Semana Santa

Goede zondag allemaal,

Zoals jullie in ons vorig blogbericht al konden lezen hebben wij deze week de ‘Semana Santa’, beleefd. Dit is een week waarin de Universiteit gesloten is, dus ook voor ons stond er geen stage op het programma. Wel moest er helaas nog gewerkt worden aan taken en eindwerken, maar al bij al hebben we er toch van kunnen genieten.

Semana Santa is eigenlijk de Spaanstalige benaming voor ‘De goede week’, de week voor Pasen, en deze week wordt hier in de stad uitbundig vormgegeven. Dagelijkse trekken er processies op uit om met groots vertoon het lijden van Christus en Maria weer te geven.
Elke processie, stelt een ander tafereel uit het lijden van Christus weer (zijn kruisiging, zijn dood, zijn herrijzing, …). In de Spaanse landen lopen er vooral ‘boetelingen’ mee in de processies. Dit zijn mensen die om Christus hulp hebben gebeden en hebben beloofd mee te lopen in de processie wanneer Christus hen wou helpen. Maar het kunnen ook gewoon mensen zijn die willen boeten voor hun zonden. Deze zijn te herkennen aan hun grote puntvormige maskers, om de anonimiteit te waarborgen. Sommige lopen de hele processie op blote voeten of met ijzeren ketens rond de benen, afhankelijk van de grote van hun boete.

De kers op de taart was dat ook de weergoden ons deze week mee zaten. Elke dag scheen het zonnetje en konden we genieten van temperaturen boven de 20°. Dit is de eerste keer sinds onze aankomst dat we echt kunnen spreken van mooi weer! We konden regelmatig naar het park trekken en terrasjes bezoeken, morgen gaan we zelfs met alle kotgenoten samen naar een open park om te barbecuen! Wij kijken er alvast naar uit :).

Van onze stageplaats nog steeds geen nieuws, maar dat was wel te verwachten vermits het ook voor hen Semana Santa is. Dinsdag zullen we wel meer weten, hopelijk!

Vele groetjes vanuit het Spaanse land, met spijt in ons hart is het ook voor ons hier bijna afgelopen, maar we gaan er zeker nog zoveel mogelijk van genieten.

Tot snel!

P.S.: Omwille van technologische problemen waarvan we niet weten hoe ze op te lossen zijn, kunnen er momenteel geen foto’s op worden gezet. Van zodra we vinden hoe dit op te lossen is, kunnen ook jullie meegenieten van de parades gedurende Semana Santa!