Eerste week

Hallo allemaal!

Intussen zijn we al bezig aan onze tweede week stage. Wij zijn vorige week zondagavond toegekomen in Cotonou – Benin. Aangezien het zeven uur rijden is naar Papané – het dorpje waar wij stage lopen – hebben wij één overnachting gehad bij AMCES. Dit is een medische organisatie die samenwerkt met het ziekenhuis. Zij zijn ons komen halen op de luchthaven en toonden ons onze kamer voor die nacht. De volgende ochtend konden we daar eerst nog ontbijten waarna onze rit naar Papané begon. Normaal gezien doe je deze rit met een bus, maar de chauffeur van het ziekenhuis was daar ook en hij stelde ons voor om met hem met de auto mee te gaan. Wij vonden dit natuurlijk oke en zo vertrokken we richting Papané. Tijdens de middag stopten we even in een restaurantje langs de baan om vlug iets te eten. Wij hebben het toen voorlopig bij onze sandwiches met babybelletjes gehouden die Elise nog mee had genomen vanuit België. Na onze maaltijd gingen we verder richting Papané. Na nog ongeveer twee uurtjes rijden kwamen we aan in het ziekenhuis. Daar kregen we meteen de sleutel van onze kamer. Beiden onder de indruk van de cultuurshock met België installeerden we ons op onze kamer. Daarna zijn wij al even kennis gaan maken met de gynaecoloog en de vroedvrouwen/verpleegkundigen die op de materniteit en het verloskwartier werken. Het was een aangename kennismaking.

De volgende dag vertrokken we vol spanning naar de dienst. De infrastructuur en de manier van omgang met de patiënten was even wennen voor ons. Intussen zit onze eerste stageweek er op. Wij hebben jammer genoeg nog geen bevallingen gezien en dus ook nog geen kunnen doen. Hopelijk komt hier snel verandering in zodat we beiden onze aantallen kunnen halen… Wij hebben wel al enkele andere dingen kunnen leren zoals het uitvoeren van een vaginaal onderzoek, de eerste zorgen van de pasgeborene, het onderzoek van mama en baby in het postpartum, het uitvoeren van een prenatale consultatie,… Het zijn dus enkel onze bevallingen die achter blijven voorlopig.

Op zaterdag zijn we gaan eten met de gynaecoloog en twee dokter stagiairs uit Leuven in een lokale bar omdat zij na het weekend zouden vertrekken richting Boko om daar nog vijf weken stage te lopen. Dit was een heel gezellige avond. Op zondag namen de studenten ons mee naar Parakou – de tweede grootste stad van Benin – om ons rond te leiden op de markt en om ons te leren hoe je daar voor zo weinig mogelijk geld je eten kan kopen. Zij toonden ons vooral dat we ons niet mogen laten doen omdat ze meer geld proberen te vragen omdat we blank zijn. We zijn hen heel dankbaar voor de hulp die zij ons deze week geboden hebben. Na deze dag gingen zij verder richting Boko en wij keerden terug richting Papané.

Het blijft voor ons nog wat wennen dat de mensen ons vaak aanstaren omdat we blank zijn. Er zijn zelfs mensen die foto’s van ons nemen! Intussen zijn wij vol goede moed begonnen aan onze tweede stageweek!

Vele groetjes,

Elise en Kimberly