Laatste week op OBG

Dobro veče!

Alles goed daar in het belgenlandje? Ondertussen is jullie zon tot bij ons geraakt en genieten wij er met volle teugen van! 😉

Genieten van het zonnetje!

Genieten van het zonnetje!

IMG_4498

20/03 : Feest in Zenica

20/03 : Kermis in Zenica (Feestdag van de stad)

IMG_4507

Deze week was onze laatste week op de dienst verloskunde. Het was een vrij drukke week met heel wat bevallingen en keizersneden. Deze week werden we nogmaals geconfronteerd met het feit dat niet elk kind gezond ter wereld komt. Donderdag werd een kindje geboren met myelomeningocele spina bifida (een ernstige vorm van een open ruggetje). We hebben de eerste zorgen van de baby meegemaakt, waarna hij werd overgebracht naar neonatologie. De dag nadien werd hij overgebracht naar het universitair ziekenhuis in Sarajevo voor een operatie. We vinden het spijtig dat we de evolutie niet verder kunnen opvolgen. Het doet ons stilstaan bij het feit dat een zwangerschap en een bevalling niet altijd verlopen zoals verwacht en dat er complicaties kunnen optreden.

We vinden het spijtig dat we deze week afscheid moesten nemen van de dienst materniteit, want we voelden ons erg goed in het team. De vroed – en verpleegkundigen zijn stuk voor stuk lieve mensen. We gaan hen zeker missen.

IMG_4427

IMG_4396

IMG_4414IMG_4477

IMG_4407

Ons uitzicht vanuit het ziekenhuis!

Ons uitzicht vanuit het ziekenhuis!

Dinsdag hadden we onze eerste ‘echte’ praktijkles chirurgie. We hebben, samen met de medestudenten en arts, enkele patiënten besproken op dienst. We gingen naast het bed van de patiënt, symptomen, diagnose en therapie bespreken. Een heel actief groepsgesprek waarbij vragen gesteld konden worden aan de patiënt en arts. We vonden dit een interessante manier van lesgeven. Vooral omdat het achteraf gemakkelijker is om een bepaalde aandoening te visualiseren wanneer je patiënten met die aandoening ontmoet hebt.

Vrijdag waren we uitgenodigd om een lezing bij te wonen van Dr. Daniel McGehee, uit Iowa. Het ging over de fight – flight respons van mensen die een auto – ongeval meemaakten. Hij onderzoekt deze lichamelijke reactie aan de hand van biometrie. Het lijkt ingewikkeld maar dankzij veel beeldmateriaal werd het ons snel duidelijk. Het was een interessante lezing, maar iets te moeilijk om kort uit te leggen 😉 .

IMG_4441

IMG_4445

Naast het werk in het ziekenhuis en de lessen, maken we ook regelmatig wat mee in ons studentskidom. Zo besloot dinsdag onze lamp het te begeven, waardoor we in onze pyjama naar beneden konden hollen .. met kapotte lamp. Gelukkig staan de mensen hier snel klaar om de sukkelende Belgen in nood te redden.

We werden snel gered.. :D

We werden snel gered.. 😀

Woensdag hebben we een gezellige avond gehad samen met enkele studenten uit de dormitory. Heel vriendelijke mensen die ons regelmatig uitnodigen om koffie te drinken. Al hadden ze niet verwacht dat we ze gingen verslaan met onze uno en pokerkunsten 😉 Die slimme Belgen toch.. :p (ze hadden ons onderschat)

We blijven versteld staan van de gastvrijheid hier in Bosnië. Van iedereen die we ontmoeten, krijgen we de uitnodiging om samen koffie te drinken of taart te gaan eten. Waardoor we elke dag wel iets gepland hebben. Zo zijn we donderdag met twee vroedkundigen Valentina en Dženita gezellig iets gaan eten. Twee super lieve dames.

Met Dženita en Valentina

Met Dženita en Valentina

Vandaag waren we uitgenodigd bij Dženita thuis om de verjaardag van haar lieve dochter te vieren. Ze had een heerlijke maaltijd bereid.. met groentjes!! Was dat lang geleden seg! Het was fijn om haar familie te ontmoeten.

Komende week staat er alweer heel wat op de planning. Zo starten we maandag op de dienst ‘Emergency’ (Spoed). We kijken er enorm naar uit!

We zitten hier ondertussen exact één maand. We beginnen te beseffen dat de tijd hier snel voorruit gaat. We willen nog heel wat zien en doen, waardoor we dringend wat plannen moeten beginnen maken. (en wat werken voor school 🙁 ) We genieten hier van elk moment!

We will keep you updated about our adventures 😉

Lots of kisses and hugs!

Lisa & Nisa

IMG_4456

Risotto op een terrasje

Risotto op een terrasje

5 gedachten over “Laatste week op OBG

  1. Zo mooi om dit te lezen!! Wat een super ervaring!!! Al een maand…wat vliegt de tijd!! Veel succes op de spoed!! Dikke kusxxx Anousx

  2. De blog is goed gemaakt en jullie doen het er goed in het ziekenhuis. Gebruik ook jullie vrije tijd om de omgeving te verkennen. Goed leren en profiteren. Daaaaaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *