Eerste stagedag

Namaste!

Back to basics: gisteren heeft Niki haar was (met de hand!) gedaan. Hieronder het bewijs. Daarna hebben we een beetje voor school gewerkt. Dit moet natuurlijk ook gebeuren.

Rond 15u zijn we erop uitgetrokken. Eerst zijn we naar een apotheek geweest om medische handschoenen te kopen. De apotheken hier in Nepal zien er helemaal anders uit dan in België.

We zijn nog eens naar Boudhanath geweest, om het Tibetaanse Nieuwjaar ten volle te beleven. De vlaggetjes aan de tempel waren vernieuwd en de mensen droegen mooie typische Tibetaanse kledij. Er hingen ook oranje bloemenkransen aan de tempel, ter offering aan de goden.

Vervolgens gingen we naar ‘Pashupatinath Temple’. Aan deze tempel worden alle hindoes gecremeerd en uitgestrooid in de rivier. Deze rivier loopt door naar de Ganges. Hindoes geloven dat het lichaam en de ziel niet één zijn. Eens je sterft, gaat je ziel naar een ander wezen (reïncarnatie) en blijft je lichaam tot stof achter. Ze geloven ook dat het lichaam bestaat uit vijf elementen (water, aarde, lucht, vuur en hemel). Eenmaal men gecremeerd wordt, komt de overledene weer in contact met deze vijf elementen. Er zijn twee plaatsen aan de tempel om gecremeerd te worden. Hoe dichter bij de tempel, hoe hoger je status.

Aan deze tempel hebben wij zelf ook een ritueel meegemaakt: we moesten een bamboestok draaien in verschillende potjes met vuur. Daarna kregen we een tikka (stip op het voorhoofd) van de assen. Op die manier kregen we een zegen van ‘de God van het vuur’.

Vandaag was onze eerste stagedag. Door omstandigheden staan we in hetzelfde centrum, maar gelukkig is er voldoende werk voor ons alle drie afzonderlijk. We moesten naar onze stageplaats wandelen, maar het weer viel wat tegen. Stapschoenen en regenjassen kwamen zeker van pas. We hebben al een eerste keer kennis kunnen maken met de pathologieën van de patiënten (poliomyelitis, cerebral palsy, scoliose, het Syndroom van Down, spina bifida… ) en de werking van het centrum. We hebben eveneens een aantal patiënten mogen mobiliseren.

Na onze stage zijn we nog even naar de winkel geweest voor de nodige inkopen.

PS: we kunnen weer even verder (zie laatste foto). Nepalezen gebruiken namelijk geen wc-papier, maar je kan het hier wel kopen (gelukkig)!

Apotheek in Nepal.

Ritueel: bamboestok in potjes met vuur.

De binnenkoer van onze stageplaats.

Wc-papier gekocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *