Laatste stagedag

Bonjo!

We hebben zojuist onze laatste stagedag achter de rug en willen met jullie graag delen wat ons is bijgebleven van de afgelopen dagen.
Wij hebben in Totaal 5 verschillende afdelingen geobserveerd . De eerste twee afdelingen die we hebben geobserveerd hebben we reeds in de eerste blog beschreven. Deze waren beiden geriatrische afdelingen. Hierna stonden we op de afdelingen die gespecialiseerd zijn in: stroke, neurologische aandoeningen en Ambulant. We vonden dat er een groot verschil was met de geriatrische afdelingen qua materiaalgebruik en het uitgangspunt van de ergotherapeutische interventies.

Op de dienst, gespecialiseerd in, neurologische aandoeningen zagen we voornamelijk patiënten met spinale cords injuries. Op deze afdeling lagen patiënten van alle leeftijden. Ze kwamen hier voornamelijk terecht door ongevallen met traumatische letsels aan het ruggenmerg tot gevolg. De ergotherapeutische interventies werden zowel in de kamer van de patiënten als in het ergotherapie lokaal gegeven. Dit lokaal was niet groot en er was een beperkt scala aan therapiemateriaal. De therapieën waren gericht op het herwinnen van de aangedane functies zoals de rompstabiliteit.

Op de stroke afdeling werden de ergotherapeutische interventies in de gym gegeven die vier jaar geleden vernieuwd werd. In deze gym waren verschillende lokalen die gedeeld werden met de fysiotherapeuten. De patiënten vonden het leuk dat de therapieën niet doorgingen op de kamer aangezien ze hier de hele dag al zaten. De ergotherapeuten voerde hier voornamelijk functietrainingen uit van de bovenste ledematen. Wat nieuw was voor ons was de Boiness en de …. De … is een spierstimilator dat hier voornamelijk op de schouder gebruikt wordt. Er worden 4 pats geplaatst op de flexoren en extensoren van de schouder. Wanneer het apparaat wordt aangezet zie je dat de schouder geëleveerd wordt tot een normale stand. Wanneer het apparaat is aangebracht, wordt de arm gemobiliseerd. De boines is een gelijkaardig apparaat voor de hand. Deze geeft elektrische impulsen waardoor de hand opent en sluit. Op het apparaat zijn twee knopjes te vinden. Één voor de hand te openen en de andere om te sluiten. Bij dit apparaat hoort ook een toestel waarmee de therapeut het apparaat kan bedienen.

Op de ambulante dienst kwamen er patiënten die voornamelijk nood hadden aan fysieke revalidatie. Hier kwamen we in contact met aandoeningen die wij in de praktijk nog niet hadden gezien en enkele zeldzame aandoeningen zoals psoriasis artritis en de ziekte van McArdle . Elke ergotherapeutische interventie waren individueel en duurde 1 uur. Op deze dienst werden er ook enkele technieken gebruikt die we in België nog niet hadden gezien zoals het gebruik van wax van Paraffine om de gewrichten soepeler te maken. Daarnaast gebruikte ze een apparaat dat kon meten hoe de druk van het zitvlak verdeeld werd ( VB: ifv het kiezen van het juiste kussen voor de rolstoel )

Na het middageten hadden de patiënten 2 uur de tijd om te rusten. Hierdoor konden geen ergotherapeutische interventies gegeven worden. Deze tijd werd ingevuld door multidisciplinair overleg en de planning van de volgende dag werd besproken. De volledige gezondheidszorg van de patiënt is gratis voor de Maltese bevolking wanneer zij bijdrage aan de sociale zekerheid. Hieronder vallen ook alle ergotherapeutische interventies. Als laatste was er nog een groot verschil tegenover ergotherapie in België en dit is dat de studie in Malta vier jaar duurde ipv drie en dat er een ergotherapeut assistent was.

Wij vonden het een leerrijke en leuke ervaring. Alle ergotherapeuten hebben ons hartelijk ontvangen. Wij zijn heel blij dat we deze leerkans gekregen hebben en zullen deze ervaring meenemen in het werkveld.

Ciao

Tessa en Jana