapie heeft dan beslist om ons op te vangen. We hebben eerst een gesprek gehad in haar bureau waar we enkele vragen mochten stellen en al de algemeen uitleg kregen. Dit heeft ongeveer een uur geduurd. Daarna hebben we een rondleiding gekregen door het hele ziekenhuis. Vermits Enda ziek was heeft sherry voorgesteld dat we in de namiddag enkele klei technieken mochten uitproberen met de persoon die deze sessies normaal geeft. Dit vonden we een leuk idee dus besloten we om in de cafetaria middag te eten en daarna de kleitechnieken te gaan doen. Op het einde van de dag zijn we nog afscheid gaan nemen van sherry daar hebben we nog een paar allerlaatste vragen gesteld en dan zijn we vertrokken.

We hebben er veel van bijgeleerd.het is een privé ziekenhuis en heel welgesteld tegenover andere psychiatrische ziekenhuizen. Er zijn zowel mensen met eetstoornissen, angststoornissen, alcoholafhankelijkheid als depressies en psychosen. In het ziekenhuis zijn 11 ergotherapeuten en 1/3 van alle patiënten krijgen ergotherapie. Er zijn 247 bedden maar er zijn ook ambulante patiënten. Elke ergotherapeut heeft 2 groepen van patienten die hij of zij begeleid. In het ziekenhuis werken ze met de visie van het moho model en bijhorende assessments maar sherry zelf geeft de voorkeur aan het peo (person, environment and Occupational) model. Ze werken er multidisciplinair en gericht op het functioneren. Ze zijn sinds kort begonnen met de sensorisch gerichte therapie van het champagne model.

Patienten blijven gewoonlijk 4/5 weken in het ziekenhuis indien nodigis er nadien nog een dag programma mogelijk. Dit gaat 2x/ week door gedurende 4-5 uur. De patiënten worden aangemoedigd om in het weekend naar huis te gaan. Dit word ook met de ergotherapeut georganiseerd en er worden telkens doelen gesteld die ze moeten nastreven in het weekend. Familie bezoek is mogelijk en word ook gestimuleerd. Sinds kort is er ook een ruimte waar huisdieren op bezoek kunnen komen. Er zijn veel verschillende ruimten die allemaal anders ingericht zijn. Zo heb je de potten bakken, kunst, muziek, autosimulatie, keuken en crearuimte. Deze sessies worden niet door ergotherapeuten gegeven. De ergotherapeuten doen groepssessies en individuele therapie rond het terug invoegen in de maatschappij, organisatie, …

Het was een zeer leerrijke ervaring en hebben nu zeker meer inzicht in de psychiatrie in Ierland.