HippoPassion dag 5

Dag iedereen

Vrijdag was mijn laatste dag op HippoPassion. Het was een heel interessante ervaring om te zien hoe ergotherapeuten met paarden werken.

Deze week heb ik, naast de ergotherapeut, andere therapeuten mogen observeren zoals de psycholoog en de logopediste. Het was zeer interessante om te zien hoe de verschillende disciplines paarden kunnen gebruiken voor hun specifieke therapeutische doelstellingen. Het multidisciplinair team komt elke ochtend samen om de dagplanning te overlopen. HippoPassion is eigenaar van 15 paarden. Er is een vaste planning waarbij elke paard één rustdag krijgt in de week (elke dag zijn er twee paarden op rust). Daarbij is er een duidelijk regel dat eenzelfde paard geen twee sessies achtereen gebruikt mag worden. Er wordt ook rekening gehouden met het aantal gewicht dat het paard mag dragen waardoor niet elke patiënt op elk paard mag zitten. Het is dus een hele puzzel die het team ’s morgens moet samenstellen.

Bij het gebruik van dieren moet de therapeut altijd zicht hebben op de veiligheid van patiënt, therapeut en paard. De therapeut moet op elke situatie kunnen inspelen en moet goed voorbereid vooraleer de therapie van start gaat. Zo zijn er bijvoorbeeld bij sommige patiënten meerdere begeleiders nodig één die het naast het kind staat voor valpreventie en één die het paard vasthoud. De aantal nodige begeleiders moet op voorhand met het hele team besproken worden. Er is ook aandacht nodig voor het nodige materiaal en de situationele context.

Ik heb ook naar de ervaring en mening geluisterd van de ouders en instellingen de naar HippoPassion komen. Ze zijn allemaal zeer gemotiveerd en tevreden met de resultaten van HippoPassion. Eén van de instellingen ‘les Coccinelle’ komt elke week twee keer met een groep volwassenen met een mentale beperking. Ze merken dat de patiënten veel rustig zijn na de interventies, meer gemotiveerd voor andere activiteiten binnen de instelling en meer gaan bewegen. Na deze korte observatieweek is er zoveel te vertellen over het gebruik van dieren bij ergotherapie en het is zeker de moeite waard om zich te verdiepen in het onderwerp Animal Assisted Therapy.

Hieronder heb ik nog een paar foto’s geplaatst om jullie een beeld te schetsen over de verschillende soorten activiteiten en soorten begeleiding.