Deze week verdiepte ik me in de slaaponderzoeken die elke nacht plaatsvinden. Ik haalde de mosterd bij Dr. Smetcoren, neurologe.
Bij een diagnose van snurken, doorslaapproblemen, aanhoudende vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen wordt na een consultatie bij een neuroloog of een slaapgeneesheer een slaaponderzoek of somnografie voorgesteld. 1 van de meest voorkomende slaapstoornissen is SAS, het Slaap Apneu Syndroom. Een Nederlandse website omschrijft SAS duidelijk als volgt: “Slaapapneu betreft een slaapstoornis waarbij iemand moeite heeft om te ademen tijdens de slaap. Slaapapneu wordt veroorzaakt door een verslapping van de spieren achterin de keel. De verslapte keelspieren blokkeren de doorgang om te ademen (luchtwegen), waardoor snurken en “ademstilstand” ontstaat.“
In de late namiddag bieden de patiënten zich aan. Ze blijven voor 1 nacht. Na een anamnese worden verschillende elektrodes op het lichaam geplaatst
– op het hoofd om de hersenactiviteit tijdens de slaap te meten
– op de kin om kinbewegingen te registreren (bv. tgv tandenknarsen)
– op armen en benen om periodische bewegingen in kaart te brengen
– op de vinger om de pols te meten en eventueel onregelmatigheden in het hartritme vast te stellen
– op de borst om de hartactiviteit te meten
De ademhaling wordt gevolgd via een soort zuurstofbril en een thoracale en abdominale band rond het lichaam van de patiënt. Bij een obstructieve ademhaling zijn de borst en buikademhaling vaak niet symmetrisch. Een spirometrie voor het ontslag brengt de longfunctie in kaart.
Een keer ingepakt ziet de patiënt er als volgt uit.
Het geheel wordt gefilmd om de gemeten waardes visueel te ondersteunen. Zo treedt slaapapneu vaak op bij slapen op ruglig terwijl dit beduidend minder voorkomt bij het slapen op buik- of zijlig.
De omtrek van de nek wordt gemeten omdat er ogenschijnlijk een verband bestaat tussen een korte nek en SAS. SAS komt ook vaker voor bij bij abdominale obesitas, grote tonsillen, een laag verhemelte en een dikke tong.
Na een nachtje slapen bespreekt de dokter de slaapactiviteit met de patiënt en wordt een behandeling voorgesteld.
De rol van de verpleegkundige bestaat in
– opname en anamnese
– informeren van de patiënt
– bevestigen van de elektrodes
– testen van de registratie