HippoPassion dag 1

Dag iedereen

Vandaag was mijn eerste dag op HippoPassion. Het was een heel interessante en leerrijke dag. Neem zeker een kijkje naar de foto’s.

Voor mijn internationalisering ga ik op bezoek bij de vzw Hippopassion. Hippopassion is een non-profit organisatie opgericht in 1996, met hoofdkantoor in  Fraiture en Condroz (Provincie Luik). Ze zijn ook actief op de faculteit diergeneeskunde van  Sart-Tilman in Luik . Ik verblijf er een week en zal er de therapeutische sessies bijwonen. Het is mijn doel om de effecten van Animal Assisted Therapie met assistentie van paarden beter te leren begrijpen en in de praktijk te staan.

Hippopassion is een organisatie  gespecialiseerd  in het organiseren en aanbieden van therapeutische en psycho-educatieve ondersteuning voor mensen met een handicap en mensen in moeilijkheden. De organisatie  helpt bij het uitbouwen van sociale relaties, door middel van paardenbemiddeling, een sport- en recreatiecentrum met paarden en een trainingscentrum. Hippopassion richt zich tot kinderen, jongeren en volwassenen met of zonder mentale beperkingen. Hun hoofddoel is het versterken en ontwikkelen van eigen identiteit en sociale communicatievaardigheden. Hippopassion put zijn kracht uit de relatie die is  ontstaan ​​tussen de therapeut, de klant en het paard.

Dag 1

De ochtend begon met een groepsinterventie met volwassenen met (zwaar) mentale beperking. De interventie begon met een interessante psycho-educatie waarbij men de paarden observeerde en het gedrag analyseerde. Vervolgens leerden de patiënten contact te maken met paarden en hoe ze zich tegenover een paard moeten positioneren om het gewenste gedrag te verkrijgen en om een paard te leiden (in een piste). Ze leerden het belang van non-verbale communicatie en het effect van hun houding en bewegingen op het paard. Daarna werden de paarden geborsteld en klaargemaakt om een parcours te doen. Als laatste kregen ze de keuze tussen een wandeling met de paarden of het uitmesten van de stallen. Ze kozen ervoor om de stallen uit te mesten en voelden zich trots om te kunnen helpen.

In de namiddag waren er individuele interventies met verschillende doelgroepen. Ik volgde de sessies met kinderen met Autisme.

Het kind gaat, onder begeleiding, het paard uit de stal halen. Door het borstelen maakt het kind contact met het paard vooraleer ze erop gaan zitten. De kinderen leren zorgzaam en met respect om te gaan met dieren waarbij er een verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld wordt. Daarna mag het kind op het paard zitten voor een wandeling/oefeningen.

Mijn moment van de dag:

  • Zien hoe spontaan en rustig de paarden zijn tijdens de interventies en tegelijk dat de patiënt hier zoveel meerwaarde uithaalt.
  • Zien hoe elke patiënt een uniek en eigen manier heeft om contact te maken met het paarden en dat er op eigen tempo aan hun doelstellingen wordt gewerkt.

Het was een zeer leerrijke dag en kijk uit naar morgen.

Tot de volgende update!