Krakau, Auschwitz & de zoutmijn

Hallo iedereen,

We zijn terug van een weekendje Krakau. Dit was een erg druk weekend waarin we verschillende bezienswaardigheden hebben bezocht. We bezochten onder anderen de grote markt, het kasteel van Wawel, de zoutmijnen, Auschwitz, …

We zijn dus erg moe en gaan op tijd gaan slapen vandaag. Krakau was een erg mooie stad waar veel te zien is. Vooral ‘s avonds komt de stad tot leven. We zijn twee maal iets gaan eten in een restaurant. Een gigantische pizza voor nog geen 5 euro! Het eten is hier veel goedkoper dan in België. Ook hebben we ondervonden dat er culturele verschillen zijn. Als iemand gedaan heeft met eten wordt het bord onmiddellijk weggenomen terwijl de rest nog aan het eten was. Dit vonden we ongemakkelijk omdat dit in België niet de gewoonte is. In het restaurant zaten veel Polen die samen naar de voetbal keken. Deze zijn niet zo luidruchtig als de Belgische supporters. Er zijn veel souvenierwinkels, kledingwinkels (AI AI) en veel Mc Donalds (AI AI AI)…

Via Krakville tours werden we naar Auschwitz gebracht. Deze rit duurde 1u30. We zagen daar indrukwekkende dingen waar je even bij stilstaat. Een hoop protheses en dergerlijke hulpmiddelen die de Nazi’s afnamen en ons ergo-hartje toch even deed stilstaan. Nadien gingen we naar Birkenau (Auschwitz 2). Astrid en ik wisten niet dat dit uit twee delen bestond (sorry leerkrachten geschiedenis uit onze middelbare scholen 😁 ). Ook hadden we verwacht dat de bekende zin ‘Arbeit macht frei’ op de boog bij de ingang groter was. We stonden op het perron waar mannen, vrouwen en kinderen elkaar voor het laatst zagen en voor sommige was dit de plek waar hun laatste wandeling begon voor ze stierven. Dit was erg ontroerend om te horen en stonden we toch even bij stil. Er was veel volk waardoor het erg krap werd op sommige plekken.

De volgende dag gingen we naar de zoutmijnen (Wielicka Salt Mine). Dit was prachtig om te zien én de gids vertelde ons dat het in de zoutmijn erg gezond is voor mensen met astma en die verkouden zijn. Dit klopte, gezien Astrid al een paar dagen aan het hoesten was en in de zoutmijn niet heeft gehoest. Na 10 minuten buiten begon ze terug. We waren beter daar gebleven. Het was er bovendien ook nog goed warm binnen. We mochten zelfs proeven van de muren! Dit hebben we vriendelijk afgewezen.

Krakau is zeker de moeite waard om te bezoeken! Er is wel altijd iets te doen daar. We maken ons klaar voor onze volgende dag stage.

Tot de volgende!

Astrid en Kyana