Semana 3-4

Hola amigos!

Intussen zijn er weeral 2 weken voorbijgevlogen en werd het dus tijd voor een tweede blogpost!

Week 3

In deze week zijn we begonnen met het slijpen van de brillen van de vorige campagne (zie vorige post). Ons eerste slijpmoment was met Javier, hij was er echter al na 4 brillen van overtuigd dat we het onder de knie hadden en nam de benen. Daar stonden we dan met twee met nog een hele boel brillen zonder dat we deftig de slijpmachine begrepen. We hebben 2 voormiddagen nodig gehad voor amper 20 brillen, omdat we niet begrepen hoe we de glazen kleiner moesten slijpen. Javier had namelijk gezegd dat we positiever moesten gaan om te verkleinen, dit klonk voor ons tegenstrijdig, maar we volgden zijn instructies op. Na 10 keer het glas in de machine te hebben gestoken, beseften we dat het glas totaal niet kleiner werd. Dus probeerden we toch maar eens de negatieve kant. Dit leverde wel resultaat op, we hadden dus beter ons gevoel gevolgd! Deze week hebben we een aantal voormiddagen geslepen en Marle had telkens in de namiddag ook nog polikliniek.

Er was echter geen optometriecampagne, door het extreme regenseizoen, dat nog steeds lelijk huishoudt in Peru. Hierdoor is het te gevaarlijk om te reizen en zou er ook weinig interesse zijn van de mensen, omdat ze hun eigendommen willen beschermen. Het regenseizoen is dit jaar enorm zwaar. Het is al sinds 1998 niet meer zo erg geweest. Er zijn al meer dan 70 doden gevallen, vooral het noorden van Peru lijdt hier erg onder, maar ook Arequipa blijft niet gespaard. Er zit wel een ritme in de dagen, in de voormiddag schijnt de zon en na de middag slaat het helemaal om en regent het pijpenstelen. Wat de nodige problemen voor vervoer veroorzaakt (Marle geraakte moeilijk thuis). We hebben al 3 dagen zonder stromend water gezeten en een voormiddag zonder elektriciteit, maar we mogen zeker niet klagen als we de beelden op televisie zien van andere delen in het land. De dag dat we zonder elektriciteit zaten, waren we alleen thuis. We hadden dan maar aan onze buurjongen Rodrigo gevraagd of hij ons kon helpen, wat voor de nodige hilariteit zorgde! Hij begreep niet dat we dit nog nooit hadden meegemaakt!

http://elcomercio.pe/sociedad/peru/esta-semana-nino-costero-continuo-golpeando-al-pais-fotos-noticia-1978735/7

De straten van Arequipa in de ochtend na een hele avond regen:

We hebben ons haar dan maar in kuipjes gewassen, maar ook de afwas ondervond problemen:

Week 4

In deze week hebben we brillen geslepen als voorbereiding op komende campagnes en ging Marle telkens in de namiddag weer naar de polikliniek. Deze week stond er een campagne in La Punta (de kust) gepland, maar ook deze kon spijtig genoeg niet doorgaan. Door het vreselijke weer ligt José zijn planning van de campagnes volledig overhoop en is hij genoodzaakt er een aantal af te lassen. Onmdat Valerie een beetje werkloos was, had José geregeld dat we naar de universiteit San Agustin mochten. Daar hebben we samen met dokter Mercedes Sambrano verschillende testen gedaan bij studenten Onder andere: visus, stenopeïsche visus, nabijpunt van convergentie, autorefractie en -keratometrie, biomicroscopie, oftalmoscopie en de test van Brûckner. We hebben ook meegevolgd met de anamneses die dokter Sambrano deed. Deze waren heel uitgebreid en dan vooral het stuk over de familiale geschiedenis. Dit waren 2 zeer leuke en interessante dagen voor ons. En als kers op de taart nodigde de dokter ons ook nog uit om samen te lunchen!

En toen was het alweer zaterdag en zijn we samen met ons Peruaanse broer ceviche gaan eten! HEERLIJK! En nu liggen we alweer uitgeteld in ons bed…

Zondag hopen we eindelijk naar Alpaca Mundo te gaan! To be continued…

Saludos!

Marlé y Balérie