¡Buenos dias! ¿Cómo estás?
De tweede week van mijn stage was weer zo leerrijk en boeiend! Ik heb niet alleen veel nieuwe zaken bijgeleerd, maar ik heb ook de kans gehad om meer ervaring op te doen en nog meer dingen te observeren.
Deze week heb ik de afname van The Evaluation in Ayres Sensory Integration (EASI) kunnen observeren. Het is een assessment ontwikkeld om de mate van disfunctie in de sensorische integratie bij kinderen te beoordelen. De sensorische integratie is het vermogen om informatie op te nemen, te verwerken en te reageren op sensorische stimuli uit de omgeving. Dit kan onder meer gaan om het verwerken van geluiden, licht, aanraking en andere zintuiglijke prikkels.
Het EASI-assessment wordt uitgevoerd door de ergotherapeut en bestaat uit observaties, testen en interacties met het kind. Het is bedoeld om de sterke en zwakke punten van het kind op het gebied van sensorische integratie te bepalen en om te bepalen of verder onderzoek, screening of therapie nodig is. Zelf kan ik het assessment niet uitproberen op een kind, aangezien men hier een opleiding voor moet volgen.
Tijdens mijn tweede week stage heb ik eveneens meerdere nieuwe hulpmiddelen gezien die ergotherapeuten kunnen gebruiken bij het werken met kinderen met eetproblemen. Veel kinderen die problemen hebben met sensorische integratie, hebben ook problemen met eten (dit omdat ze sensorische prikkels anders verwerken).
Dit kan leiden tot problemen zoals: het afkeuren van bepaalde soorten voedsel, moeite hebben met het in de mond houden van voedsel, moeite hebben met kauwen, enz.
Ergotherapeuten kunnen hierbij helpen door de mondspieren van kinderen te stimuleren en hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun eetvaardigheden.
![]()
Hierbij maken ze bijvoorbeeld gebruik van de z-vibe. Het is een apparaat dat kleine, trillende en zachte oefenkoppen heeft. Deze kunnen worden gebruikt om de lippen, tong en wangen te masseren en te stimuleren, om zo de sensorische verwerking en spiersterkte van de mond te helpen verbeteren.
Ook hebben de ergotherapeuten daar een “Certificado de asistencia a la conferencia de 4 días sobre el programa de alimentación SOS Approach to Feeding ®”. Deze certificaten bevestigen dat ze hebben deelgenomen aan een intensief en uitgebreid vierdaagsetrainingsprogramma. Ze hebben ervaring opgedaan en kennis vergaard over de methoden en praktijken van SOS Approach to Feeding, dat gebruikt wordt om kinderen te helpen bij het overwinnen van eetproblemen. Hierdoor kunnen ze de kinderen die eetproblemen ervaren ook beter begeleiden in hun proces.
Verder heb ik deze week ook eens zelf een therapie mogen opstarten en ik vond het fantastisch dat ze mij die kans gaven! Volgende week ga ik aan de slag met mijn volgcliëntje, tot dan!