Eerste stagedag KGH Malta

Kif inti!

Wij zijn Tessa en Jana en wij lopen een week observatiestage in het Karin Grech Hospital (=KGH) in Malta.

Maandag om 8 uur werden we in het revalidatiecentrum verwacht. Gelukkig hadden we zondag reeds op verkenning gegaan dus liepen we niet verloren in de hete straten van het stadje Pièta. Het was al 30 graden toen we er in de ochtend aankwamen. Onze eerste indruk van het ziekenhuis was; oef er is airconditioning. Wanneer we verder keken viel het ons op dat het ziekenhuis heel oud is en toe is aan vernieuwing. Daarnaast was het aanbod aan aan medische- als ergotherapeutisch apparatuur gering. De eerste dag stonden we beiden op een geriatrische dienst. De meeste patiënten werden van het Mater Dei ziekenhuis (het grootste ziekenhuis van Malta) doorverwezen naar het KGH om verder te revalideren. Er zijn vele gelijkenissen met de werking van ergotherapie in België (vb: ADL, mobiliseren, assessments afnemen, aanleren van gebruiken van hulpmiddelen,…). Enkel gebruikte zij opvallend minder materiaal en werd hier minder creatief mee omgesprongen.

De ergotherapeuten zijn erg gericht op de zelfstandigheid van de patiënten. Er werden therapieën gegeven in functie van de terugkeer naar huis (vb: therapieën in een keuken om zicht te krijgen op het cognitief- als fysiek functioneren van de patiënt).

Wat ons het meeste heeft verbaasd is dat de dossiervorming nog allemaal op papier gebeurd. In het Mater Dei ziekenhuis is er een hele grote opslagruimte van alle medische dossiers van de Maltese bewoners. Bij een opname in het KGH komt dit schriftelijke medische dossier mee met de patiënt door een koerier. Dit brengt enkele problemen met zich mee namelijk dat er al reeds vele documenten verloren zijn geraakt. Verder is het geschrift niet altijd even leesbaar. Alle documenten worden in het Engels opgemaakt maar de mondelinge rapportage gebeurt voornamelijk in het Maltees. Verder sprake de meeste geriatrische patiënten zeer gebrekkig Engels wat het communiceren voor ons moeilijk maakt. Het personeel daarentegen spraken vlot Engels en deden hun best om ons te betrekken in de gesprekken.

Wij zijn benieuwd wat de volgende stagedagen ons brengen en houden jullie verder op de hoogte!

Groetjes

Tessa en Jana