Enorme variatie

De variatie aan pathologieën, therapiëen en belandelingen op deze stageplek is enorm. Op één week tijd heb ik de kans gehad verschillende orthopedische patiënten gezien van een knie- of heupprothese tot een onderbeenamputatie of een externe fixator van het onderbeen. Ook de variatie in neurologische pathologieën is aanwezig. Het grootste deel neuro patiënten komt revalideren naar aanleiding van een CVA, maar ook MS, Guillain Barré en hersentrauma’s zijn veelvoorkomend.

Om deze uitgebreide variatie aan pathologieën te behandelen beschikt het revalidatiecentrum over verschillende apparatuur, een overvloed aan therapiemateriaal, een zwembad en verschillende oefenzalen en behandelzalen voor zowel ergotherapie als kinesitherapie.

De afdeling ergotherapie beschikt in het ziekenhuis over een REAplan, een IVS mirror therapy, een MindMotionGO, een 3D printer, … Er is ook een therapiehond, Sanka, die deze week helaas op vakantie was en die ik dus niet heb kunnen ontmoeten.

De REAplan is één van de meest indrukwekkende toestellen die ik heb gezien op deze stageplek. De REAplan, een robot van Belgische makelij, wordt gebruikt voor de mobiliteit en de kracht in het bovenste lidmaat te vergroten. De voorarm van de patiënt wordt gefixeerd op een handvat waarna de patiënt de arm kan bewegen als deel van de machine. Dit kan zowel actief, semi-actief als passief. In het geval van de actieve modus beweegt de patiënt volledig zelf. Semi-actief beweegt de patiënt volledig zelf tot in de mate van het mogelijke waarna de robot overneemt en de laatste graden van de ROM uitvoert. In de passieve modus doet de patiënt niets en beweegt de robot. Naargelang de mogelijkheden van de patiënt kan er weerstand toegevoegd worden of kan de range of motion vergroot of verkleind worden. Elke patiënt heeft zijn eigen profiel met gepersonaliseerde oefeningen waardoor de patiënt, indien hij/zij hiertoe in staat is, zichzelf kan verplaatsen naar de REAplan en buiten de therapie-uren zelfstandig kan komen oefenen.

Clinique Valmont beschikt over de eerste REAplan in Zwitserland.

Verschillende oefeningen op de REAplan