Week 1 op Cardio

Op Paasmaandag meld ik me aan om iets voor 7 op cardio. Zondagdienst, dus beperkt aantal verpleegkundigen en gelukkig kan ik op basis van mijn opgedane ervaring op eenheid 55 al snel meedraaien. Over het type patiënten die bij ons op de afdeling liggen volgende week meer.

Deze eenheid lijkt me echt een walhalla voor wondzorgtechnieken. Ik hou het de 1ste dag relatief bescheiden en beperk me tot kijken,
– observatie wondzorg VAC-therapie
– observatie wondzorg nefrostomie (nog niet eerder van gehoord maar blijkt achteraf hetzelfde te zijn qua aanpak als wondzorg suprapubische weliswaar met steriele handschoenen – moet ik nog even over nadenken en vragen)
– observatie wondzorg na amputatie van verschillende teendelen en plaatsing van een greffe
– observatie wondzorg ‘ulcus cruris’

Later die week krijg ik de gelegenheid om wondzorg uit te voeren en vraag/overleg ik met de verpleegkundige waarom we het bij de één zo aanpakken en bij de andere anders. Al snel heb ik door dat elke wonde anders is en zodoende een unieke aanpak vereist. Voorlopig is het handboek Wondzorg dan ook mijn bedlectuur.

Een hoogtepunt afgelopen week was ook het verwijderen van maar liefst 26 wondhaakjes. De patiënt maakt het goed. Ik deed ook 2 bloedafnames die naar mijn aanvoelen perfect verliepen, 1tje zelfs bij een 91-jarige. Oefening baart kunst.