3 weken ver

Moi!

Ondertussen zijn we hier al 3 weken en het is nog eens tijd voor een nieuw berichtje. 😉

Deze week hebben we het vrij druk gehad.
We zijn de week wel ontspannen begonnen. Zondag zijn we in de namiddag met een aantal meisjes van ons verdiep naar de sauna gegaan. Dit was heel gezellig en leuk.

Maandag hadden we dan les. We moesten voor een patiënt in een casus de juiste hulpmiddelen aanraden. Hiervoor mochten we naar Kunnokoti gaan, dit is een hulpmiddelen centrum in de school. Ik (Sarah) ga hier ook 3 weken stagen doen vanaf week 10.

Dinsdag hadden we dan internationale dag. We hadden er voor gekozen om een standje te houden over België. Dit was heel leuk. Er kwamen veel mensen met ons praten, zelfs veel Finnen waren heel geïnteresseerd. Normaal zijn de Finnen eerder teruggetrokken en gaan ze niet snel een gesprek aan. We verschoten een beetje van hun reacties, maar het was zowel voor hun als voor ons heel leerrijk.
Stefanie had typische koekjes van België gemaakt, Kletskoppen.

12592182_10209016195941649_9044905733184907824_n

Ik had een powerpoint gemaakt over België. Ik had er verschillende aspecten ingestoken en zo ook over sport. We verschoten er enorm van dat niemand wist dat we op nummer 1 staan in de FIFA ranking. Nu ik er zo terug over nadenk is dit misschien wel niet zo abnormaal, ik weet ook helemaal niet waar zij staan in de ijs hockey ranking.

Om 16u hadden we dan onze eerste Finse les. Dit was heel intensief en moeilijk, maar wel super leerrijk. 1 ding is wel zeker, Fins is een raar taaltje! Ondertussen kennen we al een paar woorden zoals Moi, Moika, Hei.. (dit betekent allemaal goedendag), Kiitos wilt Dank U zeggen en ole hyvä is graag gedaan. We kunnen ook al korte gesprekjes voeren:
– Minun nimeni on Sarah. Ik ben Sarah
– Entä sinun?  Wie ben jij?
– Minun nimeni on Stefanie. Ik ben Stefanie
– Mitä kuuluu?  Hoe gaat het met jouw?
– Hyvää. Entä sinulle? Goed en met jouw?
De dagen van de week kunnen we ook al beginnen oefenen:
–  Maanantai maandag
– Tiistai dinsdag
– Keskiviikko woensdag
– Torstai donderdag
– Perjantai vrijdag
– Lauantai zaterdag
– Sunnuntai zondag
Nu nog wat oefenen op onze uitspraak en dan komt het allemaal goed! :p

Donderdag zijn we een stageplaats gaan bezoeken van een Finse student. Zij staat in een publiek hospitaal op de revalidatie afdeling. Na een doorverwijzing van de specialist kunnen de patiënten naar hier komen voor eerst assessment afname en dan therapieën. Het interessante is dat dit allemaal gratis is voor de patiënten, zolang dit in een publieke instelling gebeurd. Verder wordt hier ook samengewerkt met de kinesist. Hier noemen ze dit niet kinesist maar de fysiotherapist.
Daarna hadden we terug een les. De lessen met de Finse studenten zijn ook altijd samen met de studenten van fysiotherapie (kinesitherapie). Dit is een heel goede methode omdat in de praktijk ergotherapie en kinesitherapie ook veel samenwerken.
Om deze druk dag af te sluiten hadden we nog onze klas Get Finternational. Dit ging deze keer over “Cultuur shock”. Dit was interessant omdat we onze ervaring over Finland moesten delen met iemand die we nog niet kende.

Tot slot hadden we vrijdag nog een stagebezoek van een Finse student. Dit was in een privé instelling voor kinderen met hypersensitieve problemen. Hier werkten terug ergotherapeuten en fysiotherapeuten te samen.  Het grote verschil met België is dat ergotherapie hier wordt terugbetaald. Op deze manier is een privé instelling mogelijk en heel interessant voor deze kinderen en hun ouders.
De ruimte van de ergotherapeut stond vol met verschillende materialen die de kinderen aanspraken. De therapie wordt voorbereid maar aangepast aan het gedrag van het kind op dat moment. Stefanie en ik waren alle twee heel erg onder de indruk van deze werking en we dromen er beide van om ooit later ook zo een praktijk te kunnen opstarten.

Gisterenavond hadden we dan nog op onze verdieping een typisch Oostenrijk-Duits carnaval feestje. Dit was zeer geslaagd, maar toch iets teveel chaos voor ons. Hieronder een paar sfeerbeelden.

12648000_1563744377278935_314350137_n 12669370_10209052326204883_1871851953_o 12674992_1563744903945549_233928202_o

Dat was het dan voor deze week. Vanaf volgende week beginnen we alle twee met onze stage. We houden jullie zeker regelmatig op de hoogte van deze avonturen! 😀

Heihei! (Bye)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *